Edwin (46) liet zijn nieuwbouwhuis ontkoppelen van het warmtenet: ‘Ik vond het absurd’
EnergierekeningHoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Edwin Roest (46) uit Ede.
Hoe woon je?
,,Samen met mijn vrouw woon ik in een nieuwbouwwoning uit april 2020. Het is een twee-onder-een-kapper met 166 vierkante meter woonoppervlak. Ik wilde met het oog op de duurzaamheid een nieuwbouwwoning en het is echt mijn droomhuis. Het enige nadeel was dat ik aangesloten zat op stadsverwarming. Ik zou dit jaar 2000 euro moeten gaan betalen voor warm water en (vloer)verwarming. Daar komt nog 600 euro per jaar bij voor de warmteset in huis, die zorgt dat het water van 60 graden wordt afgekoeld naar een lagere temperatuur, zodat je je bijvoorbeeld niet verbrandt bij het douchen.
Ik vond de prijs echt absurd. In de WhatsApp-groep van de wijk was er ook al een enorme discussie over de hoge kosten van het warmtenet. Maar het is een privaat bedrijf met een monopoliepositie. Daar was ik klaar mee, dus heb ik besloten om zelf een lucht-water-warmtepomp aan te schaffen en van de stadsverwarming af te gaan.
Ja, daar zaten de nodige kosten aan. De warmtepomp kostte me 15.000 euro. Vervolgens moest ik 1200 euro betalen om de warmteset en de bijbehorende meter uit mijn huis te laten verwijderen. En om ons af te koppelen van het hoofdnet moet de straat opengebroken worden om een leiding dicht te gooien. Dat kost waarschijnlijk ook ruim 3000 euro. Inderdaad flinke kosten, maar ik hoop ze binnen zeven jaar terug te hebben verdiend. Natuurlijk moet je het wel kunnen betalen, maar ik zou iedereen adviseren om de mogelijkheden voor een warmtepomp te onderzoeken. ”
Wat voor energiecontract heb je?
,,Ik heb een flexibel contract bij PURE Energie. We betalen momenteel 5 euro per maand. Dat is puur administratief, want een lager bedrag kan niet. Over het afgelopen jaar kregen we zo’n 600 euro terug, omdat we slechts 1200 kWh aan stroom verbruikten en ruim 3000 kWh opwekten met de twaalf zonnepanelen.
Dit jaar zal het verbruik wat hoger zijn door de warmtepomp, dus ik vermoed dat we ongeveer op nul zullen uitkomen. Gas hebben we dus nooit gehad, maar ons verbruik op het warmtenet was 43 gigajoule.”
Wat doe je om de energierekening omlaag te brengen?
,,Ik wil graag mijn ventilatiebox, die alleen warme lucht uitblaast, vervangen door een warmteterugwinunit. Daardoor heb ik nog minder energie nodig. Dat kost me nog ongeveer 3000 euro. Dan hoop ik echt klaar te zijn. We ventileren nu met de roosters dicht, maar met de ramen en deuren open als het mooi weer is. We proberen zo min mogelijk warmte te laten ontsnappen.
Hoewel het nog allemaal verrekend wordt, wast mijn vrouw zo veel mogelijk overdag als de zon schijnt. We zijn maar met z’n tweeën, dus heel vaak staat die wasmachine niet aan. We hebben geen droger, want ze is de waslijn gewend. Ideaal, en het bespaart ook veel stroom. Mijn vrouw gaat ook graag in bad, maar toen we nog op het warmtenet zaten vroeg ik haar vriendelijk om niet te vaak in bad te gaan. Dat was veel te duur. Maar nu kan ze dus weer lekker in bad.
Toen we hier zijn komen wonen hebben we natuurlijk overal meteen ledlampen ingedraaid en verder letten we bij nieuwe apparatuur op het energielabel. De keukenapparatuur heeft bijvoorbeeld ook allemaal het hoogste energielabel.
Wil je zelf meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl. Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Een budgetteerapp om inzicht te krijgen in je uitgaven: ‘Het is meer dan af en toe naar die app kijken’
Als de prijzen stijgen is het goed om overzicht te houden op je uitgaven, voor je het weet heb je aan het einde van je geld nog een stuk maand over. Dat kan met papier en potlood of met een spreadsheet, maar er zijn ook tientallen budgetteer-apps beschikbaar. Hoe kies je het juiste huishoudboekje? -
PREMIUM
Zelf je cv-ketel installeren mag straks niet meer: ‘Binnen 1,5 uur kun je dood zijn’
Heb je zelf jouw cv-ketel geplaatst? Of heb je het uitbesteed aan een handige buurman? En huur je ook geen professional in als het apparaat kuren heeft? Door een wetswijziging kan dat binnenkort niet meer. En daar zijn ze in de ‘cv-wereld’ maar wat blij mee. ,,Mensen kruipen nu iedere dag door het oog van de naald.” -
Dit zijn de regels voor huurverhogingen dit jaar
Omdat de waarde van de woning minder meetelt bij het puntensysteem, zijn er sinds 1 mei bewoners van sociale huurwoningen die om een huurverlaging kunnen vragen. De Woonbond adviseert iedereen goed te checken of verhuurders de regels naleven. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.
-
PREMIUMbinnenkijken
Dit stel woont midden in stad in twee-onder-een-kap: ‘Soms vergeten we dat we in de Randstad wonen’
Anke en Roul verkopen hun twee-onder-een-kapwoning in Den Haag. De langgekoesterde droom om een eigen huis te bouwen in Brabant, gaat binnenkort in vervulling. ,,Maar het vertrek smaakt wel bitterzoet. We laten behoorlijk wat achter hier.” -
PREMIUMeigen tuin eerst
Groeiende zonnebloem kan kind wel geboeid houden: ‘De moeder alle bloemen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over de verbeelding van de zonnebloem. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.