Deel Tweede Kamer wil leeftijd omhoog voor vrijstelling overdrachtsbelasting
woningmarktDe Tweede Kamer heeft zich nog niet neergelegd bij de verlagingen en verhogingen van de overdrachtsbelasting die het kabinet op Prinsjesdag voorstelde. Tijdens een debat over het belastingplan 2021 zijn vanavond door verschillende partijen aanpassingen geopperd.
Delen per e-mail
Met name het plan om de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen kreeg rond Prinsjesdag veel aandacht, bedoeld om jonge huizenkopers een kontje te geven op de woningmarkt. De Belastingdienst kan echter moeilijk onderscheid maken tussen starters en doorstromers (mensen die al een koophuis hebben). Daarom is gekozen voor een leeftijdsgrens: iedereen onder de 35 jaar hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een huis. Dat scheelt vanaf 1 januari op een huis van drie ton 6000 euro spaargeld.
Onder meer SGP, 50Plus, PvdA en SP toonden zich kritisch en drongen erop aan de leeftijdsgrens op te hogen en een maximale huizenprijs te hanteren. ,,Dit is toch juist bedoeld om starters te helpen”, zei SP-Kamerlid Sandra Beckerman tijdens het debat. ,,Een echte starter van 36 of 37 die moeite heeft om rond te komen dankzij een hoge huur, zou dan in aanmerking moeten komen. Een doorstromer van 34 jaar die een huis van een miljoen kan betalen, zouden we juist moeten uitsluiten.” PvdA-Kamerlid Henk Nijboer concludeerde ook dat woningzoekenden die een miljoen voor een huis kunnen betalen, geen cadeautje van de staat van 20.000 euro nodig hebben.
Een doorstromer van 34 jaar die een huis van een miljoen kan betalen, zouden we juist moeten uitsluiten
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Belastingdienst) beloofde te onderzoeken wat een dergelijke aanpassing zou betekenen. Hij erkende dat de leeftijdsgrens 'arbitrair’ is, maar waarschuwde dat andere methodes op praktische bezwaren bij de uitvoering stuiten. Ook is Vijlbrief bang dat bewoners van regio's met hoge huizenprijzen worden benadeeld als de grens bijvoorbeeld op 350.000 euro komt te liggen.
Meer uitzonderingen
De Tweede Kamer lijkt nog een aantal uitzonderingen te willen die voor huurders en huizenkopers mogelijk van grote invloed zijn. Vastgoedbedrijven en beleggers gaan 8 procent overdrachtsbelasting betalen vanaf 1 januari, terwijl dat nu nog 2 procent is. Dat plan heeft breed draagvlak, maar de SP wil dat woningcorporaties, die zonder winstoogmerk betaalbare huizen bouwen en beheren, worden uitgesloten van die belastingverhoging.
,,Corporaties kopen soms verpauperde huizen op, met name in krimpgebieden, om er fatsoenlijke woonruimte van te maken. Dat wordt met deze maatregel ontmoedigd. Ook wordt het moeilijker voor corporaties om onderling huizen uit te wisselen", aldus Beckerman. Ze kreeg bijval van enkele collega's.
Meerdere partijen maakten er bovendien een punt van dat een hogere overdrachtsbelasting voor bedrijfsgebouwen (van 6 naar 8 procent) kan leiden tot minder woningbouw. ,,Dat kan nooit de bedoeling zijn”, aldus PvdA'er Nijboer. Hij pleitte voor een uitzondering van het hogere belastingtarief voor het ombouwen van kantoren of winkelruimte. In 2019 zijn er 12.500 woningen in oude bedrijfsgebouwen gecreëerd. ,,Dat stimuleert dit kabinet juist met leningen, waarom dan straffen met een hogere belasting?”
Coalitiepartij ChristenUnie wees verder nog op wooncoöperaties, bewonersgroepen die zelf woningen bouwen en beheren. Ook die verdienen een uitzondering op de 8 procent overdrachtsbelasting, vindt CU-Kamerlid Eppo Bruins.
