Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Seks met een collega? Eén op de vier werknemers doet het

Stiekem seks hebben in het kopieerhok, op het bureau van de baas of in de kantine. Wie denkt dat dit sterke verhalen zijn kan het weleens mis hebben. Uit onderzoek van vacaturesite Jobbird blijkt dat één op de drie werknemers flirt, sekst of een affaire heeft met een collega. Volgens experts vormen de huidige netwerkcultuur, minder officiële dienstverbanden en meer zelfstandigen de oorzaak.

Poll

Eén op de vier werknemers doet het met een collega. Hoe zit dat bij jou?

  • Ja, ik heb een relatie met een collega (14%)
  • Ja, maar alleen flirten (16%)
  • Ja, maar meer dan seks is het niet geworden (20%)
  • Nee, ik houd werk en privé gescheiden (49%)
15268 stemmen
Quote

Als mensen intensief samenwer­ken bloeit er wel eens wat meer op. Niet heel verwonder­lijk dat iemand een keertje romantisch communi­ceert met een zakelijk contact

Mirjam Wiersma, flirtcoach

Oké, of ze het daadwerkelijk ook op de werkvloer doen is niet bekend, maar er wordt in ieder geval aardig wat afgeflirt. Van de bijna 500 ondervraagden heeft of had 15 procent een relatie met iemand van het werk. Twaalf procent hield het bij vozen of seks en 8 procent ging niet verder dan een onschuldige flirt.

Flirtcoach en auteur van twee boeken over zakelijk flirten Mirjam Wiersma kijkt er niet raar van op. ,,Als mensen intensief samenwerken bloeit er wel eens wat meer op. Niet heel verwonderlijk dat iemand een keertje romantisch communiceert met een zakelijk contact", zo zegt ze tegen de vacaturesite.

Ontmoeten
Ook Thimo Kooiman, oprichter van de website gezondewerkrelatie.nl, beaamt de uitkomsten van het onderzoek tegenover Jobbird. ,,Op het werk breng je veel tijd door, dus de kans dat je daar een nieuwe liefde ontmoet is aanwezig", aldus Kooiman. ,,Ook is er tegenwoordig een ander soort samenwerking. Vroeger werd men meer aangestuurd van bovenaf, nu zijn werknemers vaak zelfsturend en werken ze nauw samen met collega's."

Volledig scherm
© Thinkstock

Toch blijft merendeel van de ondervraagden erbij dat ze werk en privé liever gescheiden houden (65 procent). Volgens de experts is dat maar beter ook. Een affaire op de werkvloer zorgt namelijk voor meer spanningen. ,,Dat kan invloed hebben op de onafhankelijkheid van de samenwerkingsrelatie. Ook kan er achterdocht en irritatie ontstaan wanneer verhoudingen niet transparant zijn."

Problemen
Flirtcoach Wiersma raadt iedereen af om romantiek op de werkvloer te zoeken. ,,Je kunt er flink door in de problemen komen en het kan in het ergste geval leiden tot ontslag."

Flirten is volgens haar beter. ,,Zakelijk flirten kan je wel helpen op het moment dat je als professional succesvol wilt zijn. Je kunt het zien als charmeren en dat maakt zakendoen en werken gemakkelijker. Romantisch flirten heeft een ander doel, een die je op de werkvloer beter kunt laten."