Volledig scherm
De familie Meurer vond onder andere een deksel van een munitiekist van het Spaanse leger. © Michel Meurer

Vakantiegangers vinden deksel oude munitiekist in Notter

NOTTER - Het deksel dat vorig jaar door vakantiegangers werd gevonden in de buurt van Havezate Grimberg, in de buurtschap Notter, blijkt het deksel van een munitiekist van het Spaanse leger te zijn.


Bij wat speurwerk met een metaaldetector rond de grachten van de voormalige havezate stuitte Michel Meurer uit IJsselmuiden vorig jaar, samen met zijn zoons Rutger (10), Jochem (12) en Julian (14), op een deksel. Het gezin staat al jaren op camping de Noetselerberg in Nijverdal in de zomervakantie en vader en zoons gaan dan graag op pad met de metaaldetector. Na twee uur speuren in een ruime boog rond de grachten van de voormalige havezate, begon de detector te piepen. „We dachten aan een ovendeksel of een munitiedeksel, maar we wisten het niet precies”, aldus Meurer.

Hij schakelde 'The Coinhunter Magazine' in, het vakblad voor metaaldetectorhobbyisten en verzamelaars. Deskundige en hoofdredacteur Henk Hasselt heeft het voorwerp aan de hand van meerdere foto’s onderzocht.

„De wijze waarop het beslag is aangebracht wijst richting 16de of 17de eeuw. Uit de geschiedenis van het kasteel wordt duidelijk dat het slot in 1583 door de Spanjaarden werd veroverd en in brand gestoken. Naar verwachting is dit deksel uit dat beleg afkomstig”, schrijft hij in het blad.

Meurer hoopt in contact te komen met het Rijssens Museum, om de ‘schat’ daar eventueel onder te brengen.

Almelo e.o.