Meer bebouwing in Nederland, vooral door vinexwijken
De Nederlandse grond wordt vaker bezet door gebouwen dan ruim twintig jaar geleden. In Zuid-Holland zijn de meeste nieuwe huizen en bedrijven neergezet. De bebouwde ruimte nam in de periode 1996-2005 toe van 20,4 naar 23,4 procent van het oppervlak van de provincie. In Friesland was de groei van de bebouwing het kleinst. Dat meldt het Centraal Bureau Statistiek vandaag op basis van cijfers over het bodemgebruik per provincie.
Regie over de ruimtelijke ontwikkeling is een van de kerntaken van de provincie. De provincie geeft in overleg met gemeenten bijvoorbeeld aan welk deel van de ruimte gebruikt kan worden voor woningbouw of de aanleg van bedrijventerreinen. Ook bepaalt de provincie welke gebieden bestemd zijn voor de natuur of recreatie. Een belangrijk thema dus bij de Provinciale Statenverkiezingen die over een week (20 maart) plaatsvinden.
Provincies verschillen sterk qua oppervlakte en aandeel bebouwde ruimte, zoals woonterrein, bedrijventerrein en wegen. Zo zijn Gelderland en Noord-Brabant ruim drie keer zo groot als Utrecht en Flevoland. Het percentage bebouwing was in Zuid-Holland ruim drie keer zo hoog als in Friesland. In de Randstad wonen en werken de meeste mensen en is dus de grond ‘beter’ bezet dan in de rest van Nederland.
Vinexwijken
Met name in Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland en Noord-Brabant hangt de groei samen met de komst van zogeheten vinexwijken, tussen 1995 en 2005. In deze stedelijke uitbreidingsgebieden werden op grote schaal woningen, werklocaties en voorzieningen gerealiseerd. In andere provincies neemt de ruimte voor woon- en werkgebieden ook toe.
Vinex staat voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra, bedacht in 1994. Daarmee worden de grote woonwijken net buiten de stad bedoeld. Ze worden soms saai genoemd, maar zijn ook een grandioos succes, bevestigden deskundigen een aantal jaar geleden in Trouw. Toch vinden ze een dergelijke groeispurt niet voor herhaling vatbaar. Dat zou te veel ten koste gaan van de groene gebieden rond de steden.
Bevolkingsdichtheid
Zuid-Holland heeft van alle provincies de meeste inwoners per vierkante kilometer. In 2015 waren dat ruim 1.200 personen. In het algemeen gaat een hoger percentage bebouwde ruimte gepaard met een hogere bevolkingsdichtheid.
Veel nieuwe bebouwing gaat ten koste van landbouw. In Zuid-Holland liep het aandeel landbouwgrond terug met 5,5 procentpunt. De afname van het aandeel was het grootst van alle provincies. In Zuid-Holland verdween 14.600 hectare agrarisch terrein. Tegelijkertijd kwam er bijna 9.000 hectare bebouwde ruimte bij. In Noord-Brabant kreeg het grootste deel boerengrond een nieuwe bestemming: ruim 18.000 hectare. Overigens komt verdwenen landbouwgrond niet altijd ten goede van bebouwde ruimte. Soms wordt deze omgezet in bos of natuurlijk terrein. Vooral in Drenthe is dit in de voorbije decennia op grote schaal gebeurd.
Gelderland groen walhalla
Ondanks de oprukkende bebouwing hebben de provincies overwegend een landelijk karakter. In 2015 was in alle provincies ten minste 58 procent van het oppervlak in gebruik voor landbouw, bos en open natuurlijk terrein. Niettemin verschilt het ruimtegebruik sterk per provincie. Zo was in Gelderland met de Veluwe het aandeel bos en natuur bijna vier keer zo groot als in Groningen. Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zijn duidelijk meer gericht op wonen en werken. In Zuid-Holland was het percentage woonterrein en werkterrein respectievelijk ruim drie en ruim vier keer zo groot als in Friesland. Binnenwateren komen vooral voor in Friesland en Noord- en Zuid-Holland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Lange wachttijden en hoge prijzen in de bouw: 'Er wordt al gewerkt met oorlogsclausules’
De bouw en verbouw van woningen stagneert dankzij hoge prijzen, een tekort aan vakmensen en leverproblemen van essentiële materialen. Wie een huis wil bouwen of verbouwen heeft een lange adem nodig en een gevulde portemonnee. -
PREMIUMMijn Tuin
Vera en Mario zijn in hun Mexicaanse tuin klaar voor nog meer droogte en tropische temperaturen
Vera Walzberg en haar man Mario wonen in Wateringen, maar in hun tuin waan je je in Mexico. Palmbomen, yucca’s, choisya’s, varens, enkele kunststof cactussen en achterin een terracotta huisje met ‘equipale’ meubelen. ,,Zo hebben wij ons eigen vakantieparadijs gecreëerd.” -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Boetes voor illegale Airbnb-verhuur gaan fors omhoog
Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om de toeristische verhuur van woningen, bijvoorbeeld via Airbnb, aan banden te leggen. Ook gaan de maximale boetes die zij kunnen uitdelen bij fraude fors omhoog. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). -
met video
Welvaart groeit in steden veel harder dan op platteland
De economische ongelijkheid tussen regio’s wordt steeds groter. Vooral in een aantal grote steden groeit de welvaart snel, het platteland blijft achter.
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Schoonmaaktip van de week
Do's en don'ts voor de vaatwasser: ‘Gebruik niet alleen een vaatwastablet, maar ook zout en glansmiddel’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: de vaatwasser schoonmaken.