Nederlanders vinden duurzame energie al gauw te duur: ‘Ik had meer idealisme verwacht’
Consumenten kozen in 2020 vaker voor duurzame energie uit eigen land dan het jaar ervoor. De grotere populariteit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat het prijsverschil kleiner werd, analyseert EasySwitch.nl.
Delen per e-mail
De vergelijkingssite houdt elk jaar het gedrag bij van grofweg 100.000 Nederlanders die overstappen van energieleverancier. Uit een analyse blijkt dat 28 procent van de Nederlanders in 2020 een duurzaam boven een niet-duurzaam energiecontract verkoos. Dat is een stijging van bijna 3 procentpunt ten opzichte van 2019.
,,In 2019 zagen we juist een dip”, zegt directeur Frederik van der Veen van EasySwitch.nl. ,,We constateren dat de bereidheid om voor duurzame energie van Nederlandse bodem te kiezen, meedeint met de prijsverschillen die er ontstaan dankzij het aanbod.”
Verschil ‘duurzaam’ en ‘groen’
Bij EasySwitch is een energiecontract pas duurzaam als het gas Co2-gecompenseerd is en de stroom van hernieuwbare Nederlandse bronnen komt: zon, wind en biomassacentrales. Op de website krijgen bezoekers beide prijzen gepresenteerd op basis van hun verbruik. ‘Groene energie’ zoals dat in energiecontracten wordt verkocht, komt vaak via certificaten uit het buitenland. Experts zijn ervan overtuigd dat consumenten energieproducenten alleen tot vergroening dwingen als ze voor duurzaam opgewekte energie uit Nederland kiezen. Energiebedrijven zijn het daar niet altijd mee eens. ,,Het maakt voor duurzaamheid niet uit of stroom wordt opgewekt door een Nederlandse of een Duitse windmolen”, zei een woordvoerder van Eneco eerder tegen deze site.
,,Een aantal energieleveranciers zoals Greenchoice en Vandebron hebben voor meer bewustzijn gezorgd bij klanten over het belang van duurzame energie van eigen bodem”, zegt Frederik van der Veen. ,,Maar als het verschil tussen een duurzaam en niet-duurzaam energiecontract te groot is, kiezen mensen toch voor de eigen portemonnee. Het verbaast mij enigszins dat enkele tientjes per jaar dat verschil al zo aanzienlijk maakt. Ik snap dat het een snelle besparing is, maar ik had toch verwacht dat een grotere groep meer vanuit idealisme zou kiezen. Misschien is nog niet bij iedereen het verschil tussen groen en duurzaam zoals wij dat inzichtelijk maken bekend”, denkt hij.
Waarom is duurzame energie uit Nederland goedkoper geworden?
Dat duurzame stroom van eigen bodem in 2020 goedkoper is aangeboden door energieleveranciers dan in het jaar daarvoor, is het directe resultaat van goedkopere garanties van oorsprong. Dat zegt Sander Lensink van het Planbureau voor de Leefomgeving. ,,De daling van de prijs is harder gegaan dan we verwachtten”, zegt Lensink, die niet zeker weet waar de daling vandaan komt. ,,Het heeft met vraag en aanbod te maken. Het aanbod is gegroeid dankzij meer windmolens en zonnepanelen, dat sowieso. Maar mogelijk is de vraag ook afgenomen, anders is de lagere prijs namelijk nog niet helemaal te verklaren.”
In Nederland heeft naar schatting 70 procent van de huishoudens groene stroom, maar veruit het meeste komt uit buitenlandse garanties van oorsprong. Feitelijk krijgen die huishoudens gewoon grijze stroom van een van de Nederlandse kolencentrales, maar ze kopen het af met zo’n certificaat. Milieu Centraal is kritisch op dat soort groene stroom. ,,Zeker certificaten uit Noorwegen zijn goedkoop omdat daar een groot aanbod aan duurzame stroom is”, zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. ,,Vergelijkingssites en energieaanbieders doen er goed aan om het verschil tussen in Nederland geproduceerde duurzame energie en die uit het buitenland te onderscheiden”, zegt ze. ,,Op die manier kan consumentengedrag ertoe leiden dat energiebedrijven meer investeren in duurzame opwekking in Nederland zelf, simpelweg omdat er meer vraag naar is.”
