Bijenkorf en Ben Cramer delen ‘bijvriendelijke’ bloemzaadjes uit: ‘Zaai Zaai Zaai’

VideoclipDe strijd voor een beter leefklimaat voor bijen heeft een opvallende partner gekregen. Het warenhuis Bijenkorf wil zich inzetten voor het insect waar het de naam aan ontleent. Er worden 80.000 zakjes ‘bijvriendelijke’ bloemzaadjes uitgedeeld.

Ook is Ben Cramer ingeschakeld om de campagne een boost te geven. Zijn nummer ‘Zai Zai Zai’ uit 1967 is toepasselijk omgedoopt tot ‘Zaai Zaai Zaai’. 

Bijentelling

Afgelopen weekend was er een nationale bijentelling. Nederlanders werd gevraagd om goed in de tuin te kijken hoeveel bijen er rond zoemden. Bijna 4.000 deden mee en er werden 30.289 bijen geteld, een stuk minder dan vorig jaar. Dat kan vooral te maken hebben met de relatief lage temperatuur. Daarom vraagt de organisatie om nog tot en met vrijdag door te tellen. 

Wetenschappers kijken met grote zorgen naar de ontwikkeling van de bijenpopulatie wereldwijd. De hardwerkende beestjes zorgen ervoor dat bloemen worden bevrucht en zijn daarom essentieel in de kringloop. Verstedelijking zorgt ervoor dat bijen worden verjaagd en de oproep is al jaren om de bij te geven wat het wil: bloemen. Op 22 april is er een Nationale Zaaidag, waar Bijenkorf dus op inhaakt. 

Elk zakje bloemzaadjes die het warenhuis uitdeelt is goed voor een vierkante meter voedsel voor de bij, laat het bedrijf weten. Klanten ontvangen de bloemzaadjes bij een aankoop in een van de winkels van de Bijenkorf en via de webwinkel. 

Volledig scherm
Ben Cramer maakt de bij blij met zijn nummer 'Zaai Zaai Zaai'. © Bijenkorf