Je bespaart geld en je huis wordt meer waard: zo zet je je hypotheek in om te verduurzamen
Wil je je koophuis verduurzamen, maar heb je geen flinke spaarpot? Je kunt je hypotheek inzetten om je huis duurzamer te maken. Hoe werkt dat precies?
Je kunt zowel bij een aan te kopen huis als bij een huis dat je al bezit je hypotheek inzetten om je verduurzamingsproject te financieren.
Laten we beginnen bij de eerste situatie: je bent een huis aan het kopen dat je wilt gaan verduurzamen. ,,Je kunt je verduurzaming direct meenemen in je hypotheek en kunt zelfs meer lenen dan de maximale hypotheek normaal gesproken aangeeft, namelijk maximaal 9.000 euro”, zegt Marga Lankreijer, hypotheekdeskundige bij vergelijkingssite Independer. Koop je een huis met een energielabel van minimaal A++, dan kun je standaard tot 9.000 euro meer lenen. Koop je een nul-op-de-meterwoning, waarbij je huis alle energie die het verbruikt zelf opwekt, dan kun je zelfs tot 25.000 euro meer lenen.
Hogere inschrijving?
,,Naast het meer kunnen lenen op je inkomen kun je ook een hogere hypotheek afsluiten”, zegt Lankreijer. Normaal gesproken kun je maximaal 100 procent van je woningwaarde lenen, maar als je wilt verduurzamen kun je bij de meeste banken tot 106 procent lenen. Koop je dus een huis van 300.000 euro, dan kun je 318.000 euro lenen en 18.000 euro gebruiken voor bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen of dikker glas.
Stel dat je al een koophuis hebt. Ook dan kun je via je hypotheek verduurzamen. ,,Dat kan op drie manieren”, zegt Lankreijer. Eerst kun je kijken of je bij het afsluiten van je eerste hypotheek hebt gekozen voor een hogere inschrijving. Check daarvoor je hypotheekakte of raadpleeg je adviseur.
Het verhogen van je hypotheek kan een verstandige keuze zijn: met de hoge energieprijzen verdien je de investering sneller terug dan voorheen.
Die hogere inschrijving houdt in dat de notaris bij het Kadaster een hoger bedrag heeft aangegeven dan je daadwerkelijke hypotheek is. Je kunt dan je hypotheek verhogen tot dat bedrag, zonder notariskosten te maken. De bank kijkt dan wel opnieuw naar je financiële situatie, maar na akkoord krijg je het geld of wordt het in een bouwdepot gestopt.
Oversluiten geen goed idee meer
Je kunt ook een tweede hypotheek bij dezelfde bank afsluiten om je verduurzaming te bekostigen. Een andere optie is een hypotheek oversluiten, maar dat is gezien de huidige hoge hypotheekrente voor mensen niet meer gunstig.
Huiseigenaren kiezen vaak voor het verhogen van hun hypotheek bij grotere en kostbare ingrepen, zegt Hans André de la Porte van Verenging Eigen Huis, belangenbehartiger van huizenbezitters. ,,Denk aan verduurzaming inclusief woningverbetering of -verbouwing. Het verhogen van je hypotheek kan een verstandige keuze zijn: met de hoge energieprijzen verdien je de investering sneller terug dan voorheen.” Huizen die zijn verduurzaamd krijgen de laatste jaren een hogere waardering dan huizen met een laag energielabel en zijn makkelijker verkoopbaar, constateerde makelaarsvereniging NVM recent.
Je krijgt ook renteaftrek over je nieuwe stukje hypotheek zo lang de hypotheek loopt. Het nettoverschil is dus nog iets hoger
Voor kleinere verduurzamingsklussen kiezen veel mensen voor het gebruik van eigen geld. Of ze maken gebruik van subsidies of sluiten een (renteloze) lening bij het Warmtefonds af, zegt De La Porte.
Dit scheelt het je qua kosten
Op verzoek van AD heeft Lankreijer een rekenvoorbeeld gemaakt. Stel: je hebt een hypotheek van 300.000 euro en wilt voor 25.000 euro verduurzamen. ,,Je bespaart dan 180 euro op je energielasten op basis van de actuele prijzen.” Daar tegenover staat 138 euro aan hypotheekverhoging. Daar komt wel een kleine rentekorting op, die sommige banken geven als er verduurzaamd wordt of is. Dat komt, afhankelijk van wie de geldverstrekker is, op 0,05 tot 0,15 procent neer. Bij 0,05 procent scheelt het 8 euro per maand.
Lankreijer: ,,Je krijgt ook renteaftrek over je nieuwe stukje hypotheek zo lang de hypotheek loopt. Het nettoverschil is dus nog iets hoger. In de eerste jaren zal dit ongeveer 30 euro zijn. Onder aan de streep kom je uit op een besparing van ongeveer 80 euro per maand, naast de woningwaardestijging en het extra wooncomfort.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit is de beste stofzuiger
Wat is de beste stofzuiger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Dankzij je hoge huur een hogere hypotheek krijgen? Dat kan, maar bijna niemand doet het
Betaal je veel huur en wil je een huis kopen? Dan kun je een hogere hypotheek krijgen. Erg in trek is de zogenoemde duurhuurhypotheek, die sinds begin dit jaar bestaat, echter niet: tot nu toe zijn er slechts drie afgesloten. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
Zoveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen
Huis kopen? Hypotheek afsluiten en klaar! Helaas, zo simpel is het niet: er komen veel kosten bij kijken die je zelf moet ophoesten. Aan hoeveel eigen geld heb je ongeveer genoeg? -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies.