Volledig scherm
Peter Moes, zijn verloofde Lianne Altena en hun baby Fenne. Foto: privé

Wierdense overspoeld met reacties: 'Al 5.000 mogelijke stamceldonoren!'

WIERDEN - Lianne Altena (28) uit Wierden is overweldigd door alle aandacht voor haar zoektocht naar een stamceldonor voor haar zieke verloofde. ,,Van Matchis, het centrum voor stamceldonoren, hebben we gehoord dat het aantal aanmeldingen deze maand per 10 oktober op 5.000 staat terwijl er normaal circa 4.000 aanmeldingen in een hele maand zijn!"

Lianne's verloofde Peter Moes (32) heeft acute leukemie. Hij heeft diverse chemokuren ondergaan, maar alleen stamcellen van iemand anders kunnen hem beter maken.

Facebook
In Nederland bestaat een groot tekort aan stamceldonoren. Om iets te betekenen voor haar aanstaande echtgenoot én andere leukemiepatiënten, richtte Lianne de Facebookgroep Stamcelfie op. Ze daagt mensen uit om zich via Matchis aan te melden als donor en een selfie met het aanmeldingsformulier te uploaden op de Facebookpagina.

Dat bleef niet onopgemerkt. ,,Na het bericht van afgelopen vrijdag op Tubantia.nl en in de krant de dag erna hebben meer media het verhaal opgepikt zoals Metro en Libelle.nl. En woensdag komt Vrouw.nl een video-opname maken", vertelt Lianne.

Na alle aandacht geven veel mensen aan haar oproep gehoor. Sinds afgelopen vrijdag zijn er op veel selfies bijgekomen. Van mensen uit Wierden zelf en elders in de regio tot aan mensen in Noord-Holland.

De stijging van het aantal aanmeldingen bij Matchis heeft volgens Lianne meerdere oorzaken. ,,Dat komt niet alleen door ons initiatief, hoor! Er lopen op dit moment meerdere acties."

Databank
Peters bloed is dinsdag afgenomen en opgestuurd, om te kunnen worden vergeleken met dat van donoren in een wereldwijde databank. De kans dat er ergens in de wereld een match is met een donor wordt geschat op 70 tot 80 procent. Maar er bestaat dus óók een gerede kans dat er nog geen donor voor hem is.

Lianne hoopt er met haar Facebookpagina aan bij te dragen dat de kans op een match met een geschikte stamceldonor voor leukemiepatiënten ooit 100 procent wordt.

Almelo e.o.