Als een relatie wordt verbroken, moet het huis vaak worden verkocht. NHG probeert dat door soepelere regels in veel gevallen te voorkomen.
Volledig scherm
Als een relatie wordt verbroken, moet het huis vaak worden verkocht. NHG probeert dat door soepelere regels in veel gevallen te voorkomen. © Shutterstock

Na scheiding het huis behouden wordt makkelijker

Het uitkopen van je ex-partner wordt eenvoudiger. Als de hypotheekverstrekker kan onderbouwen dat een klant de lasten van een woning na bijvoorbeeld een scheiding zelf kan dragen, dan verloopt de financiering onder de voorwaarden van een nieuwe hypotheek.

Relatiebeëindiging is één van de meest voorkomende redenen om een woning te moeten verkopen. Vaak wil een van de partners in de woning blijven, maar in de praktijk levert de financiering door de oplopende huizenprijzen geregeld problemen op. Vooral omdat aan de ex-partner een vergoeding moet worden betaald voor de waarde van de gezamenlijke woning, inclusief overwaarde.

Gedwongen verkoop

De meeste mensen hebben dit bedrag volgens NHG niet op hun rekening staan en hypothecaire financiering vormt ook vaak een struikelblok. Daarmee wordt uitkopen te duur, waardoor de woning gedwongen moet worden verkocht. ,,Dan staan er ineens twee partners op straat. Dit terwijl het fijn is als één van de twee in het huis kan blijven wonen, zeker als er kinderen in het spel zijn”, aldus een woordvoerder van NHG.

Bij een proef heeft NHG ongeveer duizend mensen die in scheiding lagen geholpen de woning te behouden. Sinds 1 januari is deze mogelijkheid ook in de voorwaarden en normen van NHG doorgevoerd. Het uitgangspunt blijft volgens NHG natuurlijk dat de consument de bijbehorende lasten kan dragen.

Rekenvoorbeeld

Een stel koopt een huis voor 300.000 euro waar ze elk voor 50 procent eigenaar van worden. Na twee jaar besluiten ze uit elkaar te gaan. Persoon A wil in het huis blijven wonen en moet persoon B uitkopen. Het huis is inmiddels 330.000 euro waard en er is al 10.000 euro afgelost. De hypotheek bedraagt dus nog 290.000 euro en de overwaarde is 40.000 euro. 

40.000 delen door twee is 20.000 euro. Dat is het bedrag dat persoon A aan persoon B moet betalen. NHG maakt het mogelijk om onder de voorwaarden van een nieuwe hypotheek dat bedrag te financieren. Persoon A moet dus een hypotheek van 310.000 euro kunnen dragen. Zo wordt voorkomen dat het geld van de spaarrekening moet komen of wordt geleend tegen een veel hoger rentepercentage.

Overigens geldt deze regel voorlopig nog alleen voor huizen met NHG (aankoopprijs onder de 310.000 euro). Volgens een woordvoerder volgen hypotheekverstrekkers vaak met een soortgelijke beleidswijziging. ,,Verstrekkers kunnen er dus voor kiezen om ook bij duurdere huizen volgens dit principe te werken.”