Huizenprijzen in januari weer wat gestegen na maandenlange daling
De Nederlandse huizenprijzen zijn in januari licht gestegen nadat bestaande koopwoningen maandenlang telkens goedkoper werden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster gingen de prijzen vergeleken met december met 1,5 procent omhoog. In de laatste maand van vorig jaar zakten de prijzen nog met ruim 2 procent ten opzichte van november, wat de sterkste daling in tien jaar was.
De huizenprijzen gingen tot halverwege vorig jaar nog hard omhoog, in de hand gewerkt door het woningtekort en een lage hypotheekrente. Maar in de zomer zette, gemeten op maandbasis, een daling in nadat de rentes begonnen op te lopen. Of de nieuwe prijsstijging weer een nieuwe omslag betekent, lijkt nog te vroeg om te zeggen.
Gemeten ten opzichte van een jaar eerder ziet het beeld er iets anders uit. Bestaande koopwoningen waren volgens het CBS vorige maand nog 1,1 procent duurder dan in januari vorig jaar. Dat is wel de kleinste prijsstijging op jaarbasis in bijna negen jaar. Ten opzichte van midden 2013, toen de markt zich op een dieptepunt bevond, werd er gemiddeld 93 procent meer voor een huis neergeteld. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning bedroeg 424.681 euro.
De laatste tijd breken economen zich het hoofd over waar het heen gaat met de woningmarkt. Deskundigen van ABN AMRO voorspelden onlangs bijvoorbeeld dat de huizenprijzen komende jaren “scherp” dalen. Zij dachten dat woningen in twee jaar ongeveer 10 procent minder waard zouden worden.
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) merkte vorige maand bij de presentatie van de eigen kwartaalcijfers op dat door de gestegen hypotheekrente de betaalbaarheid van woningen onder druk staat. Dat laatste is ook een reden waarom er nog maar weinig verhuizingen plaatsvinden. In januari registreerde het Kadaster 13.126 woningverkopen. Dat waren er 6,6 procent minder dan in januari vorig jaar.
Bekijk hier onze video’s op het gebied van huis en wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sterven spinnen als je ze opzuigt met de stofzuiger?
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
Met een hoger energielabel wordt je woning tienduizenden euro’s meer waard
Met het opkrikken van het energielabel, wordt je huis gemiddeld 7,2 procent meer waard. Dat komt neer op enkele tienduizenden euro’s. Wel is dit afhankelijk van je huidige label én de provincie waar je woont.
-
eigen tuin eerst
Dit dure hulpmiddel zien we weer steeds vaker in de moestuin, maar is ook heel handig
-
-
-
Getest: Dit is de beste luchtreiniger
Wat is de beste luchtreiniger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden.