Marlon Valk.
Volledig scherm
Marlon Valk. © Lenneke Lingmont Fotografie

Wierdense Marlon Valk: topsporter op de saxofoon

WIERDEN - De saxofoon is haar grootste passie en dat laat Marlon Valk donderdagavond horen in de Gereformeerde Kerk in haar geboorteplaats.

De muzikale roots van Marlon Valk liggen bij muziekvereniging Harmonie Wierden. De geboren en getogen Wierdense begon als 8-jarige met blokfluitles, maar koos twee jaar later al voor de saxofoon. "Die ben ik altijd blijven bespelen", zegt de nu 21-jarige.

Het muzikale talent bleef niet onopgemerkt. Toen Valk 12 jaar was, polste de vereniging voorzichtig haar ouders met de vraag of ze in het A-orkest zou mogen. Vader en mopeder Valk gingen akkoord en vanaf dat moment was ze volwaardig lid van het eerste orkest van de Harmonie.

Met haar gymnasiumdiploma op zak vertrok de Wierdense naar Wageningen voor de studie Voeding en Gezondheid. Valk: "Maar ik kwam er al snel achter dat ik geen wetenschapper wilde worden. Ik moest toen kiezen en ben toch naar het conservatorium gegaan. Het heeft veel moed gekost om dat te beslissen, want het beroep van muzikant is toch een onzeker bestaan. Mijn ouders steunden me en hebben altijd gezegd dat ik iets moest gaan doen waar ik blij van word."

Marlon Valk koos voor Groningen, want daar is de docente een vrouw. "Als je een instrument speelt, moet je daar al je emoties in stoppen. Mensen moeten kunnen horen dat het 'echt' is. Dat doe ik toch liever met een vrouw als docente. Soms ben je tijdens de les ook gewoon aan het huilen."

Passie en doorzettingsvermogen hebben Marlon Valk gebracht naar waar ze nu is. "Ik wil het beste uit mezelf halen. Ik oefen nu 3 à 4 uur per dag op de saxofoon en daar heb je uithoudingsvermogen voor nodig. Dit is topsport en daar moet je mentaal ook fit voor zijn."

Valk heeft net een half jaar stage achter de rug in Stockholm. Na de zomervakantie vertrekt ze naar Zürich, voor een stage op de Hogeschool Kunsten. "Ik mag graag reizen en overal ervaring opdoen. Daar leer je het meest van. Zoals ik het laatste half jaar heb geleefd, zie ik ook mijn toekomst: reizen, met orkesten spelen. Maar ook met kwartet Vlam, dat nu net is opgericht."

Het soloconcert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten in de voorverkoop 5 euro: marloninconcert@gmail.nl. Aan de deur kosten ze 7,50 euro.

Reggestreek