Volledig scherm
Wilco Louwes © Carlo ter Ellen

Blog | Enschede voelt nattigheid

Onbruikbare kelders. Ondergelopen kruipruimtes. Schimmel en vochtplekken tot hoog op de muren. Naaktslakken, pissebedden… er is zelfs al een kikker gesignaleerd in een kelder aan de Mr. Troelstrastraat. Slechts een hele kleine greep uit de meer dan 450 meldingen van grondwateroverlast die sinds anderhalve week bij de redacties van TC Tubantia en TV Enschede FM binnenstromen. Dat zijn meer dan 450 verhalen van inwoners die met dweil, emmer en waterpomp ten strijde trekken tegen het oprukkende grondwater.

Het leeft
De overweldigende respons op de oproep in de krant toont aan hoe erg de grondwaterproblematiek leeft in Enschede. Verrassend? Nee, eigenlijk niet. Al veel eerder deden inwoners hun relaas in onze krant, al eerder werd er in de politiek gesproken over wateroverlast. Toch is er de afgelopen weken iets in gang gezet. Inwoners zien op een digitale kaart hoe de meldingen over de stad verspreid zijn en verbazen zich erover dat hun straat of buurt zich nog niet heeft gemeld.

Grondwater in de kelder was een algemeen probleem, het hoorde er gewoon bij in de stad. In mijn ouderlijk huis op het Hogeland wisten we ook niet beter. De woningbouw? Die kwam af en toe wel eens langs met een provisorische oplossing. En drie maanden later stond de kelder weer blank. Het komt terug in de verhalen van de 450 Enschedeërs. Maar nu krijgen die problemen en klachten ook een gezicht.

Nattigheid
Dat de gemeente ondertussen ook nattigheid voelt is wel duidelijk. Saillant is dat ook een meerderheid van de Enschedese wethouders het thuis niet droog houdt. Ze kunnen wethouder Hans van Agteren er goed mee plagen. Hij krijgt al die grondwatermeldingen uit de stad immers op zijn bordje. Vorige week nog zei Van Agteren dat natte kelders vooral een probleem van de woningeigenaren is.

Niet verrassend natuurlijk, zo is het wettelijk nu eenmaal geregeld. Op de achtergrond is onderzoeksbureau Tauw al wel in touw om de nieuwe stortvloed aan overlastmeldingen voor de gemeente in kaart te brengen. De politiek is wakker geschud. En gezien de vele ervaringen van grondwateroverlast die vooral de laatste jaren of maanden zijn ontstaan, lijkt er toch wel iets aan de hand in de stad.

Helpen
Wij willen de inwoners graag een handje helpen. Het nieuwe Meldpunt053 voor grondwateroverlast moet daar een bijdrage aan leveren. Wat zijn de problemen? In welke wijken? Sinds wanneer? De antwoorden op deze en andere vragen moeten leiden tot de mogelijke oorzaken en nog belangrijker: eventuele oplossingen voor de grondwaterproblematiek. Helpt u ook mee?

Blogs