Volledig scherm
Echo na 12 weken. © thinkstock

Huis VS akkoord met omstreden abortuswet

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag ingestemd met een omstreden wet waarin abortus wordt beperkt tot een termijn van 20 weken na de conceptie. In de meeste Amerikaanse staten is de levensvatbaarheid van de foetus nu de norm, wat in de praktijk doorgaans neerkomt op 24 weken.

De nieuwe wet wordt door conservatieve politici opgevat als een mijlpaal in hun veertigjarige campagne tegen de legalisatie van abortus. Tal van Democraten zien de wetgeving als een zoveelste voorbeeld van de Republikeinse pogingen de keuzemogelijkheden van vrouwen aan banden te leggen.

Symbolische betekenis
Dat de wet nu door het Huis van Afgevaardigden is aanvaard, heeft voorlopig alleen symbolische betekenis. De Democratische meerderheid in de Senaat zal het voorstel zonder twijfel blokkeren. In het ondenkbare geval dat dat niet gebeurt, heeft het Witte Huis al aangegeven dat president Obama zijn veto zal uitspreken. Hij beschouwt de wet als 'een aanval op het recht van de vrouw om te kiezen'.

Conservatieven begroetten de aanvaarding van de wet door het Huis van Afgevaardigden evenwel als grote overwinning. Penny Nance, voorzitter van de vrouwenorganisatie CWA ('Bezorgde Vrouwen voor Amerika'), sprak over 'de belangrijkste pro life-wet die de afgelopen tien jaar in het Congres aan de orde is geweest'.