Ook planten worden met virussen besmet: ‘Er bestaat geen virusvrije tuin’
eigen tuin eerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Corona voor, corona na, maar laten we de virussen niet vergeten die onze planten aantasten.
Delen per e-mail
Het coronavirus krijgt veel aandacht. Alsof er geen andere virussen bestaan. De mozaïekvirussen bijvoorbeeld, die je bij uiteenlopende planten als tulpen, komkommers en krokussen kunt tegenkomen.
In de 17de eeuw, ten tijde van de tulpengekte (toen je een grachtenpand kon kopen voor tien tulpenbollen), werden tulpen met gevlamde en gestreepte bloemen gewaardeerd. Het zou nog tot 1928 duren voordat wetenschappers erachter kwamen dat die vlammen en strepen werden veroorzaakt door het mozaïekvirus. Die decoratieve tulpen waren ziek.
Als je een veld bloeiende tulpen passeert, zie je soms mensen die met een aandachtige blik langs de tulpenbedden lopen, alsof ze hun horloge verloren zijn. Dat zijn 'ziekzoekers', wier taak het is geïnfecteerde tulpen op te sporen en te verwijderen.
Gevlamde tulpen bestaan nog. 'Rembrandttulpen' worden die genoemd, hoewel die beste Rembrandt nooit van zijn leven een tulp heeft geschilderd. Deze tulpen zijn niet ziek, maar door selectie ontstaan. Vaak zijn ze paars met witte vlammen, of geel met rood.
Verspreid door dieren
Plantenvirussen worden verspreid door dieren die van plantensappen leven en daarom vaak een snuit als een stiletto dragen. De bekendste is de bladluis. Die prikt in een blad of stengel en verspreidt hiermee het virus. Vooral de vliegende bladluis werkt efficiënt. En omdat luizen overal voorkomen, bestaat er geen virusvrije tuin. Vaak tast zo'n virus de plant niet aan, die is dan alleen drager, maar soms gaat de groei van een besmette plant zichtbaar achteruit. Dat zie je in de moestuin: raakt een courgette of een komkommer door een virus geïnfecteerd, dan wordt het blad een mozaïek van licht- en donkergroene vlekken. Zo'n patroon is aardig om te zien, maar al snel verdort het blad en sterft de plant.
Kun je er iets tegen doen? Jazeker. Er zijn courgetterassen in de handel die redelijk resistent zijn en komkommers worden vaak geënt op een onderstam die weinig virusgevoelig is. Die geënte komkommerplanten zijn niet goedkoop, maar in goede zomers (komkommers houden van warmte) haal je de investering eruit.
Reageerbuisplant
Sommige tuinplanten worden niet gezaaid, maar gekloond. Dat zijn bijvoorbeeld planten met dubbele bloemen, waarbij de meeldraden in bloemblaadjes zijn veranderd. Geen meeldraden, geen stuifmeel, en dus ook geen zaad. Je kunt zo'n plant alleen vermeerderen door hem te stekken of te scheuren. Daarmee vermeerder je ook het virus waarmee elke plant vroeg of laat te maken krijgt. En als je eeuwenlang kloont, verzwakt die plant. Hier heeft de moderne techniek uitkomst gebracht: veel planten worden nu gekloond via weefselkweek, een methode waarbij virusvrije groeitopjes in een laboratorium verder gekweekt worden.
Een soort reageerbuisplant, dus.
Ga je zelf komend weekend de tuin in? Kijk voor tips op Eigen Huis & Tuin. Voor meer wooninspiratie, zie onderstaande video's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Laat je tuin profiteren van warm en droog weer
Als we straks te maken krijgen met een ander klimaat, kunnen we daar net zo goed van profiteren, vindt tuingoeroe Romke van de Kaa. Deze planten doen het goed in een warmere en drogere omgeving. -
PREMIUMMIJN TUIN
Hoe Peter van een zandvlakte tóch een tuin heeft kunnen maken
Architect Peter van der Toorn Vrijthoff liet dertig jaar geleden zijn huis bouwen op de Zandvoortselaan in Den Haag. Op het stuk grond stond een verwaarloosd noodschooltje. Het was één grote zandvlakte, de uitloop naar het duingebied. Perfect voor het bouwen van een huis en het onderkelderen daarvan. ,,Maar daarop een tuin aanleggen was moeilijk.” -
PREMIUM
Geen tuin? In potten en bloembakken kun je toch tuinieren
Rustig in de tuin werken, het is een veelgehoorde tip voor wie in deze rusteloze coronatijden verplicht thuiszit. Voor je geluksgevoel zijn bloemen, planten en met je handen in de aarde woelen sowieso goed. Maar wat als je geen tuin hebt? Geen probleem, ook in potten en bloembakken kan je tuinieren. Tuinexpert Romke van de Kaa geeft tips. -
Circa 78.000 huishoudens lopen risico op gedwongen verhuizing
Ongeveer 78.000 huishoudens in Nederland lopen het risico dat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kunnen financieren op het moment dat deze afloopt. Voor hen dreigt dan een gedwongen verhuizing, waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). -
Grote gemeenten willen landelijke hulp in strijd tegen huisjesmelkers
De regio's met de hoogste woningnood vragen om meer wettelijke instrumenten om huurexcessen aan te pakken. Dat stellen zeven wethouders in een rondgang van NRC. Ze vinden dat minister Kajsa Ollongren te weinig heeft gedaan om huisjesmelkers en de exorbitant hoge huren voor woningen aan te pakken.
-
De Nederlandsche Bank pleit voor snellere afbouw belastingvoordelen huiseigenaren
De hoge huurprijzen in de vrije sector zorgen voor een tweedeling tussen huiseigenaren en huurders. Een nieuw kabinet moet dat verschil verkleinen door belastingvoordelen van huiseigenaren af te bouwen, vindt De Nederlandsche Bank. -
PREMIUM
Evelien (25) bevrijdt zich van beklemmende studentenkamer dankzij bijles
Een op de drie studenten geeft het leven tijdens de coronacrisis een zware onvoldoende, meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Evelien Scheffers (25) uit Rotterdam besloot het heft in eigen hand te nemen. Om even te kunnen ontsnappen uit haar kleine studentenkamer biedt ze bijles aan in ruil voor een plek om te studeren. -
Recordaantal hypotheekaanvragen gedaan in 2020
Er zijn nog nooit zoveel hypotheekaanvragen gedaan als in 2020. In totaal werden er vorig jaar meer dan 500.000 aanvragen voor het afsluiten of oversluiten van een hypotheek gedaan, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Dat is bijna een kwart meer dan in 2019.