Levering zonnepanelen stagneert door tekort aan omvormers
Huishoudens die zonnepanelen op hun dak willen, moeten geduld hebben. Door een tekort aan omvormers is de wachttijd lang. Zonnepaneelleveranciers kunnen de grote vraag niet aan en moeten soms hun prijs verhogen.
Bedrijven die zonnepanelen installeren, hebben momenteel goud in handen vanwege de hoge energieprijs. Nederlandse huishoudens investeren in groten getale in gratis stroom, omdat fossiele brandstoffen zo duur zijn geworden.
Nederland is mede dankzij de salderingsregeling (je mag de stroomopbrengst wegstrepen tegen het verbruik) de snelstgroeiende markt van Europa. Het aantal huizen met zonnepanelen op het dak groeit richting de 2 miljoen, dat is bijna een op de vier woningen.
Omvormers essentieel
,,De vraag was al hoog, maar die is dankzij de structureel hoge energieprijzen verder gestegen”, zegt marktonderzoeker Steven Heshusius van Dutch New Energy Research. ,,Normaal gesproken is er een seizoenseffect als de zon in het voorjaar meer gaat schijnen, maar de vraag is nu echt geëxplodeerd. Er lijken genoeg zonnepanelen te zijn, maar de aanvoer van omvormers is een probleem, omdat daar chips in zitten die regelen dat de stroom van het zonnepaneel wordt omgevormd naar de stroom die uit het stopcontact komt. De grondstoffen voor chips zijn schaars en dan ontstaat er een tekort.”
Het resulteert in langere wachttijden voor consumenten. ,,De afgelopen jaren konden wij zonnepanelen binnen zes weken na aanvraag installeren”, zegt Maartje van Engelen van leverancier Sungevity. ,,Bij een normaal zonnepanelensysteem dat niet met schaduwvorming te maken heeft, is dat nu tien weken. Systemen met omvormers per paneel leggen we nu pas na veertien weken. We hoeven geen hogere prijzen te rekenen, maar informeren onze klanten wel over de langere wachttijden.”
Lockdowns in China
Ook brancheorganisatie Techniek Nederland bevestigt het tekort aan omvormers. ,,Microchips en andere grondstoffen zijn helaas schaars, terwijl de vraag wereldwijd toeneemt”, zegt woordvoerder Dick Reijman. ,,Daar komt bij dat de meeste omvormers afkomstig zijn uit China, waar nieuwe lockdowns van kracht zijn in verband met het coronavirus.”
Voor particulieren en bedrijven die duurzame energie willen opwekken, zijn de leveringsproblemen teleurstellend, stelt Reijman. ,,Maar ondanks de huidige vertraging blijft het met het oog op de langere termijn zinvol en verstandig om zonnepanelen te overwegen en te bestellen. De groei van het aantal zonnepanelen blijft alle verwachtingen overtreffen.”
De energietransitie is volgens onderzoeker Heshusius niet in gevaar. ,,Aanhoudende tekorten zitten wel een versnelling in de weg”, formuleert hij voorzichtig. Sungevity probeert creatief om te gaan met de situatie en kiest voor andere aanvoerlijnen. ,,Schepen uit China doen er momenteel langer over om goederen naar Europa te vervoeren, daarom zijn wij een proef gestart om het materiaal per trein te vervoeren", aldus Van Engelen. ,,Dat is wel spannend, want de trein moet om Rusland heen rijden vanwege de oorlog die het land is begonnen in Oekraïne.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
met video
Zonnepanelen stuk goedkoper, kabinet wil per 1 januari af van btw
Het kabinet wil de btw op de levering en installatie van zonnepanelen op of bij woningen per 1 januari 2023 terugbrengen naar nul. Nu geldt nog een btw-tarief van 21 procent, dus de ingreep kan huizenbezitters honderden euro’s voordeel opleveren.
-
Bouw van 4000 studentenwoningen kan niet doorgaan omdat luchtvaart benadeeld wordt
Een klap voor de woningbouw in en om Amsterdam. Ondanks het enorme tekort aan studentenkamers mogen er pal naast studentencampus Uilenstede geen vierduizend nieuwe woningen in Amstelveen Kronenburg komen. -
Nederlanders willen massaal van het gas vanwege oorlog in Oekraïne
Nu de energieprijzen opnieuw hard stijgen, zijn veel huishoudens als een razende met het verduurzamen van hun woning aan de slag gegaan. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie is met de juiste maatregelen binnen een jaar een besparing van 5 miljard kuub gas mogelijk, ongeveer de hoeveelheid die uit Rusland wordt geïmporteerd. -
Getest: Dit is de beste stofzuiger
Wat is de beste stofzuiger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.