Wierden sleept landelijke afvalprijs in de wacht, toch moet inzamelen gft beter
WIERDEN - Een landelijke prijs voor haar goed werkende afvalinzameling. Dat heeft de gemeente Wierden gewonnen. Toch komen er veranderingen aan: in de zomerperiode wordt het gft-afval niet meer wekelijks opgehaald, maar slechts eenmaal in de veertien dagen.
Wierden mocht afgelopen vrijdag een nieuwe award in ontvangst nemen. Die is toegekend door het Afvalfonds Verpakkingen, ingesteld om de recycling van verpakkingsafval goed te regelen. In een finale van een speciale categorie versloeg Wierden Hoeksche Waard. De motivatie luidde dat de gemeente haar zaken goed voor elkaar heeft. „Dat hebben we te danken aan hoe onze inwoners het afval aanleveren”, complimenteert wethouder Richard Kortenhoeven.
Liever geen hogere kosten
Desondanks gaat in Wierden nog niet alles goed. Ons restafval bestaat nu nog voor zo’n 28 procent uit gft-afval. Dat hoort daarin niet thuis, en moet er uitgehaald worden. Want dit brengt hogere kosten voor de inwoners met zich mee, iets wat we natuurlijk liever niet willen.”
Gft-afval moet ook bij hoogbouw fatsoenlijk in te leveren zijn door de bewoners
Wierden en inzamelaar Twente Milieu zijn voornemens vanaf eind dit jaar meer inwerpzuilen te plaatsen bij hoogbouwlocaties in de gemeente. „Gft-afval moet ook voor bewoners van appartementen fatsoenlijk in te leveren zijn. Dat is momenteel niet overal het geval. Op een aantal plekken vind je nog de oude cocons, zoals wij ze noemen, containers met grindtegels er omheen. Die behoren echt gemoderniseerd te worden. Daar komt een systeem met pasjes voor in de plaats”, legt de wethouder uit.
‘Blijkbaar veel mensen met grote tuin’
Een eerdere enquête leerde de gemeente en Twente Milieu dat vooral in het voor- en najaar veel meer tuinafval (onderdeel van het gft-afval) wordt aangeboden. Kortenhoeven: „Er zijn blijkbaar veel mensen in Wierden en Enter met een grote tuin. Zij houden in de lente en de herfst altijd gft-afval over, omdat wij dan maar eens in de drie weken het komen ophalen. Daarom lijkt het ons beter dit gft het hele jaar door één keer per twee weken in te zamelen.”
Dit betekent dat Wierden vanaf 2023 in de zomer gedurende tien weken Twente Milieu niet langer wekelijks de gft-otto’s laat legen, zoals nu het geval is. „Het aanbod is dan veel minder”, zegt de wethouder. „In de zomer is de hoeveelheid aangeleverd gft-afval slechts de helft van wat het in voor- en najaar is. Het gaat dan om veel minder tuinafval, juist omdat dan alles minder groeit, het wat droger is en het vakantie is.”
De gemeente wil af van piekbelasting
Het weegt eveneens mee dat de gemeente de zogenaamde piekbelasting wil verminderen. Nu nog worden het gft- en pmd-afval (pmd is plastic en metalen verpakkingen en drankkartons) in dezelfde week opgehaald. Kortenhoeven: „Daar willen we vanaf.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
Rotzooi van stikstofprotesten bij op- en afritten A1 in Twente wordt opgeruimd, bedrijf komt van ver
HOLTEN - Een aannemersbedrijf is bezig met het opruimen van de rommel die tijdens de boerenprotesten op de op- en afritten van de A1 tussen Bathmen en Enter is gedumpt. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
Ooit wel eens een metselbij aan het werk gezien? In het bijenhotel in Wierden zijn ze nu te gast
WIERDEN - Bijen in Wierden hebben het zo slecht nog niet. Zeker niet sinds vijf jaar geleden Bijenstal Akkerwal uit de grond werd gestampt. Mét bijenhotel voor ontheemde zoemers. Keertje kijken? Komt goed uit. Zaterdag en zondag zijn de Open Imkerij Dagen en de Akkerwal doet mee, meldt opperimker Ina ter Haar.
-
PREMIUM
Twente lijkt 225 opvangplaatsen voor asielzoekers te halen, maar niet in elke gemeente en niet altijd snel
Twente slaagt erin om te voldoen aan haar taakstelling 225 noodplekken te scheppen voor asielzoekers. Dat lukt echter niet op heel korte termijn. Enschede heeft nog tot eind juli nodig en Wierden denkt eind augustus een oplossing gevonden te hebben. Hof van Twente kan nog geen enkel vooruitzicht bieden. -
PREMIUMNieuwsupdate
Wonen bij files, bevers en bruisende begraafplaatsen; het kan allemaal in onze dorpen aan de Regge
REGGESTREEK - De N35. Je zal er maar naast wonen. Elke ochtend en middag file voor je deur. En dat al 7 jaar. In 2015 opende de Salland-Twentetunnel en werd de weg tussen Nijverdal en Wierden een flessenhals. Plannen voor verbreding en verplaatsing schuiven steeds verder vooruit. Streefjaar is nu 2025, mits stikstofeisen dat toelaten. Bewoners als Bert Broeze en Anouk Hopster wachten in spanning af. -
PREMIUM
In Achterhoek vanwege droogte verbod om water uit beken, sloten en vijvers te halen, in Twente (nog) niet
DIEPENHEIM/DEURNINGEN - Landelijk stijgt het tekort aan regenwater tot het gemiddelde van de vijf droogste jaren ooit. In Twente vallen steeds meer beken droog. In de Achterhoek geldt een verbod om water te halen uit de beken, sloten en vijvers, in Twente nog niet.