Johan (72): ‘Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis, zo ben ik opgevoed’
energierekeningHoeveel geld besteed je aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan de Boer (72) uit Hegelsom.
Delen per e-mail
Hoe woont u?
,,Ik heb een huurwoning waar alles gelijkvloers is. Althans, er is wel een boven, maar daar kom ik nooit. Er is daar een logeerkamer. De deuren zijn dicht en de verwarming staat daar uit. De woonoppervlakte beneden is 90 vierkante meter. Voordat ik er kwam wonen, is het huis rond 2016 volledig opnieuw geïsoleerd door de wooncorporatie en zijn er acht zonnepanelen op het dak gelegd.
Het is een eengezinswoning, maar in de praktijk is het meer een 55+-woning. Er zijn in mijn huis bijvoorbeeld ook voorzieningen waar ik gelukkig nog geen gebruik van hoef te maken, zoals een invalidetoilet en een luchtverversingssysteem. Door dat systeem hoef ik mijn ramen en deuren niet open te zetten. Op mijn laptop kan ik bovendien alle statistieken zien: bijvoorbeeld hoeveel zuurstof en fijnstof er in mijn huis aanwezig is. Ik woon alleen.”
Wat staat er op uw jaarrekening?
,,Het eerste zinnetje op mijn jaarafrekening deed mij goed: ‘u krijgt geld terug’. Ik heb 564,60 euro teruggekregen. Dat is inclusief een overstapbonus van 200 euro. Dat komt doordat mijn energiemaatschappij had berekend dat ik maandelijks 13 euro zou moeten betalen, maar ik er zelf 20 euro van had laten maken. Voor de zekerheid. Dankzij de opbrengsten van de teruglevering van mijn zonnepanelen (1554 kWh) waren mijn nettokosten over het hele jaar 11,40 euro. Mijn verbruik was 1026 kWh aan stroom (580 dal en 446 normaal) en 196 kuub gas.”
Als ik soms bij iemand anders kom, krijg ik gewoon een klap in mijn gezicht. 20, 21 graden vind ik veel te warm
Bent u zuinig met energie?
,,Ik moet eerlijk zeggen dat ik er een hobby van heb gemaakt. Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis. Zo ben ik opgevoed. Mijn ouders deden dat al niet. Ik trek liever een trui aan. Als ik soms bij iemand anders kom, krijg ik gewoon een klap in mijn gezicht. 20, 21 graden vind ik veel te warm. Mijn koelkast en vrieskast zijn zuinige apparaten. Mijn televisie, zo’n platte, is wel iets ouder en staat de hele dag aan. Ook al is er niets op. Ik weet niet waarom mijn verbruik in de daluren hoger is dan in de normale uren. Zondag is wel mijn standaard wasdag. Dat is een gewoonte, niet omdat het goedkoper is. Daar kom ik eigenlijk nu ik dit vertel pas achter.”
Woont u prettig?
,,Heerlijk, ik woon fantastisch. Ik heb 32 jaar in Spanje gewoond en gewerkt. Na mijn pensioen ben ik terug naar Nederland gegaan. Ik vond het daar veel te heet worden. Op mijn leeftijd kun je dat niet meer aan. Ik kom oorspronkelijk uit Noord-Holland, maar ik ben helemaal geïntegreerd hier in Limburg. Hegelsom is een leuk dorpje met lieve mensen. Als ik me gedraag, word ik er niet uitgegooid!
Verantwoording
Omdat de heer De Boer in een huurhuis is komen wonen waar al zonnepanelen op lagen, heeft hij niet direct betaald voor de panelen. Wooncorporatie Wonen Limburg laat weten dat ze in verband met de privacy niet op deze bewoner specifiek kan ingaan, maar dat de huurprijs is gebaseerd op woningwaarderingspunten. Hoe hoger het energielabel, hoe hoger de huur. Indirect betaalt Johan de Boer dus wel voor zijn zonnepanelen. De heer De Boer betaalt maandelijks 612 euro aan huur.
Deze aflevering van Energierekening is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren.
Bekijk hieronder onze video's op het gebied van wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Buxusmot trekt een spoor van vernieling, maar de planten kunnen in de lente weer groeien
De strijd tegen de buxusmot. Menig Nederlander heeft het aangetaste plantje allang met een diepe zucht de tuin uitgekieperd en vervangen. Maar een beetje ‘luie’ tuinier met geduld ziet het plantje ook deze lente weer voorzichtig opbloeien. Heeft het zin? -
energierekening
Uwe (76): ‘Ik kan slapend rijk worden met die zonnepanelen’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Uwe Smit (76) uit Julianadorp. -
PREMIUM
Landelijke primeur: deze gemeente gooit zélf 100 sociale koopwoningen in de aanbieding
Als eerste gemeente in Nederland gaat de gemeente Ede zelf honderd sociale koopwoningen aanbieden aan starters die nu te weinig verdienen om een eigen woning te kunnen kopen. Ede garandeert via allerlei kortingen dat de prijs van zo’n woning betaalbaar blijft, ondanks dat de marktwaarde van zo’n huis misschien wel stijgt. -
PREMIUM
Horeca dicht? Zij bouwden een terras in eigen tuin: ‘Wij voelen ons nooit opgesloten’
Dat de horeca dit weekend door de oplopende besmettingscijfers dicht blijft, is even slikken. Maar niet getreurd: we kunnen Pasen nog altijd in park, tuin of op het balkon vieren. -
eigen tuin eerst
De Kaapse lelie kan beter tegen de kou dan je denkt
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week met de vraag: kan de Agapanthus al naar buiten?
-
eigen tuin eerst
Het gevaar van geveltuinen: katten en honden die hun behoefte erin doen
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Al wordt hij niet direct enthousiast van geveltuinen, met het gevaar dat huisdieren er hun behoefte in doen. -
PREMIUM
Nieuw hoofdstuk in ‘rioolkast-affaire’: ‘Ambtelijk gedraai, lagere kast lost niets op’
De rioolkast pal voor een woning aan de Hazelaarlaan in Dordrecht is deze week verlaagd, maar daarmee is de kous voor de bewoners niet af. ,,Dat ding moet gewoon weg.” -
PREMIUM
Afvalbakken veroveren ons huis: waarom jouw keuken op een kleine milieustraat lijkt
Appelschillen in de gft-bak, boterhamzakjes bij het plastic en de krant bij het oud papier. Nu onze keukens steeds meer op een kleine milieustraat beginnen te lijken, rijst de vraag: helpt het? Het antwoord is: ja. Voor de portemonnee én voor de afvalberg. Maar we zijn er nog lang niet.