De Hypotheker denkt dat starters niet zijn geholpen met het afschaffen van de overdrachtsbelasting.
Volledig scherm
De Hypotheker denkt dat starters niet zijn geholpen met het afschaffen van de overdrachtsbelasting. © Shutterstock

'Nederland kwetsbaar voor nieuwe crash huizenmarkt’

Nederland is kwetsbaar voor een crash op de woningmarkt. Als dat gebeurt komt de economie tot stilstand. Dat concludeert kredietbeoordelaar Moody’s op basis van eigen onderzoek. De kenners keken naar meerdere scenario’s uiteenlopend van een halvering van de huizenprijzen tot een langdurige maar geleidelijke neergang.

De vorige crash dateert van 2008. Tot 2013 bleven de huizenprijzen dalen, waardoor veel woningen ‘onder water’ stonden. Dat wil zeggen dat de hypotheek hoger was dan de waarde van de woning. Huizenbezitters komen dan bij een gedwongen verhuizing in de problemen. Sinds 2014 zijn de huizenprijzen gestegen en dit jaar zijn records verbroken.

Mocht er een crash komen, dan stagneert in het ergste scenario de economische groei volledig. Kenners bij Moody’s verwachten bij een heftige schok op de woningmarkt een negatief effect van 1,9 procentpunt op de economische groei. Daarmee wordt de huidige groei, die volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek op jaarbasis op 1,9 procent lag, volledig tenietgedaan.

Bij mildere scenario’s gaat de groei in het minst erge geval 1 procentpunt achteruit. Vergelijkbare scenario’s in buurland Duitsland leiden tot een kleiner effect op de groei, van 0,7 procentpunt tot 1,4 procentpunt. Kenners bij Moody’s hebben nog wel het vertrouwen dat Nederland een schok op de woningmarkt kan opvangen. De begroting staat er goed voor en de overheid kan aan meerdere knoppen draaien.

Vorig jaar keken we terug op de crisis op de huizenmarkt in een college van de Universiteit van Nederland. Bekijk hieronder de video.