Volledig scherm
Jill Roord schreeuwt het uit na de 1-0 © AP

Jill Roord uit Oldenzaal kopt Oranje in blessuretijd naar WK-zege

De Leeuwinnen hebben in blessuretijd een zwaarbevochten overwinning behaald op Nieuw-Zeeland (0-1). Jill Roord uit Oldenzaal kopte raak en voorkwam daarmee een teleurstellende openingswedstrijd van het WK.

Alle Leeuwinnen hingen om de nek van invaller Roord, nadat ze in de 92ste minuut eindelijk de bevrijdende 0-1 had gemaakt. Want wat ging het moeilijk tegen het stugge Nieuw-Zeeland. Nooit eerder speelden de Leeuwinnen een wedstrijd waar zo veel verwachtingen bij kwamen kijken, waar de lat na het gewonnen EK zo hoog werd gelegd door fans, pers, iedereen eigenlijk. Met minimaal 5000 fans die vanuit Nederland waren overgekomen, kleurde Le Havre vandaag oranje.

Maar die relaxte, optimistische sfeer verdween vanmiddag geleidelijk in het matig gevulde Stade Océane (ruim 10.000 aanwezigen) nadat de wedstrijd op gang was geblazen. De Leeuwinnen grepen weliswaar meteen het initiatief en hadden het meeste balbezit tegen het stugge Nieuw-Zeeland, maar het overtuigende, overrompelende van twee jaar geleden wilde er vandaag bepaald niet uitkomen. Vivianne Miedema en Lieke Martens waren in de beginfase ijverig, dreigend ook, maar maakten het de Nieuw-Zeelandse goalie Erin Nayler nauwelijks moeilijk.

De Leeuwinnen hadden de bal, zochten naar dat éne moment om die bevrijdende 0-1 te maken. Roord en Lineth Beerensteyn werden binnen de lijnen gebracht en de Oranjevrouwen kregen loon naar werken. In extremis kreeg Roord de bal op haar hoofd en verschalkte ze Nayler. Drie punten dus in de openingswedstrijd. Moeizaam, zwaarbevochten, maar wel verdiend.

Roord on fire 

Voor Roord betekende de rake kopbal een volgende stap in een toch al opmerkelijke loopbaan. Het talent van Roord was namelijk vroeg duidelijk. Ze begon bij Quick’20 in Oldenzaal en maakte daarna de overstap naar de jeugdopleiding van FC Twente. De mannentak van FC Twente welteverstaan. Ze werd daarmee het eerste meisje in de jeugdopleiding van een betaald voetbal opleiding.

Roord debuteerde bij het eerste vrouwenelftal van FC Twente op haar 16e. Ze speelde meer dan 100 wedstrijden voor de Tukkers en won diverse prijzen. Inmiddels is Roord 22 en komt ze volgend seizoen uit voor Arsenal. Bij Oranje lukte het Roord vooralsnog niet een basisplaats te veroveren. Met haar winnende goal kan het toernooi ook voor haar wel eens een fraaie wending krijgen. 

Volledig scherm
© REUTERS