Onrust over opvragen studieschuld voor hypotheek: ‘Toestemming klant blijft nodig’
Opnieuw is onrust ontstaan over de wijze waarop de studieschuld wordt meegewogen in de berekening van de maximale hypotheek. Een databedrijf heeft een nieuwe techniek ontwikkeld die het doorsturen van studieschulddocumenten naar geldverstrekkers makkelijker maakt. Na verhalen in de pers kondigde de VVD vragen aan bij minister Kajsa Ollongren van Wonen.
Stefan ten Teije
Bij het betreffende bedrijf, Hypotheken Data Netwerk (HDN), zeggen ze te snappen dat het onderwerp gevoelig ligt. Er verandert echter niets aan het beleid, alleen aan de techniek en het proces, legt een woordvoerder uit. ,,Zonder toestemming van de klant kan een adviseur of hypotheekverstrekker niet bij de gegevens.” Ook de woordvoerder van Ollongren bevestigt dat van een directe lijn tussen bank en studieleningverstrekker DUO geen sprake is.
Als je een hypotheek aanvraagt voor de aankoop van een huis, moet je allerlei documenten aanleveren. Veel hypotheekadviseurs werken met een app die in één keer de data op de juiste plek krijgt. Dan hoef je als huizenkoper niet voor iedere dienst (zoals Mijn Pensioenoverzicht, UWV en DUO) een document op te vragen en op te sturen. Ook voor hypotheekverstrekkers is het makkelijker dat ze die documenten niet hoeven over te typen. De gegevens verschijnen direct in hun systeem, dat daarna automatisch kan berekenen hoe hoog de lening is die de klant kan dragen.
Studielening drukt op leencapaciteit
Daarmee werkt het kabinet in de hand dat huizenkopers hun studieschuld verzwijgen. Dat is gevaarlijk
Marga Lankreijer-Kos, Independer
Punt is natuurlijk: hoe hoger de studieschuld, hoe minder geld je kunt lenen voor een huis. En aangezien op 80 procent van de huizen wordt overboden, willen huizenkopers álle ruimte gebruiken die ze kunnen krijgen. Een studielening drukt zwaar op de leencapaciteit. Grofweg kun je zeggen dat je het dubbele bedrag van de oorspronkelijke lening in mindering moet brengen. Dus een studielening van 20.000 euro betekent dat je ongeveer 40.000 euro minder kunt lenen voor een huis.
Dat minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs eerder dit jaar benadrukte dat de omgang met studieschulden door hypotheekverstrekkers geen ‘afschrikwekkende werking’ mag hebben op studeren, laat zien dat het huidige beleid wringt: het is verboden studieschulden te verzwijgen en hypotheekverstrekkers zijn verplicht ernaar te vragen, maar een centrale registratie van studieschulden, zoals haar D66-collega in het kabinet Kajsa Ollongren voorstelde, zou pas leiden tot een afschrikwekkend effect. Niet de studieschuld zelf.
Studieschuld verzwijgen of niet?
,,Daarmee werkt het kabinet in de hand dat huizenkopers hun studieschuld verzwijgen”, zegt Marga Lankreijer-Kos, hypotheekdeskundige van Independer. ,,Dat is gevaarlijk. Hypotheekverstrekkers kijken naar inkomsten en uitgaven. Het aflossen van studieschuld is een uitgave. Deze uitgave negeren werkt overkreditering in de hand.”
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Alle partijen in de Tweede Kamer behalve de SGP stemden tegen een voor banken inzichtelijke schuldverklaring en leggen de verantwoordelijkheid dus bij de huizenkoper, die moet kiezen of hij het risico wil nemen te liegen over de studieschuld - iets waarvoor je in de problemen kunt komen als je de hypotheek onverhoopt niet meer kunt betalen. De SGP vindt het oneerlijk dat eerlijke consumenten nu worden afgetroefd op de huizenmarkt door huizenzoekers die wél durven te liegen over hun studieschuld.
VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis twitterde dat hij vindt dat starters juist makkelijker een huis moeten kunnen kopen, niet moeilijker, als reactie op de technische wijziging die HDN aankondigde. Zijn opmerking is een verkapt pleidooi om de leenmogelijkheden voor huizenkopers op te rekken, daar waar toezichthouder en adviesorgaan De Nederlandsche Bank er juist gisteren nog voor pleitte de schulden te beperken omdat die voor steeds hogere huizenprijzen zorgen. Én voor hogere risico's voor de Nederlandse economie op het moment dat de huizenprijzen weer gaan dalen.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.