Ergernis over caravans in woonbuurten: ‘Houd rekening met elkaar’
Niet alleen onkruid en afval leiden tot ergernis. Dat geldt ook voor caravans, campers en vouwwagens die te lang op de openbare weg geparkeerd staan. Gemeenten krijgen wekelijks meerdere meldingen en roepen op ‘rekening met elkaar te houden.’
Delen per e-mail
De gemeente Etten-Leur doet dat in een bericht in het lokale nieuwsblad, getiteld ‘Caravan niet langer dan drie dagen in de straat.’
Voor de meeste gemeenten in Nederland geldt de termijn van drie dagen. In de Algemene Plaatselijke Verordening staat dat het niet is toegestaan om bijvoorbeeld caravans, campers en vouwwagens, maar ook andere (aanhang)wagens, langer dan drie achtereenvolgende dagen te parkeren op de openbare weg.
Hoe drukker het is in een straat, hoe meer men zich ergert
,,Dit wordt als een redelijke termijn gezien om een caravan, camper of vouwwagen gereed te maken voor een vakantie en, na terugkomst, weer klaar te maken voor de stalling”, geeft een woordvoerder van de gemeente Etten-Leur aan.
Etten-Leur krijgt in de zomerperiode maandelijks ongeveer vijftien meldingen van inwoners die zich een beetje, of enorm ergeren als caravans langere tijd in woonstraten geparkeerd staan.
Boete
,,Hoe drukker het is in een straat, hoe meer men zich ergert. We delen er jaarlijks enkele malen een boete voor uit, maar dat gebeurt pas na een gesprek met de eigenaar van het voertuig”, aldus de woordvoerder.
De ergernis is overigens niet het enige probleem. ,,Ook hopen zwerfvuil en onkruid zich er onder op, omdat de gemeentelijke veeg- en borstelmachines hun werk niet goed kunnen doen.”
Als duidelijk is dat de caravan op korte termijn weg is, kijken we meestal niet op een dag
Moerdijk ontving in vorige jaren meerdere meldingen per week. ,,Dit jaar valt het volgens onze BOA’s relatief mee”, zegt een woordvoerster. ,,Na een melding nemen we contact op met de eigenaar. Als duidelijk is dat de caravan op korte termijn weg is, kijken we meestal niet op een dag. Als er geen duidelijkheid komt, wordt gezocht naar een aanvaardbare oplossing. Daar komen we altijd wel uit”, aldus de woordvoerster.
Drie dagen
Ook in de gemeente Roosendaal is het op grond van de APV verboden een caravan of aanhanger langer dan drie achtereenvolgende dagen te plaatsen op de openbare weg.
,,Maar in de zomermaanden zijn we wel wat soepeler”, zegt een woordvoerster. ,,We kunnen ons namelijk voorstellen dat inwoners wat langer tijd nodig hebben om de caravan of camper gebruiksklaar te maken.” In dit soort situaties knijpt Roosendaal maximaal een week een oogje dicht. ,,Dit communiceren we met zowel de melder als de eigenaar via een brief.”
Roosendaal handhaaft deze regel alleen bij meldingen van omwonenden. Dit jaar kreeg de gemeente tot op heden 36 meldingen. In heel 2018 waren dat er 106.
Bergen op Zoom krijgt jaarlijks zo’n 150 meldingen van caravans en aanhangers die soms maanden op een parkeerplaats staan. Wie overigens denkt dat ie na een klacht meteen wordt weggesleept, komt bedrogen uit.
Volgens een woordvoerder moet de gemeente eerst constateren of de caravans of aanhangers er inderdaad al langer staan en vooral ook of ze er hinderlijk staan. ,,We kunnen niet zomaar op basis van meldingen voertuigen weg gaan slepen. Daar hangt een hele procedure aan vast.”
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Overal lichtjes! 'In december heb ik een dubbele stroomrekening'
Willekeurige voorbijgangers kijken glimlachend op, of denken er zo het hunne van. Wij vroegen de kerstversierders waarom ze hun huis, tuin of balkon zo uitbundig met lichtjes tooien. ,,Die sterren op het dak zijn een eerbetoon aan mijn vader en mijn broer.’’ -
PREMIUM
Binnenkijken Via Monaco in Nieuwerkerk en Joost en Lenny willen nóóit meer weg
In de rubriek Binnenkijken nemen we een kijkje in de woning van bewoners in de regio. Lenny en Joost van Iperen kochten in 1973 ongezien hun woning in Nieuwerkerk aan den IJssel. Ze willen er liefst nooit meer weg. -
Schoonmaaktip van de week Met deze goedkope middeltjes is kalkaanslag verwijderen een eitje
Het huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je fijne trucjes kent. Daarom geeft schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp iedere week een handige schoonmaaktip. Dit keer helpt ze met het verwijderen van kalkaanslag. -
‘Ook luchtplanten hebben water en voedsel nodig’
Wat geef je iemand die in staat is zo’n beetje elke kamerplant om zeep te helpen? Een plant die leeft van de lucht, raadt expert Romke van de Kaa aan. -
'Nederland kwetsbaar voor nieuwe crash huizenmarkt’
Nederland is kwetsbaar voor een crash op de woningmarkt. Als dat gebeurt komt de economie tot stilstand. Dat concludeert kredietbeoordelaar Moody’s op basis van eigen onderzoek. De kenners keken naar meerdere scenario’s uiteenlopend van een halvering van de huizenprijzen tot een langdurige maar geleidelijke neergang.
-
‘Wet zit lokale oplossingen voor woningnood in de weg’
Gemeenten en woningcorporaties moeten meer ruimte krijgen om huizen te bouwen voor middeninkomens. De huidige Woningwet blokkeert lokale oplossingen voor de woningnood. Dat zeggen vertegenwoordigers van gemeenten, huurders en woningcorporaties. -
100.000 sociale huurwoningen minder in vijf jaar: ‘De trend is zorgwekkend’
In rap tempo neemt het aantal sociale huurwoningen af. Sinds 2013 telt Nederland bijna 100.000 huizen in de gereguleerde sector minder. De wachtlijsten nemen daardoor toe en meer mensen vallen buiten de boot. ,,Dit is de uitkomst van decennia aan politiek beleid.’’ -
Vergeten klusje: zo verwijder je de resten van behanglijm
Als je opnieuw gaat behangen, moet je één belangrijk klusje niet overslaan: het verwijderen van behanglijmresten. Maar waarom is dit zo belangrijk en hoe doe je dat? Klusvrouw Hieke Grootendorst geeft tips.