Volledig scherm
Wilco Louwes © Carlo ter Ellen

Blog | Debat Marktplan Haaksbergen doodsteek voor geloofwaardigheid lokale politici

Het gaat niet over wel of geen Lidl aan de Markt in Haaksbergen. Dat doet er ook nog niet toe. Het had afgelopen woensdagavond moeten gaan om wat Haaksbergen wil met de Markt. En wat het beste is voor het dorp.

Oppositiepartijen CDA, VVD, GGH wilden écht iets te kiezen hebben. Dat is ook wat de PvdA een paar maanden geleden zei. ‘Anders krijgt dit voorstel mijn handen niet op elkaar', zei fractieleider Wim Oltwater. Maar dat bleek uiteindelijk loos gepraat.

Toneelstuk
Als journalist en buitenstaander interesseert het mij niets. Of er nu een supermarkt aan de Markt/Hibbertsstraat komt, wat winkels en appartementen of als het onooglijke gat tegenover de Pancratius wordt dichtgemetseld met bakstenen. Allemaal prima.

Maar waar ik me de afgelopen maanden wel over heb verbaasd is het proces dat aan deze keuze voorligt. In zes jaar raadsverslaggeving in Borculo, Haaksbergen en Enschede was dit wel het slechtste toneelstuk.

Politiek spel
Een meerderheid van de gemeenteraad stemde woensdagavond voor Nordwick. Die wil winkels en appartementen bouwen in het gat aan de Markt. Coalitiepartijen LH, D66 en PvdA zijn het afgelopen halfjaar vooral druk geweest met het zoeken van argumenten bij een standpunt. Niet met het bepalen van een standpunt met argumenten.

Eerst was het bod van tegenhanger Roerink te laag. Toen ontbrak er een niet- verplichte handtekening van huurder Lidl. Toen dat was verholpen werd de plek van de ingang van de supermarkt een probleem.

En dan nog zoiets. Roerink mocht maar een keer een bieding uitbrengen terwijl Nordwick een paar keer de gelegenheid kreeg om zijn bod aan te passen. Nordwick mocht zelfs in november nog met een nieuw voorstel komen.

Onuitvoerbaar
Toen het college van B en W in mei de bieding van Nordwick verkoos boven de supermarktplannen van Lidl en Roerink was de strijd eigenlijk al lang beslecht. LH, D66 en PvdA hielden daarna slechts de schijn op dat er nog een andere keuze zou zijn door Lidl een presentatie te laten doen, terwijl de fracties wisten dat dat plan niet meer uitvoerbaar was, omdat de benodigde gronden al lang in het bezit van Roerink waren.

Verbazingwekkend was de wijze waarop de presentatie verliep en tot stand kwam. 'Waar praten we hier eigenlijk over', vroeg LH-raadslid Anja Cats zich theatraal af toen Lidl de onuitvoerbaarheid van zijn plan erkende.

Nota bene haar partij – en D66 en PvdA – hadden Lidl en Roerink uitgenodigd om hun Marktplan te presenteren. Maar niet voordat aan het voorstel 'oorspronkelijk plan’ was toegevoegd. Alsof op basis van de afwijzingsbrieven aan Lidl en Roerink niet duidelijk was dat dat zinloos was.

Oltwater heeft die brieven waarschijnlijk niet gelezen. Hij kreeg vlak na de raadsvergadering, toen zijn aangepaste motie reeds was aangenomen, uitleg van de oppositiepartijen.

Meepraten?
Maar de coalitiepartijen hielden ook de schijn op door inwoners en ondernemers hun mening te vragen over de invulling van het Marktplan. Nog zo’n sympathiek idee uit de koker van de PvdA, gesteund door LH en D66.

De resultaten van een informatiebijeenkomst, een ondernemersenquête en een digitaal meldpunt (meerderheid voor supermarkt) werden niet eens benoemd en dus terzijde geschoven. En dat terwijl D66’er Harry Belshof er prat op gaat dat hij Haaksbergen een referendumverordening heeft gegeven. Het Marktplan was daarvoor het ultieme onderwerp geweest.

Doodsteek
Tunnelvisie: het zou zomaar kunnen. Het lijkt erop dat het plan zonder supermarkt er doorgedrukt moest worden. Voor wethouder Peter van Vlaanderen was het eind 2015 al duidelijk. Toen besloot hij samen met het college om de supermarktvariant terzijde te schuiven, getuige een afboeking van de grondwaarde.

De coalitiepartijen hebben de wethouder blind gevolgd. De politieke discussie over het Marktplan had daardoor meer weg van een slecht theaterstuk. Dat is een doodsteek voor de geloofwaardigheid van deze gemeenteraad.

Blogs