Volledig scherm
© Shutterstock

Ribfluweel is hip: Zo houd je die bank of stoel mooi

Het huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je af en toe wat leuke trucjes weet. Daarom geeft Marja Middeldorp van Schoonmaken met Marja iedere week een handige schoonmaaktip. Zelf is ze trots op haar leren bank en ribfluwelen kussens, die er na al die jaren nog als nieuw uitzien. 

Ribfluweel, of ribcoard of corduroy: het is een populaire stof, beaamt schoonmaakgoeroe Marja. Bovendien is het makkelijker schoon te houden dan linnen of katoen. ,,Linnen of katoen is niet eenvoudig. Als je het schoonmaakt krijg je vaak kringen of watervlekken. Je zou bijna een plastic zak over je stoelen en banken heen doen. 

Dat is precies wat ze bij Marja haar familie vroeger deden in huis. ,,Doordeweeks zaten ze in de keuken te drinken en sigaren te roken. Maar op zondag verdween de hele familie naar de voorkamer. Ook wel de ‘nette’ kamer. Dan verwijderden we al het plastic van het meubilair en daar zaten ze dan, keurig aan de thee. Meestal trokken ze ook het gehaakte gordijntje zo ver mogelijk naar boven, zodat buitenstaanders goed naar binnen konden kijken.

Ribfluweel 

Quote

Hoe meer sop je gebruikt, hoe meer het blijft plakken en hoe viezer het wordt

Marja Middeldorp

Zelf heb ik een prachtige leren bank met ribfluwelen kussens. Het voordeel van die stof is dat het materiaal anders is geweven. De fijne, opstaande haartjes hebben een gladde structuur en nemen minder snel vocht en vuiligheid op vergeleken met bijvoorbeeld wol. Wol ‘slurpt’ de viezigheid meteen op. 

Stel je morst iets op je mooie ribfluwelen stoel, bank of kussen: geen paniek. Pak een doek die het vocht opneemt. Dus niet een theedoek, maar gewoon een handdoek. En dep dan even. Zorg dat je ook een föhn bij de hand hebt, zodat je de vlek daarna droog kunt blazen. Dan komen de haartjes weer omhoog. Natte, geplette haartjes kunnen de illusie wekken dat er een vlek is, terwijl die er soms niet is.

Mocht er nou nog wel een vlek zijn, dan reinig ik die het liefst met een mager sopje van Biotex Groen. En let erop: dat moet mager zijn. We willen altijd alles mager, behalve met een sopje. Die maken we het liefst extra soppig en vet. Maar net als met je eigen lijf is dat extra scheutje niet nodig. Hoe meer sop je gebruikt, hoe meer het blijft plakken en hoe viezer het wordt. Hoezo? Omdat in zeep heel veel vet zit. Een a twee druppeltjes is voldoende. Echt: ‘less is more’. 

Rode wijn 

Volledig scherm
© ADN Beeldredactie

Gaat het om een rode wijnvlek? ,,Wederom geen paniek’’, zegt Marja. ,,Begin weer met je handdoek te deppen. Desnoods gebruik je keuken- of wc-papier. Dat zuigt ook prima het vocht op. Belangrijk is dat je niet als een dwaas over die vlek gaat wrijven. Soms is een vlek maar tien bij tien en binnen een paar tellen is die dertig bij dertig geworden. Gewoon rustig deppen, van buiten naar binnen. 

Vervolgens gaan we ‘als een dokter naar de wond’ kijken. Als er toch nog iets te zien is kun je volle melk pakken. Dan gaan we met een watje en een beetje melk deppen, zonder de vlek te spreiden. Melk breekt rode wijn af, waardoor de rode kleur verdwijnt. En er zit een beetje vet in de melk, wat ook helpt voor het verwijderen van alle soort vlekken. Maar, wederom: gebruik nooit teveel. Te veel vet heeft het tegenovergestelde effect.

Voor het frisse kun je daarna nog een mager sopje maken met een a twee druppeltjes afwasmiddel. En weer even föhnen daarna. Dan ziet je bank of stoel er weer als nieuw uit. Geloof mij maar.

Zitvlekken 

Wat ik als tip wil meegeven: kijk bij de aankoop van je ribfluwelen kussens of de onderkant ook bekleed is. Dan kun je ze regelmatig keren en daardoor blijft de bank mooier. Mijn kussens gaan zelfs iedere avond rechtop om te luchten en tegen de zitplekken. Onder het ribcoard zit een soort schuim (het kussen) en je wilt niet dat dat gaan lubberen, maar dat het de volgende dag in ‘topvorm’ is. Mensen zeggen altijd tegen mij: 'goh, je hebt je bankstel al zo lang, maar het ziet er nog uit als nieuw. Dat klopt. 

Ribfluweel (een vloer of bankstel)  mag je ook op zijn tijd onderhouden met een beetje lauw water en een lepeltje wasverzachter. Die wasverzachter strijk ik niet tegen de haartjes stof in, maar met de haartjes mee. Het zorgt voor een soort beschermlaagje. Soms doe ik dat bij mijn fluwelen vloer. Je moet toch eens zien wat voor een vuil daarvan af komt. Daarna glanst het als nooit tevoren. 

Leer  

Voor mijn leren bank gebruik ik af en toe een likje witte wasmiddel en wrijf ik de bank een beetje in. Wrijf het ook weer uit met een droge, zachte doek. Zuig ook meteen je bank uit, dan voelt het weer glad en schoon. Leg je mooie kussens terug en geniet van je bank. Lekker met een kopje thee. En je hebt net je bank schoongemaakt, dus die poes mag er voorlopig niet op.’’