Dit is waarom een thuisbatterij wordt afgeraden
Nu het aantal zonnepanelen flink stijgt, wordt er gezocht naar manieren om energie op te slaan en piekbelasting van het stroomnet te voorkomen. Is een thuisbatterij een goede oplossing?
Een thuisbatterij wordt altijd gebruikt in combinatie met zonnepanelen. Met een thuisbatterij sla je zelfgeproduceerde zonne-energie thuis op, en lever je niet zoals normaal het overschot aan opgewekte stroom terug aan het elektriciteitsnet. De thuisbatterij wint aan populariteit vanwege de afbouw van de salderingsregeling.
Salderen betekent dat huishoudens de stroom die ze met hun zonnepanelen hebben opgewekt, kunnen wegstrepen tegen de hoeveelheid stroom die van het net is getapt. De overheid bouwt die regeling stapsgewijs af. Zonnepanelen worden steeds goedkoper, waardoor de salderingsregeling - bedoeld om het gebruik van duurzame energie te stimuleren - niet meer nodig is. Kortom: terugleveren loont minder, dus wordt opslaan interessanter.
Wat kost een thuisbatterij?
Maar is je stroom thuis opslaan goedkoop en milieuvriendelijk? Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vindt van niet. ,,Er zijn betere manieren om slim om te gaan met zonnestroom", zegt Mariken Stolk, expert duurzame energie bij Milieu Centraal.
Volgens die organisatie verbruikt een huishouden met zonnepanelen gemiddeld 30 procent van de opgewekte stroom meteen zelf en wordt de andere 70 procent teruggeleverd aan het net. Met een thuisbatterij hoeven zij dus minder stroom te kopen, toch? ,,Ja, maar de aanschafkosten van de thuisbatterij zijn zo hoog dat die kosten waarschijnlijk niet terug te verdienen zijn met de besparing op de stroomrekening", schetst Stolk. Voor een thuisbatterij ben je, afhankelijk van de capaciteit, pakweg tussen de 4000 en 10.000 euro lichter.
Niet altijd de beste oplossing voor het milieu
Bovendien is de batterij niet bepaald milieuvriendelijk, aldus Stolk. ,,Hij wordt nu gemaakt van metalen als lithium, koper en nikkel. Het maken van een thuisbatterij vraagt energie en grondstoffen.” Beter zou zijn om andere maatregelen te nemen, zegt zij.
Zo kun je het best je stroomverbruik tijdens de opwek opkrikken. Bijvoorbeeld door de vaatwasser en wasmachine aan te zetten of zelfs je elektrische auto op te laden. En een soort ‘wijkbatterij’ zou ook soelaas bieden, aldus Milieu Centraal.
Van salderen tot een omvormer: Independer zet alles wat je over zonnepanelen moet weten op een rij.
Voor wie is een thuisbatterij interessant?
Ook energiehoogleraar Martien Visser vindt dat het veel goedkoper is om eerst zoveel mogelijk je gebruik af te stemmen op je opwek. Hij adviseert het nieuwe wekelijkse ‘energieweerbericht’, van weervrouw Helga van Leur en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, daarvoor te raadplegen.
,,Een thuisbatterij is een duur ding en je moet er ook plaats voor hebben. Wellicht is het interessant voor sommigen, met name diegenen met een groot verbruik en veel zonnepanelen, maar voor de meesten niet.”
Tekst gaat verder onder de foto..
De lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen verwacht dat er straks, als salderen is afgeschaft, er druk komt op energieleveranciers om een interessante terugleververgoeding aan te bieden. ,,Want zo niet, dan gaan de klanten naar de concurrent.”
Natuurlijk, een batterij kan helpen het netwerk te ontlasten. Maar, zegt Visser: ,,Maar alleen als wordt afgesproken ze alleen op te laden als de zon het felste schijnt. In de praktijk voorzie ik dat ze direct in de ochtend zullen worden opgeladen- ‘je weet immers maar nooit’ - en bovendien dat ze ook zullen worden opgeladen op winterse dagen wanneer er veel wind op zee is. Dan kunnen batterijen juist aanleiding geven tot extra netwerkbelasting.”
Hoe zit het met subsidies voor thuisbatterijen?
Je kunt nu geen subsidie aanvragen voor een thuisbatterij, maar de verwachting is dat dat in 2023 of 2024 wel moet kunnen. Visser is daar tegenstander van. ,,Tenzij er iets wordt gevonden zodat ze daadwerkelijk het netwerk gaan ontlasten. Maar omdat alleen de netbeheerder dat kan vaststellen, zou dat betekenen dat zij moeten kunnen ingrijpen op het vullen en legen van de batterijen. En dat zie ik nog niet zo snel bij huishoudens gebeuren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip van de week
Zo maak je je strijkbout weer schoon en kalkvrij (en met deze tip hoef je minder vaak te strijken)
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: de strijkbout. -
PREMIUM
Jacuzzi een stroomvreter? Niet meer na ingreep van Patrick (42): ‘Kost nu nog maar 20 euro per maand’
Patrick Schimmel (42) uit Barneveld houdt van luxe. Maar hij houdt óók van duurzaamheid. Dus moest hij een oplossing vinden voor zijn niet-zo-duurzame jacuzzi. En die vond hij. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Maximale terugleververgoeding voor zonnepanelen op komst, wat betekent dat?
Eigenaar van zonnepanelen en energie over? Daar kun je straks niet meer ongelimiteerd aan verdienen met de terugleververgoeding. Er komt een maximum op deze vergoeding.
-
Huizenprijzen met ruim 6 procent gedaald in 2022: ‘Dit markeert een omslagpunt’
De huizenprijzen zijn in 2022 met 6,4 procent gedaald naar gemiddeld 407.000 euro. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM, die ziet dat kopers meer keuze en kansen krijgen. ,,De markt komt in wat rustiger vaarwater.” -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMNegen vragen
Alles over zonnepanelen: je verdient ze nu in een paar jaar terug
Met de huidige energieprijzen ben je dief van je eigen portemonnee als je géén elektriciteit opwekt met zonlicht. Maar lonen zonnepanelen nog wel nu grote energiebedrijven de terugleververgoeding decimeren en de salderingsregeling over twee jaar verdwijnt?