Bewoners sociale huurwoningen krijgen dit jaar geen huurverhoging
Het kabinet bevriest de huren voor alle sociale huurwoningen in Nederland. Dat zijn huizen met een gereguleerde huurprijs. Dat heeft demissionair minister Kajsa Ollongren besloten na een oproep van de Tweede Kamer.
Delen per e-mail
Normaal gesproken gaat jaarlijks de huur in juli omhoog voor alle huurders. Dit jaar zou dat maximaal 2,4 procent zijn (inflatie plus 1 procent). De maatregel heeft een gunstig effect op de portemonnee van zo'n 2,5 miljoen huishoudens. Het kabinet compenseert verhuurders structureel met 200 miljoen euro voor de mindere inkomsten. Daar moet wel dekking voor worden gevonden in de begroting.
De Tweede Kamer nam vorige week onverwachts een motie aan van de SP, dat het kabinet opriep om op deze manier huishoudens die in de knel zitten vanwege corona financieel tegemoet te komen. De VVD was bij eerdere voorstellen tegen een algemene bevriezing van de huren, maar besloot nu voor te stemmen. Het CDA noemde dat zo vlak voor de verkiezingen opportunistisch.
Gemiddeld scheelt het de huurders zo’n 6 euro per maand, schrijft Ollongren in een Kamerbrief. De huurbevriezing betekent dat alle verhuurders die gereguleerde huurwoningen verhuren, geen verhoging mogen vragen aan hun huurders. Dat geldt ook voor kamers, woonwagens en woonwagenstandplaatsen. Alleen als een huis is verbouwd of verduurzaamd is het wel mogelijk dat de huurder een daaraan verbonden huurverhoging krijgt.
Compensatie
Woningcorporaties moeten nog wel worden gecompenseerd voor de mindere huurinkomsten, waarschuwt Ollongren. Naar schatting gaat ze de huurbevriezing zo'n 180 miljoen euro kosten. Het is juist de bedoeling dat ze genoeg geld overhouden om nieuwe woningen te bouwen. Andere verhuurders van sociale huurwoningen missen vermoedelijk zo’n 85 miljoen euro aan inkomsten. Ollongren onderzoekt nog hoe die laatste groep verhuurders gecompenseerd kan worden en een volgend kabinet dekking kan vinden in de begroting.
,,Dit is goed nieuws voor alle mensen die huren in de sociale sector”, zegt de demissionair minister. ,,Ik wil er tegelijk voor zorgen dat het niet ten koste gaat van de bouw, onderhoud en verduurzaming. Het is voor mensen belangrijk dat er voldoende nieuwe woningen bijkomen, dat huurwoningen worden onderhouden en dat de verduurzaming van de bestaande woningen doorgaat.”
Wat betreft het CDA moet het geld komen van de investeringskorting voor grote bedrijven (BIK). ,,Met een deel van de BIK stimuleer je namelijk de bouw, een katalysator van economische ontwikkeling en werkgelegenheid”, aldus CDA-Kamerlid Julius Terpstra.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
woningnood
Oproep: moeilijk om een geschikte woning te vinden?
Woningnood staat hoog in de prioriteitenlijst van zo'n beetje alle politieke partijen die volgende maand meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Wat zijn de problemen op de huizenmarkt precies en hoe zou jij zijn geholpen? -
PREMIUM
Deze woning ziet zwart van de schimmel: ‘Gelukkig zitten er geen paddenstoelen op muur, klinkt het dan’
De woning van de Hoornse Lynn van Holsteijn ziet zwart van de schimmel. Niet alleen ziet de benedenwoning er daardoor onaantrekkelijk uit, het zorgt ook voor fysiek ongemak. ,,Wat ik opsnuit, is niet best.’’ -
PREMIUM
Zo pak je het bouwen van je eigen huis aan: ‘Iedere leek kan het’
In vergelijking met andere landen zijn Nederlanders vooral huizenkopers en niet zo van die bouwers. Nu de woningmarkt op slot zit, is het zelf realiseren van je huis een goed alternatief. Hoe pak je dat aan? -
Woonakkoord gesloten voor bouw van 1 miljoen huizen
De 25 grootste branche- en belangenverenigingen in de woningbouw hebben gisteren een akkoord gesloten waarin staat dat tot 2030 maar liefst 1 miljoen huizen moeten worden gebouwd. De afspraken die ze daarover samen maken zijn ook een oproep aan de politiek om de juiste voorwaarden te creëren en met extra geld over de brug te komen. -
PREMIUM
De huren bevriezen, maximale huurverhoging én huurverlaging: zo zit het
De VVD heeft gisteren opeens voor een motie gestemd om de huren van sociale woningen dit jaar te bevriezen. Een oproep aan het kabinet van de SP, GroenLinks en PvdA kreeg daardoor steun van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Als de motie wordt uitgevoerd, krijgen alle huurders van een sociale huurwoning géén verhoging in juli. Hoe zit het?
-
eigen tuin eerst
Na de dooi kan de framboos worden geplant
Wie kiest voor een herfstframboos heeft geen last van larven. Je kunt hem dit weekend in de grond zetten, raadt Romke van de Kaa aan. -
Starters kiezen vaker voor deels aflossingsvrije hypotheek
Nu de rente zo laag is, kiest een grotere groep starters op de woningmarkt voor een aflossingsvrije hypotheek. Ze nemen voor lief dat ze geen recht hebben op hypotheekrenteaftrek over het deel dat ze niet aflossen. De maandlasten zijn al gauw honderden euro's lager. -
PREMIUMBinnen&Buiten
Jan en Lia verkopen hun authentieke Haagse bovenwoning met modern tintje
Jan Bos en Lia Brekweg verkopen hun drielaagse bovenhuis aan de Regentesselaan in Den Haag. De twee zijn nu nog harstikke fit. ,,Maar je wil niet wachten tot je móet verhuizen. Dat willen we voor zijn.” Wij gingen bij hen langs voor de rubriek Binnen&Buiten.