Een natuurstenen vloer? 'Bezint eer ge begint’
Schoonmaaktip van de WeekHet huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen en beantwoordt vragen van lezers. Vandaag: natuurstenen vloeren.
Jannie Miske heeft een vraag over haar natuurstenen vloer, die op de hele benedenverdieping ligt, inclusief plintafwerking. ,,Er ligt vloerverwarming onder. We maken het schoon met een dweil en koud of warm water, maar er komen altijd strepen van en het is wazig.”
De vraag mag duidelijk zijn: wat zou Marja doen?
,,Er zijn zo ontzettend veel soorten natuursteen”, begint Marja. ,,En allemaal hebben ze een andere behandeling nodig. Wat ik nu ga zeggen, daar heeft Jannie niet zoveel aan, maar dan voor alle andere lezers: als je een natuurstenen vloer in huis haalt, haal je een probleem in huis. Het beste advies is dus om je goed voor te laten lichten of het wel bij je huishouden past. En natuurlijk hoe je het moet behandelen, bij aankoop dus. Betaal gewoon wat meer om je goed te laten voorlichten!”
Dat gezegd hebbende, wil ze toch nog een paar fouten voorkomen, voordat ze met tips komt om de natuurstenen vloer grondig schoon te maken. ,,Als ik lees over strepen en een waas, dan vertelt mij dat dat er zeep wordt gebruikt of schoonmaakmiddel en dat er niet goed wordt nagedroogd. Als je dweilt terwijl de vloerverwarming aanstaat, droogt het nog sneller, dus dat is helemaal geen goede combinatie. Ook middelen als azijn brengen juist alleen maar schade aan, daar krijg je ook zo'n waas van.”
pH-neutraal
Hoe je dan wél moet drogen, vertelt Marja zo, maar eerst het schoonmaakmiddel: ,,Je hebt een pH-neutraal schoonmaakmiddel nodig. Het is meestal een polish en zachte zeep ineen en is te vergelijken met groene zeep, waarmee je een beschermlaagje aanbrengt. Dat is nodig omdat natuursteen poreus is. Er bestaat polish voor natuursteen, die je in een jerrycan kunt kopen in een supermarkt of bij de doe-het-zelfzaak. Maar overleg dus het liefste met de leverancier van het natuursteen welk middel het beste is.”
Neem een emmer lauwwarm water en doe daar een scheutje natuursteen-polish in, adviseert Marja. ,,Maak met een schone doek onder een platte dweil een deel van de vloer schoon. Laat de vloerverwarming uit, want dan droogt het te snel. Eigenlijk moet je ook maar één vierkante meter schoonmaken en dan meteen nadrogen met een zachte doek. Het ís een klus, maar wie een mooie vloer wil hebben, moet nu eenmaal een beetje lijden.”
,,Hopelijk neem je dan nog wat oude zeepresten mee. Als je het droog wrijft, zou het kunnen dat de vloer al meer begint te glimmen. Blijft hij nou dof en slaat hij wit uit, dan ben ik bang dat er blijvende schade is ontstaan. Dan ontkom je er niet aan een bedrijf te laten komen om het te laten polijsten. Als je daarna mijn methode gebruikt, blijft de vloer hopelijk langer goed! Maar als ik eerlijk moet zijn tegen iedereen die een natuurstenen vloer overweegt: er zijn prachtige namaakvloeren. Bezint eer ge begint.”
Praat mee!
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Wil je ook een vraag stellen aan Marja Middeldorp? Stuur een e-mail naar dit adres (wonen@dpgmedia.nl) met je naam erbij. Bekijk hieronder meer schoonmaaktips.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
De ideale groenblijver voor in een pot: de struikklimop
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Schoonmaaktip van de week
Zo verwijder je de zwarte vlekjes in het kozijn
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen en beantwoordt vragen van lezers. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Dit zijn de regels voor huurverhogingen dit jaar
Omdat de waarde van de woning minder meetelt bij het puntensysteem, zijn er sinds 1 mei bewoners van sociale huurwoningen die om een huurverlaging kunnen vragen. De Woonbond adviseert iedereen goed te checken of verhuurders de regels naleven. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.
-
PREMIUM
Juf woedend; gemeente legt bouw eco-tuinhuisje als examenproject stil: ‘Viel niet over te praten’
Achttien leerlingen van het vmbo mochten als examen een tuinhuis bouwen in de achtertuin van hun mentor in Linschoten. Maar door een opgelegde bouwstop kunnen de leerlingen hun examenproject niet volbrengen. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Schoonmaaktip van de Week
'In de oven heeft iets verschrikkelijk gespetterd, hoe krijg ik het schoon?'
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen en beantwoordt vragen van lezers.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer