Carlijn Rouweler wil doen wat ze kan om de ziekte kanker te bestrijden. Daarom traint ze nu hard voor de KiKarun.
Volledig scherm
Carlijn Rouweler wil doen wat ze kan om de ziekte kanker te bestrijden. Daarom traint ze nu hard voor de KiKarun. © Lars Smook

Wilskracht overleden zusje drijfveer in leven van Carlijn uit Wierden

WIERDEN - De Wierdense Carlijn Rouweler doet mee aan de Run for Kika voor haar overleden zus Kristel. "Je staat anders in het leven als zoiets gebeurt."

Hoewel Carlijn Rouweler haar overleden zus Kristel nooit heeft gekend, vormt ze een belangrijke bron van inspiratie. Zus Kristel overleed op 5-jarige leeftijd aan leukemie. Een zware klap voor het gezin Rouweler. De wilskracht en doorzettingsvermogen van het meisje zijn nog altijd een groot voorbeeld voor hen.

"Doordat je als gezin zo hard bent geraakt door het overlijden van een gezinslid aan kanker sta je anders in het leven", vertelt de 24-jarige Rouweler. "Mijn zus is tien maanden ziek geweest en heeft in die zware periode heel veel doorzettingsvermogen getoond. Op 27 september 1990 is ze helaas overleden. Heel verdrietig. Als ik dan nu naar mijn eerste nichtje kijk, moet ik er gewoon niet aan denken dat haar ook zoiets zou overkomen. Daarom vind ik het ook zo belangrijk om er alles aan te doen om deze ziekte te helpen stoppen. KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij, red.) heeft als doel om de genezingskans van 75 procent naar 95 procent te vergroten. Ik help hier graag aan mee."

Rouweler liep in 2015 ook al eens mee met de Run for Kika in het Maximapark in Utrecht. Ze liep toen de 5 kilometer en nu wil ze de 10 kilometerrun lopen. "Hiervoor ben ik al flink aan het trainen. Ik kan nu 6 kilometer hardlopen, dus ik moet nog wel even doorzetten. KiKa organiseert meerdere loopwedstrijden en ik heb bewust voor de run in september gekozen, omdat ik dan meer tijd heb om me voor te bereiden. Toen ik pas startte met hardlopen heb ik veel last gehad van shinsplints. Dat is pijn aan je scheenbeen. Daarom bouw ik het nu rustig op."

Bloeddonor

Behalve de sponsoring van KiKa is Rouweler ook een trouwe bloeddonor. "Als je met zoiets kleins een ander kunt helpen, waarom zou je het dan niet doen? Twee jaar na het overlijden van mijn zus ben ik geboren. De benjamin van de familie. Hoewel ik Kristel niet heb gekend, voelt ze als een zus. Ze hoort bij ons gezin. Dat wat ze heeft meegemaakt en hoe krachtig ze daarin stond, inspireert me. Het is belangrijk om te genieten van het leven en ervoor te gaan. Veel mensen staan hier te weinig bij stil. Als je een klein kindje ziet, denk je: 'Die heeft nog een heel leven voor zich'. Maar helaas geldt dat niet voor alle kinderen. Een kinder- en mensenleven is heel kwetsbaar."

Volg Carlijn Rouweler via www.runforkika.nl/carlijn-rouweler

Reggestreek