Burgemeester Doret Tigchelaar van Wierden wil eerst met de gemeenteraad praten over het instellen van een vuurwerkverbod.
Volledig scherm
Burgemeester Doret Tigchelaar van Wierden wil eerst met de gemeenteraad praten over het instellen van een vuurwerkverbod. © ANP XTRA

Vuurwerkverbod gaat
Wierden nu nog te ver

WIERDEN - Burgemeester Doret Tigchelaar van Wierden was begin deze maand erg verrast toen ze in deze krant las dat alle Twentse burgemeesters een verbod op verkoop en afsteken van consumentenvuurwerk willen. Ze stond perplex, want ze wist nergens van.

Over het voornemen zijn vragen gesteld door NEW-raadslid Cindy ter Riet. „Dat vuurwerkverbod bleek een standpunt van het dagelijks bestuur van de Regio Twente, dat verwoord is in een brief aan minister Grapperhaus. Maar niet iedereen in het algemeen regiobestuur deelt die mening. Ik vind bijvoorbeeld dit ik hier wel eerst met de Wierdense gemeenteraad over moet praten”, zegt Tigchelaar.

Pittig gesprek gevoerd

Ze meldt dat intussen ‘een pittig gesprek’ is gevoerd met het dagelijks bestuur, bestaand uit burgemeester Onno van Veldhuizen (Enschede) en de wethouders Benno Brand (Dinkelland) en Claudio Bruggink (Hengelo). Tigchelaar: „Ze hebben hun besluit onder enorme tijdsdruk moeten nemen, want de minister wilde snel een antwoord. Ze erkennen nu dat ze een schoonheidsfout maakten door het algemeen bestuur van de regio niet te informeren. We moeten nu afwachten wat het landelijk beleid voor het vuurwerkverbod wordt. En als dat bekend wordt, is de raad aan zet.”

Reggestreek