Volledig scherm
© ANP

Nederlanders willen massaal van gas af, maar weten niet hoe

Hoe woont NederlandNaar aanleiding van de recente discussie over gaswinning, vinden veel Nederlanders dat het tijd is om van gas af te stappen. Vooral jongeren geven aan meteen maatregelen te nemen zodra de gelegenheid zich voordoet. Dat blijkt uit een peiling van deze krant over de woonsituatie van Nederlanders. 76 procent van de Nederlanders is naar eigen zeggen nog afhankelijk van gas.

Van het gas afstappen is echter nog niet zo eenvoudig. Hoewel 85 procent van de ondervraagden aangeeft dat gas zijn beste tijd heeft gehad, zegt slechts 22 procent toe over te stappen zodra de huidige ketel of fornuis aan vervanging toe is. Bijna tweederde van de ondervraagden is niet van plan om zelf actie te nemen, of weet simpelweg niet hoe ze dat zouden kunnen doen.

Uit de peiling, die werd gehouden voor de speciale Hoe Woont Nederland?-bijlage die je vandaag aantreft bij deze krant, blijkt dat duurzaamheid verder geen prioriteit is voor de meeste Nederlanders. Slechts 23 procent van de ondervraagden is bewust bezig met de duurzaamheid in en rond de eigen woning.

Ook de moderne tuin is weinig duurzaam: steeds meer mensen hebben een grotendeels betegelde tuin die weinig ruimte biedt voor biodiversiteit. Dit past in de trend dat de meeste Nederlanders de tuin vooral zien als verlengstuk van de woonkamer, die bestraat is en minstens een mooi terras heeft.