‘Geen grond’
Volgens minister Kajsa Ollongren van Wonen is dat allemaal zo makkelijk nog niet. ,,Als wij woningcorporaties gaan uitzonderen, wordt dat gezien als staatssteun. Ik kijk liever naar het hele Prinsjesdagpakket en concludeer dan dat corporaties er komend jaar per saldo financieel op vooruitgaan dankzij verlaging van de verhuurdersheffing.”
Voor het uitzonderen van burgerinitiatieven of coöperaties zei ze tot nu toe geen grond te hebben gevonden. Enkele parlementariërs denken dat het wel kan. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt merkte verontwaardigd op dat Ollongren geen antwoord gaf op essentiële vragen over de uitzonderingen.
Om er druk op te zetten worden volgende week enkele amendementen ingediend om het kabinet de belastingplannen te laten wijzigen. Donderdag 12 november wordt erover gestemd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet lapt 266 miljoen euro om sneller huizen te bouwen
Gemeenten krijgen in totaal 266 miljoen euro om met spoed 45.000 nieuwe huizen te bouwen. Dat maakt minister Kajsa Ollongren (Wonen) vandaag bekend. Het geld gaat naar allerlei woningbouwprojecten in het land, van Alphen aan den Rijn tot Zwolle. -
‘Overdrachtsbelasting verhogen is slecht voor volkshuisvesting’
De herziening van de overdrachtsbelasting per 1 januari pakt goed uit voor starters, maar niet voor mensen die een betaalbare huurwoning zoeken. Daarvoor waarschuwt de Woonbond. De kabinetsmaatregel van Prinsjesdag moet nog door het parlement worden aangenomen. -
PREMIUM
Heeft je cv-ketel z’n tijd wel gehad? ‘Eérst stoppen met energie verspillen, dán pas verduurzamen’
Een dik pak sneeuw en vorst staan garant voor winterpret, maar misschien ook voor een energierekening waar je kippenvel van krijgt. Een goed werkende cv-ketel helpt de kosten te drukken. -
PREMIUM
Kunstenaar Dirk Gentenaar voorziet monumentale huizen van de mooiste details
Bij monumentale panden horen sierlijke huisnummers, hout- en marmerimitaties en muurschilderingen. De 71-jarige Dirk Gentenaar gaat op z’n bakfiets door Utrecht om met z’n kwast woningen en cafés nóg mooier te maken. -
Meer kantoorpanden omgebouwd tot woonruimte
Vastgoedbedrijven weten een groeiend aantal leegstaande kantoren, scholen en winkels om te bouwen tot woningen. Vorig jaar zijn 12.500 huizen gemaakt in bestaande gebouwen, het hoogste aantal in acht jaar tijd, blijkt uit onderzoek van Centraal Bureau Statistiek.
-
Starters kiezen vaker voor deels aflossingsvrije hypotheek
Nu de rente zo laag is, kiest een grotere groep starters op de woningmarkt voor een aflossingsvrije hypotheek. Ze nemen voor lief dat ze geen recht hebben op hypotheekrenteaftrek over het deel dat ze niet aflossen. De maandlasten zijn al gauw honderden euro's lager. -
Roep om meer hout in woningbouw zwelt aan
Meer nieuwbouwhuizen zouden uit hout moeten bestaan. Die oproep van meer dan tweehonderd bouwbedrijven, architecten en ingenieursbureaus vindt weerklank bij de opstellers van de Actieagenda Wonen, die deze week met een plan kwamen om 1 miljoen huizen te bouwen tot 2030. Houtbouw zou de productie kunnen versnellen. -
PREMIUM
Jean Baptiste heeft een unieke woning met een tuin van 4500 m2: ‘We wonen pal naast het centrum’
Het huis ‘Onder de Beuken’ aan de Driebergseweg 3D in Zeist mag zich scharen onder de vele landgoederen die aan deze weg liggen. Met een eigen parktuin van ruim 4500 m2 en toch pal naast het centrum van Zeist is het een unieke woning.