Volledig scherm
Paul Salakory is één van de coördinatoren van de Pasar Maluku © Marieke Bakker

Wierdense Pasar Maluku wil steeds groter worden

WIERDEN - Lekker eten, goede muziek, prachtige kleren en nog veel meer. Het is de vierde keer dat de Molukse gemeenschap in Wierden de Pasar Maluku houdt. Als het aan de coördinatoren van het evenement ligt, wordt de markt volgend jaar nóg groter.

"De Pasar Maluku is een soort kijkje in de Molukse cultuur. We willen als gemeenschap iets sociaals en cultureels neerzetten in Wierden. Het initiatief komt vanuit de kerk, maar op de dag zelf komt die niet speciaal naar voren. Dat zou af kunnen schrikken. We willen dat de Pasar Maluku voor iedereen toegankelijk is", vertelt coördinator Paul Salakory. "De gesprekken komen vanzelf. Of het nou over eten gaat, over het geloof, er zijn altijd mensen die wel iets willen weten."

Hoewel de boodschap van de markt hetzelfde is, zijn er dit jaar wel nieuwe onderdelen. "Het is de bedoeling dat we elk jaar groter worden. Vooral voor volgend jaar, wanneer we ons lustrum vieren, hebben we grootse plannen", zegt Raymond Samson, penningmeester van de kerk. "Maar we willen dit jaar ook een geslaagde en vernieuwde markt neerzetten."

Dit jaar staat de markt tot de nok toe vol. Salakory: "Het was best lastig plannen. We hebben plaats voor 26 kraampjes, er staan zelfs vijf kraamhouders op de reservelijst. Dat is nog nooit gebeurd." Die reservelijst is één van de redenen dat de Pasar Maluku volgend jaar moet uitbreiden. "We willen er graag een parkeerplaats bij. Dat plan ligt er nu. Volgend jaar gaan we écht groot uitpakken." Dat zou de organisatie nooit kunnen doen zonder sponsors. "We zijn hen dan ook ontzettend dankbaar.".

Lustrum

Dat het lustrum flink gevierd wordt, blijkt uit de ideeën die de organisatie heeft voor 2017. "Waarschijnlijk komt er een bekende Molukse Nederlander. Hij is een grote naam in de voetbalwereld. We kunnen dat nog niet met zekerheid zeggen, maar dat zou wel echt geweldig zijn."

Ook dit jaar pakt de Pasar Maluku weer groots uit, namelijk op zaterdag 16 juli op de Wiezo. Van 10.00 tot 16.00 uur staat de markt op het programma. De planning ziet er als volgt uit:

10.00-16.00 uur: Markt 11.30-12.00 uur: Vierde generatie geeft gift aan Kaaskoningin 12.00-12.45 uur: Adik-Kaka Patawala zingt Molukse muziek onder akoestische begeleiding 12.45-13.00 uur: Kinderen van de zondagsschool houden modeshow 13.00-14.00 uur: Djodjie Rinsampessy (bekende dichter) leest gedichten voor onder begeleiding van muziek 14.00-14.45 uur: The Occasions, muziek door derde generatie uit de wijk, geven optreden 15.00-16.00 uur: Njoy, muziek door tweede generatie uit de wijk, geven optreden

Almelo e.o.