Breekbare pruimenboom wil een tuinier met discipline
eigen tuin eerstAchteroverleunen is er voor eigenaars van pruimenbomen niet bij. Het is snoeien en stutten geblazen. Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt hoe je dat moet doen.
'Tot in de pruimentijd' betekent zo veel als 'ooit zien we elkaar weer'. De uitdrukking zou stammen uit de 17de eeuw, de tijd waarin P.C. Hooft zijn literaire vrienden ontving op het Muiderslot. Dat was zijn zomerverblijf, 's winters woonde hij in Amsterdam. Veel van die vrienden bleven tot ver in de nazomer plakken, af en toe een pruim plukkend uit de boomgaard die het slot omgaf. Als de culturele kring dan eindelijk opbrak, klonk het: 'Tot in de pruimentijd.' Dit verhaal is niet gegarandeerd waar, maar ik geloof het graag.
We zitten in de pruimentijd, hoewel deze uitzonderlijk vroeg valt dit jaar. Niet alleen pruimen, ook appels en peren zijn zeker twee weken eerder rijp dan normaal. Voor wie een tuin te onderhouden heeft, is september de maand waarin je eindelijk achterover kunt leunen; het onkruid groeit minder snel en het gras hoeft minder vaak gemaaid. Eindelijk rust. Behalve dan voor de eigenaar van de pruimenboom. Om te voorkomen dat hij met een wrak van een boom achterblijft, zal hij de zwaarbeladen takken moeten stutten.
Breekbaar
De takken van een pruimenboom zijn breekbaar. Het afbreken van de takken had je voor een groot deel kunnen voorkomen door de vruchten bijtijds te dunnen. Dunnen is het weghalen van groene, onvolgroeide pruimpjes. Dat doe je eind juni.
Begin juni laten veel fruitbomen een deel van hun onrijpe vruchten vallen. Dat heet de junival. Het lijkt alsof de boom zelf inschat hoeveel vruchten hij dat seizoen kan grootbrengen. Maar bomen kunnen niet schatten, waardoor vooral pruimenbomen eind juni veel te vol hangen. De eigenaar moet ingrijpen. Dunnen dus.
Pruimen hangen aan de takken in trossen. Met de hand of een puntig schaartje laat je van elke tros maar één vrucht hangen. Of twee, als het een heel dikke tak is. Bijna geen tuinier kan de discipline opbrengen dit te doen. Heb je eens een goede oogst, moet je de helft weghalen.
Stutten
Door naar september: de takken van de pruimenboom zijn veel te zwaarbeladen en buigen door tot aan de grond. Dunnen kan nog steeds, maar de hebberige pruimenteler kan dat nog altijd niet over zijn hart verkrijgen. Dat wordt dus stutten, met stevige palen die de zwaarbeladen takken ondersteunen. Tot er een onweersbui langskomt die de stutten wegblaast en de boom als wrakhout achterlaat.
Met snoeien moet de schade worden hersteld en een nieuw frame voor de boom worden opgebouwd. Nu treft het dat je pruimenbomen snoeit als het blad eraan zit. Snoei je 's winters, dan is de kans op schimmel te groot. Niks achteroverleunen dus. Aan de slag, hetzij met de snoeischaar als de ramp zich al heeft voltrokken, of anders met krukken en stutten om die te voorkomen.
Bekijk hieronder de video's van de sectie Wonen van deze site.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Van dit fabeltje over pioenrozen moeten we snel af’
Tuinklussen die al tijden blijven liggen, kun je tijdens de coronatijd hopelijk eindelijk eens aanpakken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Vandaag: pioenrozen verplanten. -
Schoonmaaktip van de week
Zonnescherm schoonmaken? ‘Laat de hogedrukspuit links liggen’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: het zonnescherm schoonmaken. -
Is de tuin te droog? Je hebt het hele jaar plezier van hittebestendige hemelsleutel
Het heeft weer geplensd, maar denk vast na over de volgende droge zomers. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft alvast het sleutelwoord: Herbstfreude. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.
-
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
vraag 't vtwonen
Veel zon in de tuin? Zo creëer je een stijlvolle schaduwplek
Vroeger was de tuin er vooral voor de sier, tegenwoordig vervult hij meerdere functies, het hele jaar door. Bij het aanleggen en inrichten ervan ligt vaak de nadruk op zonligging, maar een prettige schaduwplek is – zeker nu de zomers warmer worden – net zo belangrijk. Tuinexpert Mark Mulder van vtwonen vertelt hoe een groene schaduwplek het beste voor mens en natuur biedt. -
Energierekening
Jan huurt tien zonnepanelen voor huurhuis, maar krijgt geen toestemming voor isolatie spouwmuur
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan van der Meeren (61) uit Eindhoven.