Deze boom wordt minder populair, maar past perfect in de professionele tuin
eigen tuin eerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week zet hij de berk in het zonnetje.
Delen per e-mail
Het heeft even geduurd, maar de blaadjes zijn gevallen. Nu kunnen we eens kritisch kijken naar de bomen om ons heen.
Hij is de lieveling van alle hoveniers en tuinarchitecten: de berk. Als je een berk parmantig midden op een gazon ziet staan, dan weet je: deze tuin is ontworpen door een professional.
Dat geldt trouwens voor meer bomen met een decoratieve stam. Kennelijk is het waarderen van een mooie stam iets wat je moet leren. De amateur denkt eerder in blad of bloemen.
Rommel
Toch is de berk minder populair dan vroeger. Er zijn te veel klachten over de boom. Want berken geven rommel, zo hoor je vaak. En het is waar: een berk verliest elk jaar een hele vracht aan zaadjes en ragfijne takjes. En rommel, die blieven we niet in onze tuin. Vandaar dat de berk de laatste tijd verbannen is naar plantsoenen, verzorgings- tehuizen, schoolpleinen en andere standplaatsen in de openbare ruimte. Daar maakt de gemeentewerker met zijn bladblazer korte metten met elke vorm van rommel.
De herfst wist dit jaar van geen ophouden, maar nu is het blad dan eindelijk van de bomen. Dat geeft ons de gelegenheid om eens kritisch naar de bomen om ons heen te kijken en dan leer je de berk toch wel degelijk waarderen. De krijtwitte stam is de hele winter een genot om naar te kijken. Dat kun je van de winterse stam van een sering of een sierappel moeilijk zeggen.
Wel ziet één berk er altijd erg alleen uit. In plaats van bij een boomkweker op zoek te gaan naar een boom met een kaarsrechte stam, zou je eigenlijk moeten vragen om een boom die zich vlak boven de grond vertakt in meerdere stammen.
Moed en geloof
Als je een boom om zijn stam kiest geldt: hoe meer stam, hoe beter. Kun je geen meerstammige boom op de kop tikken, dan zou je ook nog een stuk of drie berkenboompjes in hetzelfde gat kunnen planten. En wie echt durft, koopt een berk met één stam en snoeit die onmiddellijk na het planten tot aan de grond toe terug. Maar er is moed en geloof in de toekomst voor nodig om een stompje te planten.
De klassieke berk met de witte stam is Betula utilis, maar er zijn ook soorten met roze of kaneelkleurige afschilferende stammen. En er bestaan soorten voor droge en voor natte grond. Betula pendula, de ruwe berk, houdt van droog zand. De zachte berk, Betula pubescens, vind je in het moeras.
Jarenlang zijn we opgevoed met het idee dat de berk de ideale boom is voor droge grond, maar de droge zomers van de laatste jaren hebben die mythe ontkracht. Want wie zagen we als eerste lijden in hitte en droogte? De berk. Het is waar dat berken weinig eisen aan de grond stellen; ze doen het goed op onvruchtbare grond. Maar houd ze wel in de gaten in een droge zomer. Vooral op zandgrond kunnen ze dan het slachtoffer worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eigen Tuin Eerst Zelf knoflook kweken? Steek wat tenen in de grond
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over knoflook in de moestuin. -
Ellen (27) kocht met vrienden een woonboerderij: ‘We hebben alle scenario’s vastgelegd’
Waarom samen met haar vriend een appartementje kopen voor 3 ton, terwijl ze voor hetzelfde geld in een grote woonboerderij kan wonen, met grote tuin? Ellen Ootes (27) verkiest de gezelligheid van altijd vrienden om zich heen boven de privacy van een eigen huis. Het vergt wel een dik dossier aan afspraken, want wat nou als iemand kinderen krijgt? -
De Nederlandsche Bank pleit voor snellere afbouw belastingvoordelen huiseigenaren
De hoge huurprijzen in de vrije sector zorgen voor een tweedeling tussen huiseigenaren en huurders. Een nieuw kabinet moet dat verschil verkleinen door belastingvoordelen van huiseigenaren af te bouwen, vindt De Nederlandsche Bank. -
Woonwinkel Morres steekt Belgische grens over vanwege lockdown: ‘Alleen op afspraak’
De bekende meubel- en interieurzaak Morres in het Nederlandse Hulst opent woensdag een pop-upwinkel bij Verbeke Foundation in Kemzeke. Die is zeven dagen per week open, maar alleen voor Belgische klanten én op afspraak. In Nederland geldt een strenge lockdown en blijft de woonwinkel gesloten. -
Grote steden vragen minister: ‘Laat ons malafide verhuurders aanpakken’
Dat een groot deel van de huizen in de vijf grootste steden door beleggers en malafide pandjesbazen worden opgekocht is de gemeenten een doorn in het oog. Ze willen een hardere aanpak door het kabinet.
-
Eigen Tuin Eerst Deze bloembollen houden wél van de Nederlandse drassige grond
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Deze keer heeft hij het over bloembollen, die van natte voeten houden. 'Ze bestaan wel degelijk. Laat ze vooral niet uitdrogen’, aldus Van de Kaa. -
PREMIUM
MIJN TUIN Hoe Peter van een zandvlakte tóch een tuin heeft kunnen maken
Architect Peter van der Toorn Vrijthoff liet dertig jaar geleden zijn huis bouwen op de Zandvoortselaan in Den Haag. Op het stuk grond stond een verwaarloosd noodschooltje. Het was één grote zandvlakte, de uitloop naar het duingebied. Perfect voor het bouwen van een huis en het onderkelderen daarvan. ,,Maar daarop een tuin aanleggen was moeilijk.” -
PREMIUM
Zo verwarm je je huis optimaal: ventileer en zet de radiator op standje 3
De verwarming draait overuren nu we zo veel thuis zijn. Wist je dat een geventileerde kamer sneller opwarmt? Met deze zes tips verwarm je je huis optimaal.