De Nederlandsche Bank pleit voor snellere afbouw belastingvoordelen huiseigenaren
De hoge huurprijzen in de vrije sector zorgen voor een tweedeling tussen huiseigenaren en huurders. Een nieuw kabinet moet dat verschil verkleinen door belastingvoordelen van huiseigenaren af te bouwen, vindt De Nederlandsche Bank.
Delen per e-mail
Dat schrijft DNB in een vandaag uitgebrachte rapportage. De centrale bank adviseert de overheid gevraagd en ongevraagd over maatregelen die goed zouden zijn voor de economie, in dit geval de woningmarkt. DNB schrijft dat het verkleinen van belastingverschillen de Nederlandse welvaart verhoogt.
Starters die een woning huren in het vrije huursegment zijn duurder uit dan starters die een woning kopen van gelijke kwaliteit. Dat heeft DNB berekend door de maandelijkse woonlasten van beide categorieën naast elkaar te zetten als percentage van de waarde van de woning. Het verschil was in 2018 aanzienlijk en de jaren erna zijn de huren alleen maar omhoog gegaan, terwijl de rente nog flink daalde.
Tweedeling
De uitgaven van startende kopers bevatten de rentelasten, aflossing, onderhoudskosten, OZB en opstalverzekering, rekening houdend met de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait. Voor huurders bevatten de uitgaven de huur inclusief eventuele servicekosten. Het beeld dat wordt geschetst is herkenbaar: starters die in de gelegenheid zijn geweest een huis te kopen nemen een grote economische voorsprong op hen die dat niet konden. Zij houden elke maand meer geld over en dankzij de gestegen huizenprijzen is hun vermogen bovendien sterk toegenomen. Er ontstaat een tweedeling.
DNB wijst erop dat het verschil bovendien groter wordt met de tijd, aangezien de huren stijgen met minimaal de inflatie, terwijl de lasten voor kopers niet of nauwelijks meer toenemen.
Belasting omhoog huiseigenaren
De hoge huurkosten treffen vooral starters en andere huishoudens die te veel verdienen om sociaal te huren, maar te weinig financiële middelen hebben om een huis te kopen, analyseert DNB. Het verschil zou kleiner moeten worden gemaakt door de fiscale verschillen tussen huren en kopen geleidelijk volledig af te bouwen. Dat kan door het eigenwoningforfait stapsgewijs te verhogen of de eigen woning geleidelijk te verplaatsen naar box 3 in het belastingstelsel, waardoor huiseigenaren meer belasting gaan betalen voor het vermogen dat ze in hun huis hebben zitten. Het voordeel van de hypotheekaftrek wordt dan teniet gedaan.
De Nederlandsche Bank en andere economen pleiten al langer voor afbouw van de subsidie op het kopen van een woning omdat die de huizenprijzen te veel opdrijft. ,,Aan het einde van de overgang behandel je de woning net als andere vormen van schuld of vermogen, zoals spaargeld en beleggingen”, verklaart een woordvoerder. De hypotheekrenteaftrek wordt al enkele jaren afgebouwd en komt in 2023 uit op 37,1 procent. Huiseigenaren krijgen nu jaarlijks relatief veel belasting terug omdat ze een deel van hun rente kunnen aftrekken.
Bekijk hier onze video's op het gebied van wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
‘De echte slachtoffers van de recente winterkou zijn de mediterrane bomen en struiken’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Hij wijst erop dat niet alle mediterrane bomen en struiken tegen de kou kunnen. -
Starters kiezen vaker voor deels aflossingsvrije hypotheek
Nu de rente zo laag is, kiest een grotere groep starters op de woningmarkt voor een aflossingsvrije hypotheek. Ze nemen voor lief dat ze geen recht hebben op hypotheekrenteaftrek over het deel dat ze niet aflossen. De maandlasten zijn al gauw honderden euro's lager. -
PREMIUM
Het mooie weer lonkt, tijd om aan de slag te gaan met de moestuin
Nu de eerste lentezon zich laat zien, is het tijd om een plan voor je moestuin te maken. Floor Korte, auteur van meerdere boeken over moestuinieren, helpt je op weg. -
VIDEO
Waarom de huizenprijzen in 2021 gaan dalen/stijgen
Al sinds het begin van de coronacrisis wordt vooruitgekeken op een mogelijke daling van de huizenprijzen en huurprijzen, nadat woningen jarenlang fors duurder zijn geworden. Gaat de klap nog komen, of blijft hij uit? -
Dit verandert er in de kosten voor huizenkopers en -bezitters in 2021
Tot grote verbazing van bijna iedereen die verstand heeft van de woningmarkt, bleef de vraag naar koophuizen midden in de coronacrisis onverminderd groot. Het kabinet sleutelt aan de belastingen in 2021. Ook subsidies voor verduurzaming van eigen woningen gaan veranderen. De belangrijkste zaken op een rij.
-
Vrouw ontdekt compleet appartement achter spiegel van haar badkamer
Een vrouw uit New York heeft een bizarre ontdekking gedaan in haar appartement. Samantha Hartsoe (26) voelde tocht in haar badkamer die ze niet meteen kon thuisbrengen en ging op onderzoek uit. Ze postte haar verhaal op TikTok en daar ging het binnen no time viraal. -
PREMIUMValentijnsdag
Zo blijft je valentijnsboeket extra lang mooi: ‘Houd bloemen uit de buurt van fruitmand’
Bloemen gekregen voor Valentijnsdag? Met deze tips verzorg je ze het best. En voor wie nog een boeket wil uitzoeken: tulpen of een romantische krans zijn goede alternatieven voor de klassieke rode roos. -
PREMIUM
Zo pak je het bouwen van je eigen huis aan: ‘Iedere leek kan het’
In vergelijking met andere landen zijn Nederlanders vooral huizenkopers en niet zo van die bouwers. Nu de woningmarkt op slot zit, is het zelf realiseren van je huis een goed alternatief. Hoe pak je dat aan?