Volledig scherm
De bewoners wilden onder meer hun zicht op Empire State Building veiligstellen. © Shutterstock

Bewoners New York leggen 11 miljoen dollar neer om uitzicht te bewaren

New York staat vol met grote woontorens, maar aan die bouwlust zit een grens. Rijke flatbewoners wilden niet dat hun uitzicht zou worden geblokkeerd door een nieuw gebouw en hadden 11 miljoen dollar (bijna 10 miljoen euro) over om de bouwplannen te dwarsbomen. 

Toen de eigenaren van een appartementencomplex van twaalf verdiepingen hoorden dat het nieuwe gebouw een schaduw in hun woonkamers zou werpen én het zicht op het wereldberoemde Empire State Building zou wegnemen, staken ze de koppen bij elkaar. Dat beschrijft de krant The New York Times vandaag. De deal werd al in 2016 beklonken, maar de opmerkelijke reden erachter werd niet eerder ontdekt. 

Luchtrechten

De bewoners deden een bod bij de ontwikkelaar van de nieuwe flat: 11 miljoen dollar legden ze neer. Daarmee kochten ze de zogenoemde luchtrechten van de ontwikkelaar. Normaal gesproken zijn die nodig om complexen te bouwen van meer dan vier verdiepingen. Nu worden de rechten gebruikt om een uitzicht veilig te stellen.

Volgens The New York Times is de actie tekenend voor de welvarendheid in sommige buurten van Manhattan, Chelsea in dit geval. De appartementen van het voormalige industriepand zijn twee keer zo groot als een normaal huis in de stad. Niet iedere eigenaar heeft evenveel betaald. De mensen die het meest zouden worden gedupeerd, betaalden ook het meest. 

Het is een droom voor velen: wonen in een gigantisch appartement in New York City. Maar die droom wordt pas echt werkelijkheid als dit gracieuze appartement in een van de meest markante wolkenkrabbers van Manhattan binnen het budget ligt. Vraagprijs: 40 miljoen dollar, ruim 35 miljoen euro.

  1. Stikstofprobleem gijzelt woningbouw: huizentekort loopt verder op

    Stikstof­pro­bleem gijzelt woningbouw: huizente­kort loopt verder op

    Het aantal vergunningen voor woningbouw neemt af. De reden: de schadelijke stikstofuitstoot bij de bouw die natuurgebieden kan beschadigen. Bouwprojecten staan sinds een uitspraak van de rechter over het Nederlandse stikstofbeleid op losse schroeven, waardoor voorlopig lang niet genoeg nieuwe huizen worden gebouwd om de woningnood op te lossen. ,,Dit gaat helemaal mis”, zegt Jan Fokkema namens projectontwikkelaars.