Volledig scherm
Het oudere ontwerp voor Eurostaete, naast het PSV-stadion in Eindhoven. Rechts zijn ook de drie blokken te zien die Spoorzone BV wil bouwen op het nu braakliggende veld bovenop de parkeergarage aan de PSV-laan. Achter de nieuwbouw de bestaand appartementencomplexen van Hartje Eindhoven aan de Frederiklaan. © Interesting Vastgoed

93 meter hoge woontoren in Eindhoven geeft zicht op PSV-thuiswedstrijden

Straks vanuit je luie stoel de voetbalwedstrijden van PSV of het concert van Guus Meeuwis volgen in het Philips Stadion? Dat kan als de bouwplannen voor Eurostaete werkelijkheid worden. Zeker de bovenste van de 430 koop- en huurwoningen die hier moeten komen, hebben dan uitzicht op het PSV-veld. 

Volledig scherm
Het ontwerp van gebouw Eurostaete, naast het PSV-stadion aan de PSV-laan in Eindhoven, is goedgekeurd. Nu start de bestemmingsplanprocedure. © Interesting Vastgoed/Diederendirrix en Van Aken Architecten

Dat is mogelijk als de toren van 93 meter in het plan van Interesting Vastgoed uit Eindhoven en Van Deursen Vastgoed uit Rosmalen gebouwd wordt. Dat project heeft weer een belangrijke horde genomen. Het bouwplan, nu in baksteenrood, heeft de goedkeuring gekregen van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit (welstand) van de gemeente Eindhoven. Nu wordt op korte termijn de bestemmingsplanprocedure gestart, zodat er volgend jaar gebouwd kan gaan worden, aldus Toon de Koning van Interesting Vastgoed.

Een woordvoerder van PSV laat in een reactie weten dat de club de ontwikkelingen volgt en geen bezwaren heeft. ,,Er zijn veel meer plaatsen in de wereld waar dit het geval is. Bij een serieuze stad en een topclub hoort ook groot denken. Kortom: mooi dat de bewoners PSV kunnen volgen.”

Voor de bouw van de toren wordt ongeveer een derde van het bestaande Eurobuilding afgebroken, aan de kant van het stadion. Daar verrijst de toren. De rest van het gebouw wordt gestript, verbreed en voorzien van een nieuwe gevel. Het kantoorpand heeft ook een link met voetbal: het heeft zijn naam te danken aan de Europese kampioenschappen voetbal in 2000. Maar het interactieve voetbalmuseum Euro 2000 was geen lang leven beschoren. Ziggo was de laatste die het kantoor huurde.

Het plan voor de woningen is getekend door de twee Eindhovense architectenbureaus Diederendirrix en Van Aken. Supervisor Adriaan Geuze, die het plan namens de gemeente ook al goedkeurde, verdedigde de bouw mee in de welstandscommissie.