Volledig scherm
© Dylan Winselaar

Wierdense student 6 weken in Oeganda

WIERDEN Het is alweer vijf weken geleden dat de jonge avonturier Dylan Winselaar voor stage naar Oeganda vertrok. De 17-jarige student volgt de opleiding Teelt & Technologie op AOC De Groene Welle in Zwolle.


„Ik probeer hier een teeltplan uit te voeren en help met de compostering. Buiten het werk aan de moestuin probeer ik de kinderen in lessen meer te leren over het telen van groente en fruit. Zodat ze de basishandelingen begrijpen en de theorie om kunnen zetten in de praktijk.”

Hoewel Dylan het naar zijn zin heeft, valt het leven hem soms ook zwaar, alleen als hij is en ver weg van Nederland en zijn familie. Het grootste verschil met leven en werken in Nederland en Oeganda is volgens Dylan de cultuur en de omgang met elkaar. „Je wordt toch even met je neus op de feiten gedrukt dat de leefomstandigheden niet overal zo goed zijn als in Nederland”, zegt Dylan. „Hier leven sommige mensen in zelfgemaakte hutjes van klei, iets wat in Nederland niet voor te stellen is. Maar juist door deze armoede is werken wel heel dankbaar. Ze zijn hier blij met elke manier van inkomsten en het telen van eigen groente en fruit is echt een uitkomst voor ze.”

Om te zorgen dat zijn thuisfront niets hoeft te missen van het avontuur van de Wierdenaar, is er voor Dylan een goede internetverbinding aangelegd. Hij houdt niet alleen contact met zijn familie maar houdt via zijn eigen website: http://dylanwinselaar.gaatverweg.nl alle geïnteresseerden op de hoogte van zijn belevenissen.

Dit buitenlandse avontuur zit er voor Dylan bijna op. Volgende week keert hij terug naar Nederland. Na weken te hebben geleefd op een menu van rijst en een soort van patat heeft Dylan weer zin in echt Nederlandse kost: door moeder gemaakte stamppot met rookworst en spekjes.
Dylan wil zeker nog eens terugkeren naar Oeganda, om te kijken hoe het gaat met de inwoners en het werk in de moestuin.

Almelo e.o.