Jeroen (42): ‘We kochten een tweedehands keuken op Marktplaats om alles te kunnen financieren’
EnergierekeningHoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jeroen Ooijevaar (42) uit Schiedam.
Hoe woon je?
,,Samen met mijn vrouw en twee kinderen (10 en 7) woon ik in een hoekwoning in Schiedam. Het is een huis uit 1893. Toen we er in 2008 zijn komen wonen, had de woning een woonoppervlakte van 85 vierkante meter. In 2016 hebben we een flinke uitbouw gerealiseerd. Het is een lang en smal huisje en we hebben er in de lengte een stuk aangebouwd, waardoor we nu een woonoppervlakte van 145 vierkante meter hebben.
Dat ging niet zomaar. Het was een lang project. Zeker met vergunningen. Aan die kant van de woning zit een plantsoen en we hebben drie meter bijgekocht van de gemeente. Het oude deel was in 2008 zo lek als een mandje. Het was er vreselijk tochtig. We namen steeds meer maatregelen en het werd steeds meer een sport om meer te verduurzamen.
Het liefst stook ik lekker een fikkie, dat vind ik leuk, maar in zo’n bewoonde omgeving is dat niet heel gezond
Bij de verbouwing besloten we om in één keer door te pakken en voor een gasloze woning te gaan. Iedereen verklaarde me voor gek. Naast isolatiemaatregelen hebben we een zonneboiler, 21 zonnepanelen, infraroodverwarming (10 panelen) en een wtw-ventilatiesysteem (ventilatie met warmteterugwinning, red.) aangeschaft.
Inmiddels heb ik al jaren een negatieve energierekening. Het belachelijke is dat hoe groter de energiecrisis wordt, hoe harder ik erop vooruit ga. Dit jaar kreeg ik dankzij teruglevering en de tegemoetkoming gemiddeld zo’n 70 euro per maand toe. De energietoeslag? Die hebben we omgezet in winddelen van een energiebank.
Het was zo’n project dat je soms denkt: waar ben ik aan begonnen?! Soms leek ons project een beetje op de Betuweroute. We hebben onze hypotheek moeten omgooien om het te financieren. We hebben trouwens ook een palletkachel. Die was in 2016 meer geaccepteerd dan nu. Ik gebruik deze eigenlijk niet meer. In 2022 hebben we ’m twee keer aangehad. Het liefst stook ik lekker een fikkie, dat vind ik leuk, maar in zo’n bewoonde omgeving is dat niet heel gezond voor iedereen.”
Wat voor energiecontract heb je?
,,We betalen 0 euro per maand. We hebben een variabel contract bij Greenchoice. Eerst mocht ik niet minder dan 5 euro per maand betalen, waarschijnlijk omdat hun systemen dat niet aan zouden kunnen. Maar tegenwoordig staat het op 0 euro. Ik ben er heel content mee, dus overstappen hoeft voor mij niet zo nodig. Ik kijk eigenlijk niet naar de tarieven.
Het laat zien dat bepaalde keuzes - ik koos in 2016 bijvoorbeeld voor een tweedehands keuken van Marktplaats om alles te kunnen betalen - leiden tot resultaten
We hebben over het afgelopen jaar 3193 kWh verbruikt en 3500 kWh teruggeleverd. We komen altijd negatief uit. Gas hebben we in 2016 laten afsluiten.”
Wat doe je om de energierekening omlaag te brengen?
,,We proberen bewust te leven. Zo hebben we zuinige apparaten, zoals een warmtepompdroger, aangeschaft met een hoog energielabel. We proberen de kinderen bij te brengen dat ze de lampen achter zich moeten uitdoen, maar dat lukt nog niet altijd! Verder hebben we niet echt stroomvreters in huis. Eerst hadden we de pomp in de vijver altijd aanstaan. Nu hebben we er een timer op en de pomp nog maar een uurtje per dag in de zomer aan. Voor ons is dat prima. Ook hebben we overal de halogeenlampen vervangen voor led.
Ik hou zelf wel van lang douchen. Dat kan soms prima tien minuten zijn. Ik ga niet een zandlopertje ernaast hangen. Daar ben ik niet zo mee bezig. Verder doen we wel heel veel andere dingen voor het milieu die minder symbolisch zijn en in mijn ogen écht zoden aan de dijk zetten. Zo vliegen we bijvoorbeeld al jaren niet meer en eten we bijna geen vlees meer.
Wil je zelf meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl. Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren.
We hebben wel nagedacht over een warmtepomp, maar daar hebben we niet echt ruimte voor. We hebben destijds gekozen voor infraroodpanelen. Die werken goed. We hebben ze lang niet allemaal aan, hoor. Het is een ander soort warmte. In de ochtend is het bijvoorbeeld ideaal als je even een korte tijd warmte nodig hebt aan de ontbijttafel, maar dan is het wel even wennen als je naar de keuken loopt voor koffie: want daar is dan geen warmte.
Ik ben blij met de keuzes die we gemaakt hebben. Maar ik voel me daar deels triomfantelijk en deels beschaamd over. Het laat zien dat bepaalde keuzes (ik koos in 2016 bijvoorbeeld voor een tweedehands keuken van Marktplaats om alles te kunnen betalen) leiden tot resultaten. Dus ik heb geen medelijden met de mensen die kozen voor een dure keuken, een extra vakantie of een luxe auto. Maar tegelijkertijd realiseer ik me dat de mensen bij wie de lasten het zwaarst drukken deze keuze niet hebben kunnen maken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bijna vier miljoen voor verwaarloosd postkantoor dat designer Patricia renoveerde: ‘Ik was er wég van’
Tientallen jaren stond het leeg. Niemand wist wat er met het postkantoor gebeuren moest. Tot een designer met een internationale clientèle het verbouwde tot familiehuis. Nu staat het te koop: voor bijna vier miljoen euro. ,,Het was uitgewoond, koud en vies en ik was er wég van.’’Wassenaar -
PREMIUM
Bouw van Rotterdamse woontoren van de baan: ‘Veel te weinig kopers’
De bouw van de Glashaventoren is van de baan. De woningverkoop van het prestigieuze project van Klunder Architecten op het Wijnhaveneiland is compleet stilgevallen. Lopen meer geplande woontorens in de Maasstad nu gevaar? ,,80 procent zal niet doorgaan.”Rotterdam -
Getest: dit is de beste stofzuiger
Wat is de beste stofzuiger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Huizenprijzen in januari weer wat gestegen na maandenlange daling
De Nederlandse huizenprijzen zijn in januari licht gestegen nadat bestaande koopwoningen maandenlang telkens goedkoper werden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster gingen de prijzen vergeleken met december met 1,5 procent omhoog. In de laatste maand van vorig jaar zakten de prijzen nog met ruim 2 procent ten opzichte van november, wat de sterkste daling in tien jaar was. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
Energierekening
Peter (80): ‘We hebben de thuisaccu optimaal ingesteld, hij laadt op als de stroom goedkoop is’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Peter van den Berg (80) uit Nunspeet. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.