Volledig scherm
© ANP

Huiseigenaren tasten in duister over kosten verduurzaming

Woningeigenaren schatten de rekening van verduurzaming van hun huis te hoog in, meldt ABN Amro op basis van onderzoek. Gemiddeld gaan huiseigenaren uit van 22.000 euro, terwijl zij in werkelijkheid – afhankelijk van de staat van het huis – grofweg ruim de helft minder kwijt zijn.

De gemiddelde woningeigenaar staat niet onwelwillend tegenover verduurzaming, signaleert ABN Amro. Sterker nog, van de 1000 ondervraagden zegt ruim de helft verduurzaming belangrijk te vinden. Iets minder dan de helft nam de afgelopen drie jaar wat maatregelen, zoals plaatsing van zonnepanelen, een nieuwe HR-combiketel of isolerend glas.

19 procent trok daar zelfs 10.000 euro of meer voor uit. Ondanks die bereidheid blijken veel woningeigenaren wel somber over de gevolgen van de klimaatplannen van de overheid voor hun portemonnee. Slechts 8,5 procent gaat ervan uit dat hij die rekening straks kan betalen. Volgens sectoreconoom Madeline Buijs van ABN Amro schatten veel eigenaren de kosten te hoog in, vooral mensen met een laag energielabel (E tot en met G) zitten er flink naast. 

Die laatste groep gaat ervan uit dat ze zo’n 33.000 euro nodig hebben om naar energielabel A te gaan. Uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt echter dat er ongeveer 22.000 euro mee gemoeid is. ,,Veel mensen zijn onzeker over hoe het Klimaatakkoord voor hen gaat uitpakken. Door die onzekerheid en onduidelijkheid zijn mensen geneigd de kosten hoger in te schatten”, verklaart Buijs.

In het onderzoek zegt bijna driekwart behoefte te hebben aan info over de kosten van verduurzaming, mogelijke subsidies, welke aanpassingen aan de woning nodig zijn en op welke termijn. ,,Het zou goed zijn als de overheid een realistischer beeld geeft van de kosten en schetst wat dit concreet voor huiseigenaren gaat betekenen”, vult de sectoreconoom aan. 

Netvlies

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat Nederlanders ook op andere terreinen duurzaamheid op het netvlies hebben. Zo zegt 80 procent energiebesparende maatregelen te nemen. Op de vraag ‘ik gooi zo weinig mogelijk eten weg’ antwoordt 92 procent instemmend. Ook op vakantie lijken Nederlanders duurzaam bezig te zijn: zo zegt ruim 82 procent in zijn hotel zijn handdoek meerdere keren te gebruiken.

Volledig scherm
© ANP XTRA