‘Ongekende’ verhogingen van energietarieven: verschillen tussen aanbieders groot
De energieprijzen waren een jaar geleden ontzettend laag, maar bereiken nu juist weer een recordhoogte. Consumenten gaan dat de komende maanden in hun portemonnee merken, waarschuwen prijsvergelijkers.
De lockdown in maart 2020 zorgde ervoor dat de vraag naar stroom, gas en olie volledig instortte. Hierdoor waren er vorig jaar historisch lage energietarieven. ,,Dat was positief voor de consument, want de contractaanbiedingen waren bijzonder gunstig. De gemiddelde besparing voor een consument ten opzichte van een variabel contract lag rond de 500 euro per jaar, met uitschieters richting de 650 euro”, zegt Tom Schlagwein, energie-expert bij Easyswitch.nl.
Fikse rekening
Een hausse aan overstappers was vorig jaar in april en mei het gevolg. Consumenten deden er goed aan om een vast tarief met hun energieleverancier af te spreken voor de duur van één of meerdere jaren. Bij een overstap maakte een welkomstbonus het nog aantrekkelijker. Maar als een contract voor een jaar is afgesloten, komen die klanten nu bedrogen uit. De tarieven voor een nieuw vast contract zijn een stuk minder aantrekkelijk. Vanaf 1 juli kunnen de klanten met een variabel tarief een verhoging van de prijzen verwachten. Als in de herfst de verwarming weer aangaat, valt waarschijnlijk een fikse rekening in de brievenbus.
,,Het is ongekend wat er nu met de prijs gebeurt”, zegt Schlagwein. ,,Neem de inkoopprijs van gas. Die schommelde jarenlang zo rond de 16 tot 18 cent per kubieke meter. Vorig jaar april was dat 9 à 10 cent en inmiddels is hij verdriedubbeld naar 26 of 27 cent. Dat zijn inkooptarieven voor de leveranciers, waarvan het logisch is dat die straks worden doorberekend aan de consument.”
Opnieuw is de olieprijs op de wereldmarkt de grote manipulator. Het terugschroeven van de olieproductie zorgt in combinatie met een aangezwengelde economie voor meer schaarste. Ook bij de pomp merken mensen dat aan de benzineprijs. Schlagwein verwacht dat in de zomer de prijs wel iets terug gaat lopen. ,,Mogelijk zijn de aanbiedingen voor vaste energietarieven voor bijvoorbeeld één of twee jaar dan weer wat lager. Dan zouden consumenten dus het beste nog even kunnen wachten tot ze een nieuw contract afsluiten of overstappen. Wachten tot de prijzen zijn genormaliseerd, dus.”
Grote verschillen
Volgens Joris Kerkhof van Independer.nl kan het nu toch al lonen voor sommige huishoudens. ,,Het ligt er maar net aan welk contract je nu hebt. Wat je vorig jaar aan voordeel kon winnen, ben je nu weer kwijt, dat is wel duidelijk”, zegt hij. ,,Maar de verschillen tussen energieleveranciers zijn groot. Als ik het hoogste met het laagste tarief vergelijk voor een contract met een vast tarief voor één jaar, scheelt dat 200 euro op jaarbasis bij een gemiddeld verbruik.”
Over het algemeen betaal je met een variabel tarief in het contract altijd wat meer dan bij een vast tarief-contract. Dat is nu mogelijk even niet zo, omdat de variabele tarieven slechts één keer in het half jaar worden gewijzigd, meestal op 1 januari en 1 juli. Als een contract met een vast tarief na één, twee of zelfs tot vijf jaar afloopt, wordt het door de leverancier automatisch omgezet in een variabel tariefcontract.
Merk jij een verschil qua energieprijzen?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder alle video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Gerrit (65): ‘Ik wist niet dat de airco ook kon verwarmen, nu verbruik ik geen gas meer’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Gerrit Coster (65) uit Wierden. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Minder hypotheken afgesloten nu rente blijft stijgen
Het aantal hypotheekaanvragen is in april stevig afgenomen, zo blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk. De rente blijft stijgen, wat zorgt voor enige afkoeling. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Galm in je huis? Deze oplossingen dempen het geluid
Hoe kan iets wat je niet ziet toch van invloed zijn op de sfeer? Akoestiek is vaak een sluitpost, veel galm verslechtert je concentratie en kan zelfs tot hoofdpijn leiden.
-
Energietarieven klimmen na jaar van daling weer omhoog
De energietarieven zijn aan het stijgen. Dat heeft te maken met de olieprijzen die wereldwijd klimmen, omdat producerende landen hebben afgesproken minder op te pompen. Bij het benzinestation was het effect al te merken, nu ook bij energieleveranciers. -
PREMIUM
‘De hele tuin besproeien is niet alleen verspilling van water, het werkt zelfs averechts’
Elke avond met de tuinslang, gieter of sproeier in de weer? Stop er maar mee, zeggen deskundigen. ,,Dan ben je vooral bezig je tuin in leven te houden. Maar dat hoort Moeder Natuur zelf te doen.’’ -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer