Volledig scherm
© Instagram

Nieuwe coronatrend: botanisch stoepkrijten

Stoepkrijten is door de coronacrisis helemaal in. Maar met gewoon je naam tekenen kom je tegenwoordig niet meer weg. Mensen maken heuse kunstwerken van hun krijttekeningen en in Frankrijk is zelfs een nieuwe trend ontstaan: botanisch stoepkrijten, oftewel: op zoek gaan naar stoepplanten en de naam erbij zetten. De trend is inmiddels ook in Nederland gesignaleerd. 

Het concept is simpel: je trekt met een stuk krijt de straat op en benoemt de planten die je ziet. De trend is ontstaan in Frankrijk, maar wordt ook steeds populairder in de rest van Europa. Op verschillende plekken in Nederland, zoals hieronder in Rotterdam, zijn er al voorbeelden gespot. 

De botanische afdeling van de Universiteit Leiden, Hortus Leiden, legt op de site uit waarom stoepplanten zo belangrijk zijn: ‘In een stad van alleen maar steen, zonder groen, wordt het in de zomer erg heet. Regenwater kan niet goed weglopen en insecten vinden er weinig te eten. Het is fijn als mensen tuinen maken, maar wilde plantjes die vanzelf in de stad groeien zijn minstens even belangrijk voor de afkoeling en de biodiversiteit.’

Hortus Leiden doet onderzoek naar stoepplanten en vraagt om zoveel mogelijk plantjes te zoeken en de naam erbij te zetten. Maak een foto van je vondst en plaats ze op sociale media met de tags: #stoepplantjes, #morethanweeds en #botanicalchalking.