Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Verwoesting T-Bone Enter schokt zelfs premier Rutte

ENTER - Het gerenommeerde restaurant T-Bone was net prachtig verbouwd: het had nieuwe allure. "En in twee uur is alles weg, en kan je weer opnieuw beginnen." De aanblik van het door brand grotendeels verwoeste familiebedrijf snijdt eigenaar Jan Roetgering door z'n ziel. "Vreselijk wat ons overkomen is. Ik heb nog niet de moed gehad om binnen te kijken hoe erg het is. Dat geeft nog te veel emoties."

Dat het erg is kan iedereen zien vanaf de straatkant. Het voorste deel moet als verloren worden beschouwd, bevestigt Roetgering. "Dat moet gesloopt worden. Ook in het achterste deel is de water-, rook- en brandschade groot. Maar misschien kan dat over twee of drie maanden weer zo hersteld zijn, dat ik dat als bistro kan heropenen. Maar dan moeten we die rooklucht er wel uit hebben."

Zondag beldag
Jan en echtgenote Truitje zijn woensdag overstelpt met reacties. "We ontvingen wel dik over de honderd bemoedigende telefoontjes, sms'en en appjes. Dat doet ons in deze tijd zeker goed." Ook werden vele bossen bloemen gebracht bij hen thuis. De ondernemer kan zelfs een telefoontje van Mark Rutte verwachten, is hem verteld door een Twentse kennis van de premier. Rutte was namelijk een van de gasten bij de viering van het 40-jarig bestaan van T-Bone. "Maar dat zal dan wel zondag worden: dat is zijn beldag."

Als Parijs zonder Eiffeltoren
Het tekent de status van T-Bone. Veel bekende Nederlanders schoven er aan. Maar het gaat Jan en Truitje Roetgering niet om status. Jan Roetgering: "Elke klant is voor ons even belangrijk en die wil ik graag terugzien. Dit is een zwarte dag, maar ons bedrijf roept zoveel mooie herinneringen op... dat geeft kracht. Mensen die hier als kind een ijsje mochten maken, komen nu met hun eigen kinderen een ijsje halen." Een van de sms-steunbetuigingen luidt: 'Enter zonder bistro, dat is Parijs zonder Eiffeltoren.' "Als je dat hoort, wil je maar één ding? Zo snel mogelijk weer open en vooruit kijken. Voor jezelf en het personeel."

Verzekering
Werkzaamheden aan het dak zijn waarschijnlijk de oorzaak van de brand. Daar gaat de politie vanuit. Er is geen sprake van brandstichting. Het betrokken bedrijf Broeze Installatietechniek wil geen reactie geven. Restauranteigenaar Roetgering zegt dat zijn bedrijf 'op het eerste oog wel goed verzekerd lijkt'. "De verzekeraars moeten het onderling maar afhandelen als het installatiebedrijf inderdaad aansprakelijk is." Medewerkers van T-Bone probeerden nog het vuur te doven met brandblussers uit het restaurant. Tevergeefs. Handblussers zijn op het dak achtergelaten als stille getuigen. Veertig brandweerlieden hielpen om de brand te blussen en om te voorkomen dat de vlammen oversloegen naar andere panden.

Almelo e.o.