De bakplaat van de oven vies geworden? Zo krijg je ‘m weer blinkend schoon
SchoonmaaktipHet huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: een vieze bakplaat.
‘Ik had laatst een bloemkool in de oven met saus eroverheen. Heel lekker, maar de bakplaat is nu vies. En ik krijg ‘m niet meer goed schoon’, vraagt een lezer. ,,Hoe je dit moet doen, heb ik geleerd van m'n moeder”, vertelt Marja. ,,Letterlijk met stank en al.”
Ze heeft het er niet vaak over, maar voor één keer wil ze het televisieprogramma Hoe schoon is jouw huis aanhalen, waarvoor ze met haar moeder op pad ging. ,,We waren op bezoek bij een damesstudentenhuis in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Allemaal chique dames, maar het enige dat onwijs smerig was, was de oven. Alles was aangekoekt, je kon het rooster niet vastpakken, want het bleef aan je vingers plakken. Het was de allersmerigste oven die ik in mijn leven gezien heb. Ik had ‘m het liefst willen weggooien. Maar hij zat ingebouwd.”
Marja: ,,Ik kreeg het Spaans benauwd, hoe gingen we dat schoon krijgen? Maar mijn moeder bleef stoïcijns koel. Die zei: dames, dames, dames. Dit is toch te smerig voor woorden? Dat jullie hier uit durven te eten! We gaan eens even laten zien hoe je dit varkentje moet wassen.”
Als je afwasmiddel zou gebruiken, zie je ineens allemaal luchtbellen uit de oven komen
Gebruik ammoniak om de oven schoon te maken
Eerst warm je de oven voor op 180 graden, vertelt Marja. ,,In het midden van de oven zet je een glazen schaal met water. Daaronder - dus bij de plaat die vies is - een schaal met pure ammoniak.” Dat is te koop bij de meeste supermarkten of drogisterijen. ,,En voordat we een moeilijk milieupraatje krijgen: ammoniak is een lichaamseigen stof, het zit ook in urine. Dus ja, een keer ammoniak moet mogen, anders kunnen we ook nooit meer naar de wc.”
,,Dan doe je de oven dicht. Het is de bedoeling dat er stoom van de bak met water afkomt en dat die zich mengt met de pure ammoniak in de oven eronder. Dat laat je een halfuur inwerken terwijl de oven aanstaat. Ga even boodschappen doen, laat de oven z’n werk doen. De oven knalt echt niet uit elkaar. Ik zou wel oppassen dat je niet met je kleine kindertjes in de keuken gaat zitten op dat moment.”
Door de ammoniak en het water, wordt het vet zacht. ,,De bakplaat kun je dan goed schoonmaken, net als de oven.” Soms duurt het wat langer, omdat het vet hardnekkiger is. Dus kijk even goed of het al zacht is na een halfuurtje. Voor het schoonmaken daarna kun je het beste een lapje met lauw water en een paar dikke schijven citroen gebruiken. ,,Citroen ontgeurt en ontvet”, zegt Marja. ,,Als je afwasmiddel zou gebruiken, zie je ineens allemaal luchtbellen uit de oven komen.”
Bij een combinatieoven heb je geen ammoniak nodig
De combinatieoven schoonmaken
Maar let op: heb je een combinatieoven? Dan werkt het net ietsje anders, zegt Marja. ,,Zet ‘m op magnetronstand in plaats van 180 graden. Gebruik vervolgens kokend water in eenzelfde brede schaal. En doe daar een paar flinke plakken citroen in en zet hem dan aan. Een kwartiertje zou voldoende moeten zijn. En je hebt geen ammoniak nodig zoals bij een ouderwetse oven.”
En al die ovenreinigers die in de schappen van de supermarkt en drogist staan? ,,Daar ben ik niet bekend mee, omdat dit goed werkt en goedkoop is. En mijn oven wordt nooit zó vies. Dat is ook mijn tip: de volgende keer dat je de bakplaat gebruikt, leg er even aluminiumfolie of bakpapier onder, zodat het niet kan aanbranden.”
Wil je een vraag stellen aan Marja Middeldorp? Stuur een e-mail naar dit adres (wonen@dpgmedia.nl) met je naam erbij. Bekijk hieronder meer schoonmaaktips:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Schoonmaaktip van de week
Met dit middel krijg je de bekleding van je bank weer schoon en fris: ‘En het is ook nog eens goedkoop’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: de bekleding van de bank onder handen nemen. -
PREMIUM
Terras en tuinmeubelen schoonmaken met de hogedrukreiniger? 'Begin met lage druk’
Lente. Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt van je terras. De hogedrukreiniger is snel en effectief, maar hoe doe je dat? En wat kun je wel en niet schoonmaken met de hogedrukspuit? -
PREMIUM
Bouw van Rotterdamse woontoren van de baan: ‘Veel te weinig kopers’
De bouw van de Glashaventoren is van de baan. De woningverkoop van het prestigieuze project van Klunder Architecten op het Wijnhaveneiland is compleet stilgevallen. Lopen meer geplande woontorens in de Maasstad nu gevaar? ,,80 procent zal niet doorgaan.”Rotterdam -
Schoonmaaktip van de week
Aangekoekte, zwarte resten in je pan? Met deze tips krijg je ze weg
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: aangebrande pannen.
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
Schoonmaaktip
Deze schoonmaakklussen kun je het beste elke dag of elke week even doen
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: het ideale schoonmaakschema. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.