Hoe woon jij? Vergelijk jezelf met de rest van Nederland
Hoe woont NederlandNaar binnen gluren doen we allemaal wel eens stiekem. En het gras is altijd groener bij de buren, nietwaar? Ben jij benieuwd hoe de rest van Nederland woont? Wij hebben onderzoek gedaan en de antwoorden vind je onderaan dit artikel in de tool, waar je jouw eigen woonsituatie met anderen kunt vergelijken. De opvallendste resultaten eerst op een rijtje.
Delen per e-mail
Feiten & cijfers
Er gaat niets boven Limburg
Van alle landgenoten hebben Limburgers het meeste budget beschikbaar voor verbouwingen, Groningers het minste. Limburgers zijn ook vaker dan anderen bereid om geld voor een verbouwing te lenen.
19%
Groningers zijn het meest bereid om hun (schoon)ouders in huis te nemen.
4%
van alle ondervraagden heeft een robotstofzuiger, net iets meer mannen dan vrouwen en vaker jongeren dan ouderen. Ondanks de mogelijke voordelen van domotica en andere slimme apparatuur staat dit vast: hoe ouder de mens, hoe minder 'slim' het huis.
Oud spul
Bijna de helft van alle ondervraagden uit de provincie Utrecht geeft aan géén tweedehands meubelstukken in huis te hebben.
De helft van de huizen heeft 2 of meer wc's.
Kopen of huren?
Er wordt minder gehuurd dan gekocht in ons land: 60 procent van de Nederlanders woont in een koopwoning. In de grote steden is het aandeel koopwoningen echter lager, het gemiddelde voor Noord- en Zuid-Holland komt daardoor onder de 50 procent. Landelijk neemt het aandeel koopwoningen al jaren toe. Zo was dat in 1985 nog maar 42 procent.
Het onderzoek
Bijna 2.000 Nederlanders werden afgelopen zomer in opdracht van deze krant ondervraagd over hun woonsituatie, hun woondromen en hun mening over een aantal (maatschappelijke) stellingen.
Ben jij benieuwd naar hun antwoorden? Je vindt ze via de tool hieronder. Om de uitkomsten voor jou extra relevant te maken, kun je bekijken hoe vrouwen, mannen en je leeftijdsgenoten hebben geantwoord op de 48 vragen. Ben je meer geïnteresseerd in de antwoorden per provincie? Ook daarop kun je zoeken door te klikken op 'provincie'.
Hoe werkt het?
Simpel: je selecteert hieronder welke sexe jij het meest op jezelf van toepassing vindt, daarna kies je in welke leeftijdscategorie je valt. Of in welke provincie je woont.
Vervolgens selecteer je over welk thema (onderwerp of ruimte in en om het huis) je meer wilt weten.
Tot slot kies je over welk onderwerp je binnen dat thema meer wilt weten, en worden de antwoorden getoond die jouw leeftijds- en geslachtsgenoten hebben gegeven.
Wil je toch liever iets anders weten? Klik dan op 'begin opnieuw'.
Dus, als je wilt weten of het 'normaal' is dat jij je (schoon)ouders liever niet in huis neemt als het erop aan komt, grijp je kans en check het hieronder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMConflict met gemeente
Majella en Marco moeten 2000 euro betalen voor 8 vierkante meter tuin: grond blijkt toch van gemeente
Majella en Marco Klink weten niet beter dan dat er al 47 jaar een voortuin zit bij hun huis aan de Rembrandt van Rijnsingel in Roelofarendsveen. Maar net nu ze hun woning mét voortuin hebben verkocht, meldt de gemeente Kaag en Braassem dat 8 vierkante meter daarvan gemeentelijk eigendom is. Of ze maar even willen betalen. -
Steeds minder asbestdaken opgeruimd
Het aantal asbestdaken dat wordt opgeruimd slinkt. Tot en met september vorig jaar werd er zo’n 5 miljoen vierkante meter asbest van daken verwijderd. In dezelfde periode in 2019 ging het om zo’n 8 miljoen vierkante meter. -
Hoe woont Nederland
Nederlanders willen massaal van gas af, maar weten niet hoe
Naar aanleiding van de recente discussie over gaswinning, vinden veel Nederlanders dat het tijd is om van gas af te stappen. Vooral jongeren geven aan meteen maatregelen te nemen zodra de gelegenheid zich voordoet. Dat blijkt uit een peiling van deze krant over de woonsituatie van Nederlanders. 76 procent van de Nederlanders is naar eigen zeggen nog afhankelijk van gas. -
Theo kreeg een telefoontje van woningcorporatie na wanbetaling: ‘Hoe gaat het met je?’
En toen hing de woningcorporatie aan de lijn. ,,Ik schrok me rot! Ik wist dat ik financiële uitdagingen had, maar als de woningcorporatie belt, is er stront aan de knikker. Dacht ik. Weet je wat ze als eerste vroegen? ‘Meneer Soontiëns, hoe gaat het met u?’ Ik viel helemaal stil. Dat vond ik zo bijzonder!’’ -
PREMIUM
Starters massaal naar notaris voor duizenden euro’s belastingvoordeel op nieuw huis
Het was deze week topdrukte bij notarissen, met starters die de overdracht van hun nieuwe woning tekenden. Dat is massaal verplaatst tot na 1 januari, zodat zij geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen.
-
PREMIUM
Passen en meten in microwoning van 175.000 euro: ‘Ik heb plek zat’
Mathijs Snoeren is één van de bewoners van de eerste vier microwoningen in Waalwijk. Voor nieuwbouwbegrippen is de prijs uitzonderlijk laag: 175.000 euro. De inrichting van het 50 vierkante meter tellende huis was wel even passen en meten. Maar alles staat erin. -
Hoe woont Nederland
Geen poespas aan ons huis, liever een extra vakantie
Stomende jacuzzi’s, buitenkeukens, douches-voor-twee, ijsklontjesmakende dubbele ijskasten: we hoeven niet zo nodig. Een peiling van deze krant suggereert dat de meeste Nederlanders sobere wensen hebben over hun woning. -
energierekening
Suren (42): ‘Door verplicht abonnement op warmtenet lijkt het of ze minder moeite voor je doen’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan iemand in Nederland. Vandaag Suren van der Leeuw (42) uit Amersfoort.