Volledig scherm
Het Wierdense Veld na de droge zomer van 2018. © Lenneke Lingmont

VVD en CDA willen af van natuurgebied Wierdense Veld

WIERDEN/DEN HAAG - Het Wierdense Veld is een Natura 2000-gebied dat geschrapt zou kunnen worden. Dat zegt CDA-woordvoerder Jaco Geurts in de Tweede Kamer. Ook volgens VVD-woordvoerder Mark Harbers kunnen er Natura 2000-gebieden verdwijnen. De Kamer debatteert op dit moment over de maatregelen als gevolg van de stikstofcrisis.

De suggestie van Harbers en Geurts komt op vragen van GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver, welke natuurgebieden volgens de VVD zouden kunnen verdwijnen. Het Kabinet kwam woensdag met maatregelen om de stikstofcrisis op te lossen, en daarbij werd eveneens het samenvoegen van Natura2000-gebieden genoemd of opheffen van de status van een degelijk gebied wanneer een Natura 2000-doel onhaalbaar zou blijken.

Onhaalbaar

Harbers betoogde dat als bepaalde natuurgebieden niet meer te redden zijn, je dat niet moet blijven proberen, maar beter kan focussen op de gebieden die wel te versterken zijn. Het is volgens Harbers ‘onhaalbaar’ om alle natuurgebieden in Nederland in stand te houden, waarbij hij de Grevelingen noemde.

CDA-woordvoerder Geurts kwam met het specifieke voorbeeld van het Wierdense Veld. Het Wierdense Veld ligt al jaren onder vuur bij vooral de agrariërs in het gebied. Onder aanvoering van – destijds – CDA-Tweede Kamerlid Annie Schreijer-Pierik werd in 2008 al eens de aanwijzing tot Natura 2000-gebied geblokkeerd. Later kreeg het Wierdense Veld alsnog die beschermde status.

Onderbouwing

Maar juist deze week kwam het CDA Overijssel met vragen aan Gedeputeerde Staten over de feitelijke onderbouwing van die status. Daarbij werd gesuggereerd dat die onderbouwing op foute aannames is gebaseerd. Iets wat overigens ook weer wordt bestreden door andere deskundigen, zoals Niels Bronsgeest.

Bronsgeest is projectleider Wierdense Veld bij Landschap Overijssel. „Het schrappen van de status Natura 2000 voor het Wierdense Veld is helemaal niet aan de orde”, reageert hij. Het is volgens hem ook helemaal niet zo dat de doelen voor het Wierdense Veld niet haalbaar zouden zijn. „Het gebied heeft goede kwaliteiten om de doelen te halen, zoals die voor Natura 2000-gebieden zijn geformuleerd. De stelling dat die voor het Wierdense Veld niet haalbaar zouden zijn, is onjuist. Ze zijn reëel én haalbaar”, zegt Bronsgeest.

Wetenschappelijke fout

Hij verwijst ook naar de uitspraak van het Europees Hof van Justitie, die bepaalde dat een Natura 2000-status alleen te schrappen is wanneer er bij de aanwijzing een wetenschappelijke fout is gemaakt.

Bijvoorbeeld dat bepaalde te beschermen flora en fauna helemaal niet in het gebied aanwezig zijn. „Dat speelt bij het Wierdense Veld helemaal niet”, zegt Bronsgeest. „Er is destijds netjes aangegeven welke habitattypen er zijn. En die zijn allemaal ook echt aanwezig. CDA en VVD zullen wellicht niet alle rapportages hebben. Maar het is wel belangrijk je op de feiten te baseren.”

Wat is stikstof? En hoe gevaarlijk is het eigenlijk? We leggen het uit:

Reggestreek