Hoe voorkom je overlast door houtrook?
In de koude maanden is het natuurlijk lekker om binnen de houtkachel aan te zetten. Maar heb je intussen ook door wat er buiten gebeurt? Je zult niet de eerste zijn die ongemerkt overlast veroorzaakt. En dat gaat verder dan alleen stank.
Sommigen vinden de lucht heerlijk, maar rookpluimen kunnen vervelend zijn voor mensen die graag een rondje joggen of fietsen. Het Longfonds benadrukt dat er in ons land 1,2 miljoen mensen met een longziekte zijn. Van die groep zeggen 750.000 mensen regelmatig benauwd te zijn door houtrook. Let wel, dat is ruim 4 procent van de Nederlandse bevolking.
,,Houtrook is ongezond”, zegt Longfonds-directeur Michael Rutgers. ,,Voor jezelf, voor je kinderen en voor je buren. De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel met veel verschillende stoffen. In de rook zit onder andere fijnstof. Dat veroorzaakt en verergert longziekten zoals astma, COPD en longkanker, maar ook hart- en vaatziekten. Meer dan 20 procent van het aantal nieuwe gevallen van chronische bronchitis bij volwassenen ontstaat door fijnstof.”
Wanneer kun je stoken?
Dan wil je als houtkachelbezitter toch rekening houden met je medemens. Hoe doe je dat? Milieu Centraal geeft online verschillende tips om zoveel mogelijk overlast te voorkomen. Zo wordt het afgeraden om de kachel te laten branden bij windstil en mistig weer, omdat de ongezonde rook dan extra blijft hangen.
Denk er ook aan om uitsluitend droog hout te verbranden. Heb je zelf hout gehakt, dan moet dat twee jaar drogen voordat het aangestoken kan worden. Verder is het zelfs verboden om geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden, net als papier en karton. Gebruik verder geen spiritus en zorg dat het vuur voldoende wordt geventileerd. Een schoorsteen moet minimaal één keer per jaar goed geveegd worden.
Vooral een open haard of een houtkachel zijn boosdoeners, zowel buiten als binnen. Bijkomend nadeel is dat daar veel warmte bij verloren gaat. Vandaar dat een palletkachel ook verstandiger is om in huis te hebben. Hoewel Milieu Centraal ook daarbij benadrukt dat het niet de dagelijkse praktijk zou moeten zijn. Alleen als je de kachel bij speciale gelegenheden gebruikt, blijft de hoeveelheid fijnstof beperkt.
Het Longfonds is nog een stukje stelliger. ,,Er bestaat niet zoiets als ‘verantwoord stoken’”, vertelt Rutgers. ,,Wat dat betreft is het met houtkachels net als met roken: ook een beetje roken is slecht voor je gezondheid. En ook voor mensen in je omgeving overigens. Ons advies is dan ook: stook niet. Dat is gezonder voor iedereen.”
Wil je toch af en toe een vuurtje in huis laten knapperen, dan heeft Milieu Centraal nog een aantal extra tips. Kies bijvoorbeeld voor hout met een keurmerk, afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Houtsnippers met het Better Biomasslabel zijn beter voor het milieu. En wil je ook duurzaam met je kachel omgaan, kies dan voor snippers met het EN plusA1-keurmerk. De houtbranche zelf adviseert het hout aan te steken via de Zwitserse methode. Op Youtube zijn daar video's over te vinden.
Om zelf te checken of je momenteel wel moet willen stoken, is stookwijzer.nu speciaal in het leven geroepen. Die online tool houdt rekening met jouw omgeving en de actuele weersomstandigheden.
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Hout voor haarden en kachels niet aan te slepen
Eigenaren van kachels die voorraad nodig hebben, staan deze maand voor een uitdaging. Haardhout is op veel plekken volledig uitverkocht en op de schaarse plekken waar het nog te koop is, schieten de prijzen omhoog. -
PREMIUM
Bewoners in schimmelende horrorflat zijn het spuugzat: ‘Plots kwam een stuk muur naar beneden’
Afbrokkelende muren, scheuren in plafonds, tocht, schimmel, asbest, lekkages, schuren die jaarlijks meerdere keren onderlopen en onveilige balkons... het zijn slechts enkele voorbeelden van waar de bewoners van een flat in Amersfoort dagelijks mee te maken hebben. Ze zijn het zat, omdat De Alliantie ze niet serieus neemt en ondernemen nu actie. ,,We weten allemaal wat ongemak is en zijn daarom heel dankbaar met een dak boven ons hoofd, maar dit gaat echt te ver.” -
PREMIUM
Flamingoroze, mosgroen: met deze verf breng je je woonkamer terug in jaren '70-stijl
Flamingoroze, mosgroen, okergeel. Interieurblogger Marij Hessel (36) uit Alphen raakte helemaal geïnspireerd door kleuren uit de fifties, seventies en eighties. Ze heeft nu haar eigen verflijn in retrokleuren. Deze is landelijk in productie genomen door verffabrikant Flexa.
-
vraag 't vtwonen
Accessoires in je huis: dit zijn de do’s & don’ts
Of je nu houdt van minimalistisch en opgeruimd of van een huis vol tierelantijntjes: accessoires maken je huis af. Marianne Luning, stylist bij vtwonen, vertelt je de do’s & don’ts van accessoires. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
vraag 't vtwonen
Zo maak je de tuin klaar voor de zomer: ‘Niet alle onkruid woekert’
In de tuin komt deze maand alles tot leven. Hoe leid je dat in goede banen? Tijd om de slag te gaan. Tuinexpert Mark Mulder van vtwonen vertelt wat je moet doen om de tuin klaar te stomen voor de zomer.