Kabinet: Geen huisuitzettingen tijdens coronacrisis
Vanwege de coronacrisis mag niemand in Nederland uit huis worden gezet. Die afspraak heeft minister van Wonen Stientje van Veldhoven gemaakt met verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen. Daarnaast komt er een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te kunnen verlengen.
Delen per e-mail
Huurders die momenteel geen inkomen hebben, belanden daardoor niet op straat, zo is het idee. De Woonbond en Studentenvakbond LSVb ondersteunen de afspraak, waar vorige week al toe werd opgeroepen door de zogenoemde Armoedecoalitie. Hulpverlening kan niet worden ingeschakeld vanwege beperkingen door de coronacrisis en kwetsbare mensen kunnen in grote geldproblemen komen.
De beroepsvereniging voor deurwaarders KBvG liet al weten graag gehoor te geven aan de oproep. ,,Als het aankomt op ontruimingen of inbeslagnames van inboedel moeten we dat zoveel mogelijk niet doen”, zegt opperdeurwaarder Wilbert van de Donk. ,,Ik zeg zoveel mogelijk, omdat er altijd situaties kunnen zijn met bijvoorbeeld wietkwekerijen of overlast voor buren waarbij we wel moeten optreden.” Ook de minister sluit niet uit dat in enkele gevallen huisuitzetting toch mogelijk blijft, maar dan enkel bij criminele activiteiten of extreme overlast.
Vooralsnog gaat het om een afspraak tussen organisaties Aedes, IVBN, Kences en Vastgoed Belang met de minister. Ze sluit echter wettelijke maatregelen niet uit als blijkt dat afspraken niet worden nageleefd óf als verhuurders die niet zijn aangesloten bij een verhuurdersorganisatie toch overgaan tot huisuitzettingen.
Spoedwetgeving
Naast de afspraak over huisuitzettingen bij betalingsproblemen, is er spoedwetgeving op komst rond tijdelijke huurcontracten. Sinds 2016 mogen huiseigenaren hun huis tijdelijk verhuren, bijvoorbeeld als ze een tijd in het buitenland zitten of om leegstand te voorkomen.
Nu kan een tijdelijk huurcontract alleen worden opgezegd of worden omgezet in een vast contract. Maar door de coronacrisis zijn de mogelijkheden om iets nieuws te vinden nagenoeg uitgeput. Een afspraak of bezichtiging is moeilijk te plannen, dus dan ontstaat ook een risico op dakloosheid. Als het tijdelijke huurcontract opnieuw tijdelijk kan worden verlengd, wordt ook daarmee voorkomen dat huurders op straat belanden. De minister streeft ernaar dat de wet zo snel mogelijk in werking treedt.
Het kabinet neemt ook andere maatregelen om huishoudens te helpen. Werkgevers worden financieel ondersteund zodat medewerkers hun baan zoveel als mogelijk kunnen behouden. Ook komen er regelingen voor ZZP’ers en flexwerkers.
Kijk hier naar onze video's over corona:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Coulance voor huurders met acute betalingsproblemen
Deurwaarders, woningcorporaties en diverse particuliere verhuurders behandelen hun huurders met coulance als die in de problemen komen door de corona-uitbraak. Ze bieden regelingen aan en zetten geen mensen op straat. Toch is niet iedereen er gerust op. ‘Tussen verhuurders zitten grote aso’s.’ -
PREMIUM
Kunstenaar Dirk Gentenaar voorziet monumentale huizen van de mooiste details
Bij monumentale panden horen sierlijke huisnummers, hout- en marmerimitaties en muurschilderingen. De 71-jarige Dirk Gentenaar gaat op z’n bakfiets door Utrecht om met z’n kwast woningen en cafés nóg mooier te maken. -
PREMIUM
Bouwers ontketenen houten revolutie in woningbouw
Wie denkt aan een Nederlands huis, denkt aan baksteen. Nog altijd wordt het grootste gedeelte van de woningvoorraad opgeleverd in beton, staal en steen. Maar hout heeft de toekomst. Experts voorspellen een revolutie. -
Bewoners sociale huurwoningen krijgen dit jaar geen huurverhoging
Het kabinet bevriest de huren voor alle sociale huurwoningen in Nederland. Dat zijn huizen met een gereguleerde huurprijs. Dat heeft demissionair minister Kajsa Ollongren besloten na een oproep van de Tweede Kamer. -
eigen tuin eerst
Na de dooi kan de framboos worden geplant
Wie kiest voor een herfstframboos heeft geen last van larven. Je kunt hem dit weekend in de grond zetten, raadt Romke van de Kaa aan.
-
Oproep ‘Armoedecoalitie’: Zet mensen niet uit huis tijdens coronacrisis
Al zou iemand volgens de regels uit huis mogen worden gezet, doe dat dan nu even niet. Hulpverlening kan niet worden ingeschakeld vanwege beperkingen door de coronacrisis en kwetsbare mensen kunnen in grote geldproblemen komen. Daarvoor waarschuwt de ‘Landelijke Armoedecoalitie’, aangevoerd door de Woonbond. -
PREMIUMBinnen&buiten
Esmé en Daan verkopen hun bovenhuis ‘met eigen karakter’: ‘Wij hebben de best denkbare onderburen’
Esmé ter Stege en Daan Wijsbek verkopen hun drielaags bovenhuis aan de Hollanderstraat in Den Haag. ,,We hebben hier ruim zeven jaar heel fijn gewoond. Maar het is tijd voor iets anders, een nieuw impuls.” Wij gingen langs voor de rubriek Binnen&Buiten. -
PREMIUM
In vier uurtjes tijd melden tachtig belangstellenden zich voor dit eenvoudige koophuis
De stormloop op een ‘betaalbare’ tussenwoning in Hatert illustreert de gekte op woningmarkt in Nijmegen. Zaterdag 13 februari om 10.00 uur verschijnt Middachtenstraat 84 op Funda, binnen vier uur melden zich dik tachtig belangstellenden, terwijl er maar voor dertig bezichtigingen plek is.