Gelderland duurzaamste provincie
Uit de data van EasySwitch.nl blijkt dat Gelderland voor het eerst de meest duurzame provincie is. Daar kozen de meeste overstappers voor een duurzame energieleverancier (34 procent). Gelderland stoot daarmee Utrecht na vier jaar op rij van de koppositie, maar de provincie in het midden van het land blijft (33 procent) op de tweede plaats van duurzaamste provincies van Nederland staan. De top 3 wordt afgesloten door Noord-Holland, hier koos 30 procent van de overstappers voor een duurzaam energiecontract. In 2020 zijn Zeeland (24 procent), Overijssel (25 procent) en Noord-Brabant (27 procent) voor het tweede jaar op rij de provincies met de minst duurzame overstappers.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Maak de zonnepanelen sneeuwvrij en meer wintertips voor huis en tuin
Nu de winterkou Nederland zeldzaam hard treft, is het een mooi moment om thuis de handen uit de mouwen te steken. Is het te laat om de buitenplanten te redden? En hoe slaag je er in om juist je voordeel te doen bij deze koudegolf? Enkele experts aan het woord. -
Meer dan één op de tien huizen al aardgasvrij
Van alle Nederlandse woningen wordt 11,1 procent verwarmd door iets anders dan een cv-ketel. Er is al een versnelling van de groei van het aandeel duurzame warmte te zien, concludeert energiereus Vattenfall (voorheen Nuon) aan de hand van eigen onderzoek. Purmerend is de gemeente met de meeste aardgasvrije huizen. -
Woonakkoord gesloten voor bouw van 1 miljoen huizen
De 25 grootste branche- en belangenverenigingen in de woningbouw hebben gisteren een akkoord gesloten waarin staat dat tot 2030 maar liefst 1 miljoen huizen moeten worden gebouwd. De afspraken die ze daarover samen maken zijn ook een oproep aan de politiek om de juiste voorwaarden te creëren en met extra geld over de brug te komen. -
PREMIUM
Het mooie weer lonkt, tijd om aan de slag te gaan met de moestuin
Nu de eerste lentezon zich laat zien, is het tijd om een plan voor je moestuin te maken. Floor Korte, auteur van meerdere boeken over moestuinieren, helpt je op weg. -
Nog even en Nederland is Europees koploper zonnepanelen
De groei van het opgesteld vermogen van zonnepanelen in Nederland gaat zo hard, dat de Europese koppositie dit jaar van Duitsland kan worden overgenomen. De mijlpaal van 10 gigawatt is recent gepasseerd. De komende tien jaar kan het vermogen nog verdrievoudigen, verwacht het Planbureau voor de Leefomgeving.
-
Huizenprijzen stijgen het meest in twee jaar tijd
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in januari het meest gestegen in twee jaar tijd. Het aantal jonge kopers (tot 35 jaar) was met 68 procent ongekend hoog dankzij de afschaffing van de overdrachtsbelasting. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. -
Hypotheekrente daalt verder dankzij hevige concurrentie
Het einde van verlagingen op de hypotheekrente lijkt nog niet in zicht nadat deze week maar liefst 32 van de 40 hypotheekverstrekkers in Nederland hun rentes naar beneden hebben bijgesteld. De concurrentie tussen banken en andere geldverstrekkers is hevig, aangewakkerd door veranderingen in de overdrachtsbelasting, analyseert De Hypotheekshop. -
PREMIUM
De huren bevriezen, maximale huurverhoging én huurverlaging: zo zit het
De VVD heeft gisteren opeens voor een motie gestemd om de huren van sociale woningen dit jaar te bevriezen. Een oproep aan het kabinet van de SP, GroenLinks en PvdA kreeg daardoor steun van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Als de motie wordt uitgevoerd, krijgen alle huurders van een sociale huurwoning géén verhoging in juli. Hoe zit het?