Volledig scherm
Julia Bokdam © Lars Smook

Zo vrij als een vogel boven Het Lageveld in Wierden

WIERDEN - Red Stallion in Wierden is er voor extreme watersporten. Verslaggeefster Julia Bokdam nam de proef op de som.

Eigenaar van Red Stallion Watersports Freek van der Wees kijkt terug op een succesvol sportseizoen. „Het is nu het tweede seizoen dat we bezig zijn. Ten opzichte van vorig jaar hebben we een stijging van 100 procent.’’

Als afsluiter mag ik de proef op de som nemen met flyboarden. Is het gevaarlijk? Instructeur Tijmen Rutering probeert me van tevoren nog gerust te stellen. „Ik bepaal de hoogte, door de snelheid waarmee ik rijd op de jetski. Voor de eerste keer is 2 meter wel het maximale. Tenzij je anders aangeeft.”

Balanceren
Goed, na deze geruststelling moet ik er toch echt aan geloven, stiekem ook best wel gaaf. Wetsuit, zwemvest, handschoenen, schoentjes en een helm: allemaal voor de veiligheid en ter bescherming tegen eventuele harde klappen op het water en de kou.
Terwijl ik me in het wc-hokje op Het Lageveld aan het omkleden ben, leggen beide heren alles klaar. „Zodra jij op je buik in het water ligt, vertrekt Tijmen met de jetski. Hij geeft het teken wanneer je omhoog mag komen. Dan trek je de knieën naar je toe en probeer je te staan, en vervolgens is het een kwestie van balanceren”, legt Van der Wees uit.

Krijg ik ook ook nog iets om me aan vast te houden? „Dat zul je toch echt zelf moeten doen”, grapt de instructeur.

Plons!
Nadat ik een aantal rondjes in de zogeheten ‘taxihouding’ vaar, steekt Tijmen zijn duim op. Voor mij het teken om omhoog te komen. Nou ja, om het te proberen. Knieën omhoog en proberen te staan. Ja, het lukt! Maar... Plons! En daar lig ik weer in het water. Na een aantal pogingen lukt het redelijk om balans te houden. „De slang ligt in de knoop en ik moet die eerst even recht leggen’’, roept Tijmen. Ik vraag hoe dat kan. „Je stuurt de verkeerde kant op. Je moet proberen om om mij heen te gaan in plaats van voor mij langs.”

Na een aantal pogingen gaat het best goed. Ik maak al rondjes zonder in het water terecht te komen. „Je bent nu ongeveer 3 of 4 meter in de lucht geweest. Wil je nog hoger? Want het gaat goed.” 4 meter? We zouden toch niet hoger gaan dan 2 meter? „Ik vind dat je het wel aankunt.”

Inmiddels 7 meter boven het water voel ik me steeds zekerder en zo vrij als een vogel. Waar ik eerst veel bezig was met het balanceren, de hoogte en niet de verkeerde kant op gaan, laat ik alle gedachten los en ga ik hoger en hoger. Ik geniet van het uitzicht, het moment en de toch wel heel gave ervaring. Niet meer lichtelijk gespannen ben ik, maar helemaal vrij. Het is gaaf, het is fantastisch.

En ik kan het iedereen aanbevelen, bedenk ik. Want als ik het kan, kan iedereen het.

Volledig scherm
Julia Bokdam op het flyboard © Lars Smook
Volledig scherm
Eigenaar Freek van der Wees (l) en instructeur Tijmen Rutering. © Lars Smook

Almelo e.o.