Energierekening fors omhoog, vraag naar elektriciteit blijft toenemen
videoConsumenten met een energiecontract met variabele tarieven zijn vanaf vandaag fors meer kwijt aan energiekosten. Energieleveranciers verhogen de variabele tarieven met gemiddeld 25 procent, zo blijkt uit een analyse van Pricewise.
Dat betekent dat de jaarrekening van een huishouden met gemiddeld 160 euro stijgt ten opzichte van een jaar eerder. Huishoudens die een vast energiecontract hebben dat ergens deze periode afloopt, zijn volgens de berekeningen van Pricewise helemaal de klos.
Na het verstrijken van een vast contract (de looptijd is meestal één jaar) gaan zij automatisch over op een contract met variabele tarieven. Als zij geen nieuw vast contract bij een energieleverancier afsluiten, zou hun rekening gemiddeld zelfs met 400 euro per jaar omhooggaan. ,,Voor die groep is de klap het hardst”, zegt Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise.
Die prijzen blijven hoog door onder meer de prijs van CO2-rechten
Welkomstbonus
Dat de prijsverhoging voor die huishoudens nog forser uitpakt, heeft ermee te maken dat zij hun contract hebben afgesloten toen de prijzen nog bijzonder laag waren. Overigens kunnen zij de prijsverhoging nog enigszins drukken door een nieuw contract af te sluiten, met dank aan de welkomstbonus.
Volgens de Autoriteit Consument & Markt hebben zo’n 2,2 miljoen Nederlanders een vast contract lopen bij een energieleverancier. Ongeveer 3,5 miljoen huishoudens hebben een variabel contract.
Bij het variabele contract kunnen de tarieven twee keer per jaar worden aangepast: op 1 januari en 1 juli. De afgelopen tijd gingen de variabele tarieven alleen maar omlaag. Dat ze nu zo fors stijgen, heeft volgens Bleker verschillende oorzaken.
Tekst gaat verder onder tool.
Vraag
Het koude voorjaar, de stijgende prijs van CO2-rechten en het herstel van de economie zijn de belangrijkste verklaringen. Volgens de energiespecialist is de kans groot dat ook per januari de tarieven voor flexibele contracten weer stijgen. Een van de redenen: de vraag naar elektriciteit blijft toenemen. Zo is er door gebruik van elektrische auto’s en warmtepompen meer elektriciteit nodig. ,,En op momenten dat er weinig zon en wind is, wordt toch naar kolen- of gascentrales uitgeweken. Die prijzen blijven hoog door onder meer de prijs van CO2-rechten.”
En daarbij moet de netcapaciteit flink worden uitgebreid, om al dat hogere stroomverbruik aan te kunnen. Ook dat brengt kosten met zich mee, die deels in de netbeheerkosten zullen worden doorberekend.
Overstappen
De consumentenwaakhond ACM roept consumenten al jaren op om te vergelijken en over te stappen. Volgens de laatste Energiemonitor 2021 van de ACM stapte 73 procent van de Nederlandse huishoudens het afgelopen jaar niet over. Als mensen overstappen, kunnen ze volgens eerdere berekeningen van de ACM tot bijna 400 euro per jaar besparen.
Voor consumenten neemt de energierekening overigens een flinke hap uit het budget. Het CBS becijferde begin dit jaar dat een huishouden ruim 1500 euro per jaar kwijt is aan energie.
Bekijk hieronder onze video's op het gebied van wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Extreme woningnood, maar in Utrecht staan 1500 panden leeg: ‘Dwing verhuur af met boetes’
Zo‘n 1500 woningen in Utrecht staan leeg. Met het oog op de huidige crisis vinden tien Utrechtse fracties in de gemeenteraad dat niet kunnen. Daarom willen ze eigenaren door middel van bijvoorbeeld boetes kunnen dwingen om hun panden te laten bewonen. -
PREMIUMBinnenkijken
Houten 'paleis' bouwden Paul en Helma helemaal zelf
Het imposante zwarthouten huis met rieten dak van Paul en Helma is een blikvanger. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Helemaal eigenhandig gebouwd tot de meubels aan toe, op twee houten kasten en een spiegel na. -
Willem (56) wil niet meer zonder zonnepanelen: ‘In mei geplaatst, in juni verdiende ik al’
Elke vier seconden komt er een zonnepaneel bij in Nederland. Eén op de acht huishoudens heeft zonnepanelen op het dak liggen en die groei zet flink door. Er zijn veel voordelen, weten Willem (56) en Bianca (40). Zij delen hun ervaringen en tips over zonnepanelen: ,,Had ik dit maar eerder gedaan.’’ -
PREMIUM
Vroeger werd om nieuwbouwhuis of kavel geloot, nu heb je een grote zak geld nodig
‘Helaas dienen wij u mede te delen dat u op dit moment niet als gelukkige uit de bus bent gekomen voor een van onze nieuwbouwwoningen’. Het is voor veel woningzoekenden elke keer weer even slikken: ‘weer niet’. De selectieprocedures zijn niet altijd even helder. En dat leidt regelmatig tot scheve situaties. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’
-
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Minder hypotheken afgesloten nu rente blijft stijgen
Het aantal hypotheekaanvragen is in april stevig afgenomen, zo blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk. De rente blijft stijgen, wat zorgt voor enige afkoeling.