Volledig scherm
© Dinand Buisman

Wierden sluit 2015 positief af

WIERDEN - De jaarrekening van afgelopen jaar ziet er goed uit. De gemeente Wierden houdt meer dan 1 miljoen euro over.

Door positieve resultaten binnen onder meer de zorg schrijft de gemeente Wierden zwarte cijfers over 2015. Onder aan de streep eindigt de gemeente met een bedrag van 1.111.882 euro in de plus.
De bedragen die zijn uitgegeven voor de gemeentelijke zorg- taken worden momenteel nog een keer nagerekend, maar de uitkomst lijkt vooralsnog positief te zijn. Wierden heeft met name geld overgehouden waar het gaat om de huishoudelijke hulp. Dat heeft te maken met een sterke terugval van het aantal cliënten dat gebruikmaakt van deze voorziening. Dat aantal nam ten opzichte van 2014 met 20 procent af. Die afname heeft voor een deel te maken met de werkwijze van de gemeentelijke regisseurs. Op basis van de leefsituatie van zorgvragers is in een flink aantal gevallen besloten de hoeveelheid hulpuren terug te schroeven. In totaal heeft de gemeente Wierden daar 646.200 euro op kunnen besparen in het afgelopen jaar. Zorgtaken als de Participatiewet, de WMO en jeugdzorg zijn door Wierden ook redelijk zuinig opgepakt. Daarvan hield de gemeente een bedrag van 916.000 euro over. Geld dat dit jaar en in 2017 opnieuw wordt ingezet in het sociale domein.
Toch stemt de jaarrekening niet alleen vreugdevol. Uit het overzicht blijkt dat het grondbeleid ook afgelopen jaar weer een zware dobber was. Dat gronden niet verkocht worden, heeft Wierden in 2015 1.091.049 euro gekost. Door meevallers (meer dan 2 miljoen) is dat nadeel goed op te vangen.

Almelo e.o.